Čo sa stane, ak niekomu požičiate mydlo? O tomto by ste mali vedieť!

Zdieľať mydlo nie je dobrý nápad, najmä ak máte oslabenú imunitu.
Zdroj: thinkstock.com
2015-11-24 11:45:00

Existujú veci, ktoré by ste v rámci osobnej hygieny nechceli požičať ani najbližšej osobe. Zubná kefka či holiaci strojček je vždy osobná vec. Dalo by sa však to isté povedať o mydle?

Veď mydlo nie je nebezpečné, alebo...?

Málokto vie, že po každom umytí mydlom, je jeho povrch pokrytý čiastočkami ľudskej kože, baktériami z pokožky a rôznymi patogénmi, ktoré nám síce nespôsobujú žiadne zdravotné komplikácie, iným by však mohli na pokožke narobiť nepekné problémy.

„Všeobecne platí, že tí, ktorí majú oslabenú imunitu by mali byť pri používaní mydiel opatrní,“ povedala Elaine L. Larson, profesorka epidemiológie na Columbia University.

Hoci sú niektoré mydlá antibakteriálne, môžu viac uškodiť ako pomôcť. Takže ani fakt, že „bojujú“ proti baktériám nezaručuje, že si ho môžete medzi sebou požičiavať.

„Mohlo by to byť najmä tým, že mydlo nie je suché medzi jednotlivými použitiami, hlavne zo spodnej strany. Kvôli vlhkosti sa tam kumulujú baktérie a plesne, ktoré sa môžu prenášať z osoby na osobu,“ povedal Neal Schultz, dermatológ z New York City.

Preto je potrebné mydlo medzi použitiami umiestniť tak, aby sa vysušilo z oboch strán a aby tak baktérie nemali „šancu“ a ideálne podmienky na rozmnožovanie

Teplo v kúpeľni baktériám skôr pomáha

To, že máte mydlo položené vedľa sprchy znamená, že okolo neho sa nachádza teplé a vlhké prostredie, ktoré predstavuje skvelé podmienky pre rast rôznych baktérií, plesní a vírusov. Medzi tie „najhoršie“ patria norovírusy, stafylokoky a baktérie, ktoré spôsobujú rôzne infekcie a choroby.

Samozrejme, nič sa nestane, ak sem tam použijete partnerovo mydlo. Po čase sa totiž môže vytvoriť „bakteriálna flóra“ – ktorá bude rovnaká aj pre vás, aj pre partnera. Každopádne je lepšie, ak tohto pomocníka nebudete zdieľať. Rovnako to platí aj o zdieľanom mydle v rodine s ostatnými príbuznými. Budete mať väčšinu „rovnakých“ baktérií, no pozor na imunitu!

Čítajte tiež: Obľúbený mužský účes ohrozuje zdravie: Toto nerobte, inak prídete o vlasy!

2015-11-24 11:45:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: huffingtonpost.com, medicaldaily.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia