Čo sa stane, ak budete spať v chladnej miestnosti? Takto zareaguje vaše telo!

Spánok je pre celkové fungovanie organizmu veľmi dôležitý.
Zdroj: thinkstock.com
2017-01-10 18:30:00

Spánok je pre nás veľmi dôležitý. Nemal by sa podceňovať, keďže vďaka nemu funguje ľudský organizmus. V akej miestnosti spíte? Teplota v miestnosti, v ktorej sa ponárame do ríše snov, má totiž na naše telo veľký vplyv.

Nová štúdia ukázala, že spánok v chladnejšej miestnosti výrazne zvyšuje našu pohodu. To však ani zďaleka nie je všetko. Významne sa totiž podieľa na našom tele. Hnedé tukové tkanivo, resp. dobrý tuk, spotrebuje v chladnejšej miestnosti počas spánku viac energie a zrýchli sa nám metabolizmus.

Hnedé tukové bunky regulujú tvorbu tepla a sú rýchlym zdrojom energie pre bábätká. S pribúdajúcim vekom však miznú. Je všeobecne známe, že starší ľudia nemajú skoro žiadne hnedé tukové tkanivo. Počas niekoľkých rokov výskumu sa však zistilo, že ho majú v malom množstve - vo veľkosti polievkovej lyžice. Hnedý tuk je pritom veľmi dôležitý. Je metabolicky aktívny, navyše, dobrý tuk čistí cukor z krvného obehu. Aby spálil kalórie, potrebuje držať vnútornú telesnú teplotu.

Priebeh výskumu

Ako teda vplyv spánku mení naše telo v rôznych klimatických podmienkach? Minulý rok zrealizovala zaujímavý výskum Americká diabetologická asociácia v spolupráci s Národným inštitútom zdravia. Zúčastnilo sa ho 5 dobrovoľníkov, ktorí spali v spálňach s rôznymi klimatickými podmienkami.

Deň u každého z nich prebiehal ako obvykle, len v noci išli všetci spať do výskumného ústavu. Jedlo im bolo poskytnuté za účelom zachovania správneho príjmu kalórií. V priebehu prvého mesiaca spali v miestnosti s 24 stupňami. Vedci prišli na to, že táto teplota nepodporovala žiadne reakcie v ich tele. Všetko sa však zmenilo po tom, akonáhle sa teplota znížila na 19 stupňov. U dobrovoľníkov vedci zaznamenali stimuláciu hnedého tukového tkaniva, pričom ich telo nebolo podchladené. Ďalší mesiac sa teplota zase zvýšila na 24 stupňov, aby sa zastavili všetky reakcie v tele, ktoré nastali pri spánku v chladnejšej miestnosti. Nakoniec posledné týždne oddychovali v spálni, kde bolo až 27 stupňov. V každom experimente sa im zmeral cukor v krvi, hladina inzulínu i celkový denný príjem. Vedci si zapisovali množstvo hnedého tkaniva po každom jednom mesiaci.

Zdravý spánok v chladnej miestnosti

Výskum tak dospel k jednoznačnému záveru. Chlad v miestnosti mení ľudské telo. Čo však bolo prekvapujúce, po niekoľkých týždňoch spanie v 19 stupňoch mužom zdvojnásobilo objem hnedého tuku. Ich citlivosť na inzulín bola pod vplyvom zmien cukru v krvi. Aj keď zmeny boli mierne, podľa jedného z výskumníkov a profesora na Virginia Commonhealth Institute Francesca S. Celiho sú pre výskum významné a podstatné, preto je potrebné na ne upozorniť.

Spánok v chladnej miestnosti je rozhodne zdravý a má metabolické výhody. Znižuje riziko cukrovky, v tele nastávajú metabolické procesy, ktoré sa menia časom, ako dlho človek spí v chladnej miestnosti. Taktiež ľudia spálili viac kalórií. Akonáhle sa vrátili do teplejších miestností, metabolické procesy sa zastavili.

"Aby bolo možné výrazne stimulovať váš metabolizmus, znížte teplotu vo svojich spálňach. Je zrejmé, že zníženie teploty v prostredí, kde sa pohybujeme, zlepšuje určité mechanizmy, ktoré doteraz neboli nikde inde preskúmané, až teraz," povedal na záver profesor Celi.

Čítajte tiež: Ktorá zelenina sa nedá jesť surová? Vtedy sa mení na časovanú bombu!​

2017-01-10 18:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: time.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia