Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Svet je na pokraji epidémie: Táto choroba zničí ľudstvo!

....
.... (Zdroj: thinkstock.com)

Mnohí ju považujú za väčšieho strašiaka než rakovinu. Pokladá sa za zlodejku energie a sily žiť. Kradne nás samých, naše duše. Práve táto jedna z najobávanejších chorôb sa stane postrachom ľudstva. Prognóza tejto choroby je desivá!

Usmrtí mozgové bunky

Napáda mozog a spôsobuje kvantitatívne ubúdanie nervových buniek. Reč je o zákernej Alzheimerovej chorobe, ktorá postupne pripraví pacienta o pamäť, emócie a osobnosť. Zmení sa na niekoho, kto sa o seba nedokáže postarať a nie je schopný komunikovať s vonkajším svetom. Môžu za to patologické bielkoviny beta-amyloid a tau-proteín, ktoré vznikajú v mozgu a ukladajú sa. Potupne ničia nervové bunky a vedú k ich mozgovej smrti. Mozgová kôra sa stenčuje.

Smutná prognóza

Odborníci varujú, že do roku 2050 bude viac ako 100 miliónov ľudí po celom svete bojovať s Alzheimerovou chorobou! Za posledných 10 rokov sa počet dospelých pacientov zvýšil z takmer 26 miliónov na viac ako 36 miliónov. V najbližších 34 rokoch však bude toto číslo naďalej stúpať a dosiahne až neuveriteľných 106 miliónov! Choroba je diagnostikovaná väčšinou u staršej populácie po dosiahnutí 65 rokov, ako potvrdili odborníci z National Institutes of Health. Vedci z University of California Los Angeles varujú, že tento problém zasiahne verejné zdravie a spôsobí veľkú krízu.  

Po sčítaní ľudu v roku 2010 sa zistilo, že až 40 miliónov dospelých ľudí v USA vo veku 65 rokov a starších žijú s touto chorobou. Predpokladá sa však ich zdvojnásobenie na 71 miliónov v roku 2030.

„Ide o dlhodobú chorobu. Po jej diagnostikovaní s ňou môžete žiť 10 a viac rokov, pričom intenzita zdravotnej starostlivosti sa počas tejto doby mení,“ povedal Dr. Ron Brookmeyer, profesor na UCLA School of Public Health.

Dr. Brookmeyer začal skúmať potenciálnu epidémiu Alzheimerovej choroby už pred takmer 20 rokmi. V tej dobe predpokladal, že približne jeden zo 45 ľudí bude trpieť chorobou, zatiaľ čo štúdia z roku 2007 vyslovila prognózu, že jeden z 85 ľudí bude žiť s Alzheimerom do roku 2050.

Problém, ktorý treba riešiť

Ako expert ďalej dodal, takmer polovica pacientov vyžaduje vysokú úroveň zdravotnej starostlivosti, ktorú mu vedia poskytnúť už len v opatrovateľskom dome.

Po tom, čo Dr. Brookmeyer aj so svojimi kolegami preskúmali štúdie, ktoré sa týkali Alzheimerovej choroby, zistili, že počet novo-diagnostikovaných pacientov sa zdvojnásobuje každých päť rokov.

"Predpokladaný nárast prípadov choroby predstavuje obrovský problém pre verejné zdravie, čo sa týka nákladov spojených so starostlivosťou, spolu s citovou záťažou pre rodinných príslušníkov,“ upozorňuje Dr. Brookmeyer.

Preto je dôležité, aby bola choroba čo najskôr diagnostikovaná. Aj keď neexistuje žiaden spôsob ani liek, ako zastaviť postupné zhasínanie až úplné vymazanie pamäti, sú možnosti, ako urobiť život s Alzheimerom znesiteľný. 

Čítajte tiež: Čo sa stane, ak budete spať v chladnej miestnosti? Takto zareaguje vaše telo!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9