Správne vetranie v zime: Ako nás môže tento nevinný zvyk ohroziť?

Správne vetranie počas zimy vás môže ochrániť pred rôznymi respiračnými ochoreniami. Ako správne vetrať?
Zdroj: thinkstock.com
2016-01-17 22:20:00

V lete sme okná zatvárali, aby sa k nám to horúce peklo nedostalo. V zime zase vetráme len krátko, kto by chcel mať v zime vnútri zimu? Viete, ako správne počas mrazov vetrať? Prekvapí vás, že je to častejšie, akoby ste povedali.

Zima praje plesniam

Hoci sa to nezdá, počas zimy sa vnútri v bytoch a domoch dokonale darí plesniam. To aj z dôvodu vlhkosti, ktorá sa v priestoroch zdržiava.

Plesne na prvý pohľad nemusíme vidieť ani ich cítiť, no spôsobujú rôzne alergie a ekzémy, ktoré nás môžu potrápiť. Vlhkosť môže spôsobiť aj sušenie bielizne v byte, nakoľko ich len tak nemôžeme vyvešať von ako cez leto.

Ak pravidelne a v dostatočne dlhých intervaloch nevetráme, zvyšuje sa v miestnosti aj koncentrácia oxidu uhličitého, ktorý môže spôsobiť bolesť hlavy, problémy s dýchaním, malátnosť aj únavu. Kvalitné vetranie zabraňuje vzniku chorôb ako bronchitída, astma práve preto, že ťažký vzduch sa v miestnosti „vymení“ a s ním odídu rôzne alergény nahromadené v miestnosti.

Dôležité je z bytu dostať aj splodiny, ktoré sa nahromadili z plastov, elektroniky či nábytku. 

Na „vetračku“ v zime zabudnite

Keď totiž vetráte cez mikroventiláciu, odniesť si to môže tesnenie vašich okien. Tiež to spôsobuje 15 – 30% tepelného úniku. Steny v okolí okien začínajú vlhnúť a ochladzovať sa, čo je len krôčik od vytvorenia plesní.

Na druhej strane ani prílišné vetranie nie je dobré, pretože chlad pôsobí na naše telo a môžeme prechladnúť alebo začneme trpieť reumatizmom.

Aká je správna dĺžka a čas?

  • Trikrát denne – ráno, po príchode z práce a pred spaním
  • Vetranie by malo byť rýchle a intenzívne – vzduch sa musí ochladiť, podlahy a steny by mali ostať teplé
  • Ideálna dĺžka je päť minút, pri intenzívnych mrazoch 3 minúty
  • Najlepšie bude v miestnostiach vytvoriť prievan, tak sa vzduch vymení rýchlejšie
  • V kuchyni, kúpeľni a v spálni by sme mali vetrať častejšie ako napríklad v pracovni či miestnostiach, kde sa bežne nezdržujeme často

 

Bystré rady na záver

Ak viete, že steny miestnosti vlhnú, nesušte v nich bielizeň. Nesušte ju ani na radiátoroch, pretože sa zabraňuje úniku tepla, aby vzduch mohol cirkulovať. Pri varení používajte digestor a každý hrniec by mal mať pokrievku.

Nábytok by mal byť od steny aspoň na 5 centimetrov, aby vzduch mohol prúdiť a nevytvárali sa plesne. V kúpeľni by mali byť odvetrávania, ak nie je, vetrajte tam čo najčastejšie. Klimatizácia nie je vetranie, takže radšej poriadne vetrajte, akoby ste mali využívať iba klímu.

Čítajte tiež: Čaj ste si doteraz pripravovali nesprávne : Ako z neho dostanete skutočne to najlepšie?

2016-01-17 22:20:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia