Kôru z pomarančov nevyhadzujte: Chyba, ktorá vás ochudobňuje o dôležité vitamíny!

Pomarančová kôra by nemala končiť v koši. Jej zdravotné účinky vás prekvapia.
Zdroj: thinkstock.com
2015-11-26 06:00:00

Jesenné počasie so sebou neprináša iba predzvesť zimy, vianočných sviatkov či príchodu nového roka, ale sychravé počasie, kratšie dni, chladné noci. Ruka v ruke s jeseňou kráča aj oslabená imunita, ktorá spôsobuje nádchy a chrípky. Z každej strany lekári a reklamy hlásajú zvýšený príjem vitamínu C.


Vitamíny nie sú len tabletky 

Šumivé tablety sú tým najdostupnejším a zrejme najľahším spôsobom, ako do organizmu vitamíny dostať. Pre niekoho je prijateľnejšie kúpiť si tablety, dať ich do vody a vypiť. 

Pomaranče sa už v obchodoch objavujú v hojnom množstve. Menšie či väčšie, od detstva v nás vyvolávajú spomienky na vianočné sviatky, no sú symbolom zdravia. Nie len pomaranče, takmer každé citrusové ovocie.

"Kvalitné citrusové plody vedia organizmu dodať tekutiny pre hydratáciu, energiu napríklad pre rozbeh dňa ale taktiež i v určitom množstve vitamíny.  Je však veľmi dôležité aby to boli kvalitné citrusové plody s vyhovujúcim uskladnením," povedal Libor Javro, výživový poradca. 

Ich „zázračná“ sila sa ukrýva v limonoidoch. Tie nespôsobujú iba lákavú vôňu, majú aj liečivé účinky. Pôsobia antivírusovo, protiplesňovo, antibakteriálne, tiež napomáhajú bojovať proti rakovinotvorným bunkám. Testy ukázali, že sú nápomocné pri rakovine ústnej dutiny, kože, pľúc ale aj hrubého čreva.

Polyfenol hesperidín, ktorý nájdeme v dužine pomaranču, bojuje proti zápalom, chráni cievy pred poškodením ciev, pomáha aj nášmu srdcu.

Ak si teda kúpime kilo pomarančov, zjeme dužinu, môžeme si byť istí, že svojmu zdraviu dopomôžeme k lepšej kondícii. V istom momente spravíme zásadnú chybu. Odhodíme šupu bez toho, aby sme z nej vyťažili maximum.

Kôru nevyhadzujte! 

Dopredu však musíme upozorniť, že chemicky postriekaná a ošetrovaná kôra nemusí splniť všetko, čo poskytuje organicky pestovaný pomaranč a jeho kôra.

Surová, organický pomarančová kôra je zdrojom draslíka, vitamínu A či riboflavínu. To, čo pomarančovej kôre dodáva oranžovú farbu je beta-karotén. Ten premenený v tele na vitamín A podporuje imunitu, ktoré počas sychravých mesiacov býva oslabená. V tele tiež pôsobí ako antioxidant, ktorý bojuje proti voľným radikálom.

V prvom rade pomarančová kôra zlepšuje trávenie. Pomáha pri plynatosti, pálení záhy, vracaní. Svojimi účinkami kôra pomáha riešiť aj dýchacie ťažkosti, najmä eliminuje kašeľ a zlepšuje astmu.

Voči tomuto receptu je výživový poradca skeptický, no nezavrhuje ho. 

"Pomarančovú kôru by som podla môjho usúdenia nevyberal za najvhodnejší pre doplnenie vitamínu C do našej stravy, určite sa na našom trhu nachádzajú dôležitejšie potraviny s vysokým obsahom vitamínu C," dodal výživový poradca. 

Jednoduchý recept zvládne každý 

Veríme, že sme vás o účinkoch pomarančovej kôry presvedčili. Poďme sa pozrieť nato, ako ju vyrobiť v domácich podmienkach.

Ošúpte organicky pestovaný pomaranč. Kôru potom nakrájajte na pásiky, pri izbovej teplote ju nechajte uschnúť počas niekoľkých dní. Poriadne usušené pásiky pomeľte (napríklad na mlynčeku na kávu).

Prášok môžete pridať aj do krémov alebo tento prášok jedzte po jednej lyžičke denne. Uchovávajte v vzduchotesnej nádobe. Jedna lyžička by údajne mala pokryť dávku vitamínu C, ktoré naše telo potrebuje. 

Čítajte tiež: Boj s roztočmi v perinách? Táto zbraň vás prekvapí svojimi úžasnými účinkami!

2015-11-26 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, livestrong.com, healthy-holistic-living.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia