Mokré vlasy v zime? Tento zvyk z leta by sme mali rozhodne prehodnotiť!

Vlasy by sme mali pred zimou chrániť. Neochorieme, ak pôjdeme von s mokrou hlavou.
Zdroj: thinkstock.com
2015-12-12 17:00:00

V lete sme s týmto problém nemali. Mokré vlasy boli príjemným osviežením, keďže sa ortuť teplomera, najmä počas tohto roka, šplhala do závratných výšok. Prišla zima a my sme nútení starať sa o vlasy diametrálne odlišne ako v zime.

Otázka č.1 – Môžeme chodiť von s mokrými vlasmi?

Najväčším mýtom, ktorému veríme je, že ak pôjdeme von s mokrými vlasmi, ochorieme. Tak isto veríme tomu, že ak pôjdeme spať s mokrou hlavou a s otvoreným oknom, tiež ochorieme. Základnú vec, ktorú si ale musíme uvedomiť je, že choroby prenášajú vírusy, takže jediný spôsob, ako v zime ochorieť je, že sa nimi nakazíme. 

„Existuje niekoľko vecí, ktoré sa pohybujú vo vzduchu počas chladného obdobia – chrípka, rôzne vírusy nádchy. To je to, čím budete infikovaní. Ísť von s mokrou hlavou vám infekciu nespôsobí. Myslím, že pre niektorých ľudí je to skôr nepohodlné,“ dodal lekár Pritish Tosh, výskumný pracovník na Mayo Clinic.

Neznamená to, že by sme mali zo sprchy ísť rovno von. Chlad je pre naše telo stresor, v extrémnom prípade môže prísť k podchladeniu, čo ovplyvňuje imunitný systém.

V tom momente prichádza k tomu, že vírusy v okolí môžu atakovať náš organizmus a my ochorieme. Nedávny výskum dokonca potvrdil, že rhinovírusom sa darí aj počas obdobia s nízkymi teplotami.

Otázka č.2 – Ako zima pôsobí na vlasy?

To, čo môže poškodiť zdravie vlasov je práve to, že sa o ne nebudeme príkladne starať a budeme ich vystavovať chladu. Môžu ostať suché, budú sa lámať. Celkovo to ovplyvní kvalitu vlasu.

Otázka č. 3 – Ako vlasy chrániť?

Jednou z možností je čiapka alebo klobúk. Ak viete, že musíte ísť preč a nestíhate si vlasy poriadne presušiť, je pokrývka hlavy jednou z možností.

Udržiava vlasy pred vetrom či dažďom v „suchu“ a zabraňuje poškodeniu. Takto sa dá chrániť aj keď máte vlasy suché, vplyv počasia na štruktúru vlasov nie je zanedbateľný.

Skvelý spôsobom, ako sa tomu vyhnúť (noseniu klobúka, pozn.red) je zabaliť vlasy do hodvábnej šatky a potom do vlnenej čiapky. Pomáha to chrániť vlasy pred poškodením spôsobeným trením vlasov o klobúk, takže nie sú ani staticky nabité.

Pomôcť by mala aj kúra pre namáhané vlasy, ktorú by sme si počas zimy mali dopriať maximálne raz do týždňa. Počet umytí by sme mali obmedziť na dva či trikrát týždenne, umývaním sa totiž vysušujú. 

Čítajte tiež: Aby ste na Vianoce neskončili s pokazeným žalúdkom: Takto jablká udržíte čerstvé!

2015-12-12 17:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Huffingtonpost.com, everydayhealth.com, bustle.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia