Boj s roztočmi v perinách? Táto zbraň vás prekvapí svojimi úžasnými účinkami!

Roztoče samé o sebe alergie nespôsobujú. Sú to ich výkaly. Ako proti tomu účinne bojovať?
Zdroj: thinkstock.com
2015-11-04 11:45:00

Hoci nespôsobujú žiadne závažné choroby, dokážu narobiť nepríjemnosti. Kožné vyrážky a respiračné ochorenia spôsobujú mikroskopické roztoče, ktorých neúrekom nájdete v matracoch, kobercoch či vankúšoch. Ako proti nim ekologicky bojovať?

Ako spoznať, že niečo nie je v poriadku?

V prvom rade je vhodné pripomenúť, že ak máme alergiu, nie je spôsobené samotnými roztočmi, ale ich výlučkami, ktoré obsahujú roztočové alergény.

To, že reagujeme na roztoče v domácnosti nemusí automaticky znamenať, že na ne máme alergiu. Postačí, ak sme citliví a hneď sa u nás môžu prejaviť niektoré z týchto príznakov.

  • Slzia nám oči a máme ich začervenané.
  • Tečie nám z nosa, neustále kýchame.
  • Sme zachrípnutí, škriabe nás v hrdle.
  • Svrbí nás pokožka, neustále sa škriabeme.
  • Zhoršuje sa astma.

Ak alergia zaúraduje, môže zhoršiť astmu a spôsobiť ďalšie problémy ako bolesť hrudníka alebo pocit zvierania hrudníka, sťažené dýchanie, kašeľ, dýchavičnosť, niekoľko astmatických záchvatov.

Nie je to zásadou, no alergická nádcha sa môže prejaviť počas sezóny, kedy sme viac náchylní na prechladnutie. Ako rozoznať „obyčajnú“ nádchu od tej alergickej? Hoci sú príznaky podobné, podstatný rozdiel je v dĺžke pretrvávania príznakov. Ak máte nádchu niekoľko týždňov, rozhodne ide o alergickú nádchu. S podobnou diagnózou môžete rátať aj v prípade, ak ste zmenili miesto pobytu, dlhšie ste neupratovali a podobne). Najlepšie vám však poradí lekár.

Keď nechcete používať chemikálie

Špecializované prípravky na odstránenie roztočov nájdete neúrekom. Obsahujú však množstvo chemických látok, ktoré by v konečnom dôsledku mohli byť ešte škodlivejšie ako samotné roztoče. Vypudiť malinké potvorky môžeme úplne jednoducho – pomocou sódy bikarbóny! Nielenže sa ich zbavíte, zabránite aj ich opätovnému návratu!

Koľko sódy budete potrebovať, závisí od toho, koľko matracov musíte vyčistiť. Okrem nej majte po ruke obľúbený esenciálny olej, vhodný by bol napríklad levanduľový, pretože jeho upokojujúce účinky sú preukázateľné. Z domácich pomocníkov budete potrebovať jemné sitko.

Postup je pomerne jednoduchý. Ak na matrace používame chránič na matrac, ten dáme dole a poriadne ho vyperieme. Ak nemáte čas na pranie, postačí  ho nechať na slnku. Do zaváraninového pohára nasypeme 500 gramov sódy a 40 kvapiek esenciálneho oleja. Pohár zavrieme, poriadne pretrepeme.

Zmes dáme do sitka, poriadne každý jeden matrac či iný povrch pokryjeme sódou. Necháme pôsobiť 3 – 6 hodín a potom všetko dobre vysajeme.

Dá sa im predísť?

Za určitých okolností dá. Treba však dodržiavať niekoľko zásad.

  • Pri zariaďovaní bytu či domu by sme si mali dobre rozmyslieť, či kúpime koberce – najlepšie bude, ak sa ich kúpe vyhneme.
  • „Najpríjemnejším“ prostredím pre rozmnožovanie roztočov je príliš vlhké prostredie. Ak máte tú možnosť a zároveň problém s vlhkosťou interiéru, kúpte si odvlhčovač.
  • Ak sa v detskej izbe nachádzajú hračky, perte ich čo najčastejšie.
  • Utierajte prach často, usadzuje sa najmä na nábytku, na žalúziách, pod posteľami, všade tam, kde je priestor na jeho tvorbu.
  • Otáčanie a vetranie matracov by malo byť rutinou, na ktorú by sme nemali zabúdať.
  • Zabezpečte v miestnosti dostatok svetla, vetrajte vždy, keď to bude možné.

Čítajte tiež: Tipy, ako podporiť zdravie a byť v pohode: Chladnejšie počasie nebude mať šancu!

2015-11-04 11:45:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, webmd.com, healthline.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia