Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odvrátená tvár zimy: Nastupujú neviditeľní votrelci, ktorí útočia na naše zdravie!

Periny treba pravidelne prať, jedine tak sa zbavíte roztočov!
Periny treba pravidelne prať, jedine tak sa zbavíte roztočov! (Zdroj: Thinkistock.com)

Pre väčšinu ľudí je posteľ posvätným miestom. Miesto, kde relaxujeme, oddychujeme, regenerujeme sily, sníme či užívame si milostné radovánky so svojím partnerom. Avšak, podľa expertky na domácu hygienu Dr. Lisy Ackerleyovej nie sme jediní, ktorí radi trávia čas v posteli.


Spolu s nami si "vychutnávajú" chvíle oddychu aj milióny prachových roztočov! Neveríte? Výskumníci prichádzajú s novým videom, ktoré je dôkazom toho, čo sa nachádza v perinách a na matraci, na ktorej spíme. Najnovšie video, z ktorého sa vám pravdepodobne obráti žalúdok, odhaľuje milióny malých zvíjajúcich sa roztočov pod mikroskopom. Tvory sa krútia a plazia nad sebou, pričom sú obklopené vlastnou stolicou. Každý z nich totiž produkuje okolo 20 trusu denne. Mikroskop tak ukazuje stovky hnedých roztočov, žijúcich v posteli!

Malé tvory, no s veľkými následkami

Autorom spomínaného videa je Ohio State University Acarology Lab. Upozorňuje na to, ako sa posteľná bielizeň môže stať ideálnou pôdou pre roztoče. Ide o malé tvory, ktoré sú asi štvrť milimetra dlhé, no môžu spôsobiť celý rad zdravotných problémov.

Matrace, periny, vankúše, koberce a bytový textil sú plné kožných buniek a teda skvelým miestom na prežitie týchto malých tvorov. Dr. Lisa Ackerleyová upozorňuje, že ľudia nevedomky môžu trpieť tzv. "syndrómom chorej postele" kvôli prachu a roztočom.

"Na posteľnej bielizni po sebe zanecháme približne 14 gramov kožných buniek za týždeň. Roztočom sa darí v teplom a vlhkom prostredí, pričom ideálna je posteľ. Keďže sa rýchlo množia, v posteli ich môže byť až 10-miliónov. Mnohí mávajú hlavne v zime celé dni zatvorené okná, preto majú v byte veľkú vlhkosť. Pred odchodom z domu zvyknú posteľ prekryť dekou, takže roztoče majú ideálne prostredie na rozmnožovanie - teplo a vlhko. Za dva roky môžu tvoriť až 10 percent hmotnosti vankúša prach, roztoče a výkaly," upozorňuje odborníčka.


Zvýšte si príjem železa: Šokuje vás, akým spôsobom sa to dá dosiahnuť!


Samotné roztoče sú neškodné, avšak ich výkaly vyvolávajú alergické reakcie, ktoré podnietia ľudské telo k uvoľneniu histamínu, útočiaceho na alergén. Môžu spôsobiť nielen alergické príznaky, ale aj ekzém, sennú nádchu, poruchy spánku, kýchanie, suché oči, vodový výtok z nosa, kašeľ a dokonca sa odhaduje, že roztoče sú faktorom až u 80 % ľudí s astmou. Človek si môže myslieť, že dlho trpí nádchou, pritom sú jeho skutočným problémom roztoče.

Nastupujú alergény z vnútorného prostredia

V zimnom období trávime viac času vo svojich obydliach, preto sme aj viac vystavovaní inhalačným alergénom, vyskytujúcim sa vo vnútornom prostredí našich bytov a domov. Vo vlhkých starých domoch s lokálnym vykurovaním bol výskyt roztočov zreteľne častejší a vyšší, ako v suchých novostavbách s centrálnym kúrením. V súčasnosti so zatepľovaním panelových domov však dochádza k zvyšovaniu vnútornej vlhkosti a s tým aj k zvyšovaniu výskytu roztočov a nimi spôsobených alergií predovšetkým u detí.

Roztoče vylučujú alergény – vlastne tráviace enzýmy obsiahnuté v ich exkrementoch. Alergény môžu byť prípadne uvoľňované aj z úlomkov mŕtvych tiel roztočov.

„Alergény roztočov sú silne hygroskopické a vo vlhkom prostredí prenikajú z exkrementov, uľpievajú na prachových časticiach a spolu s nimi sú vdychované. Roztoče patria medzi inhalačné alergény. Alergény jednotlivých druhov roztočov nie sú celkom totožné, ale sú si veľmi blízke a spôsobujú v organizme skrížené reakcie. U alergikov (predovšetkým detí) môžu vyvolať ťažké a dlhotrvajúce astmatické potiaže, zápaly nosnej sliznice, nádchy, prípadne zápaly očných spojiviek,“ konštatovala RNDr. Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia (OBŽP).

Vývoj roztočov je veľmi rýchly. U samičiek je jedna alebo viac periód kladenia vajíčok, z toho prvá trvá asi 30 dní a samička v jej priebehu kladie jedno až dve vajíčka voľne na substrát. V ďalších periódach, ktoré nasledujú po krátkych prestávkach, je počet nakladených vajíčok už malý. Optimálna teplota pre vývoj je 22-25°C, vzdušná vlhkosť 70-80%, prípadne aj viac. Všetky vývojové štádiá roztočov bytového prachu sú typické keratinofágy. V ľudských obydliach sa živia predovšetkým šupinkami kože, ktoré sú tiež súčasťou prachu. Do bytov sa dostávajú pasívne s rôznymi predmetmi, zavlieka ich i sám človek vo vlasoch, na oblečení a podobne.

Ako sa ich zbaviť?

Aby ste sa malých potvoriek zbavili, je dôležité pravidelne prať periny a vankúše. Taktiež pomôže časté vetranie. Periny a matrace môžete vytiahnuť na okno a trošku ich vystaviť studenému počasiu. Roztoče totiž nemajú radi chlad.

Čítajte tiež: Rýchly spôsob, ako navždy odstrániť čierne bodky: Stačia len dve ingrediencie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9