Farba očí napovie viac, ako si myslíte: Zistite, ako ste na tom zdravotne!

Zdravotný stav môžete spoznať i podľa toho, akej farby máte oči.
Zdroj: profimedia.sk
2015-10-26 11:50:00

O očiach sa hovorí, že sú oknom do duše. Vyčítame z nich však oveľa viac! Prezradia i to, čo by sme radšej ani vedieť nechceli. Odhalia, v akom sme zdravotnom stave a aké choroby nám hrozia.

Podľa portálu everydayhealth.com zistíte zdravotný stav okrem iného aj na základe farby svojich očí:

Modré oči

"Ľudia s modrou alebo svetlou farbou dúhovky majú tendenciu byť viac citliví na svetlo. Pravdepodobne je to spôsobené riedkosťou svetla, ktorú absorbuje pigment do očí," uviedla Ruth Wiliamsová MD, prezidentka Americkej akadémie oftalmológie a oftalmologistka na očnej klinike v Chicagu.

Čím viac pigmentu máte, tým menej svetla sa dostane cez dúhovku.

Hnedé oči

Štúdia vykonaná na University of Louisville ukázala, že ľudia s hnedými očami majú mierne lepšie reakčné časy pri účasti na niektorých športových aktivitách ako ľudia so svetlými očami. Tmavookí ľudia sa ľahko opaľujú a nemajú problémy so spálenou pokožkou. To však neznamená, že by sa nemali chrániť pred nebezpečným UV žiarením!  Vaše telo absorbuje viac slnečné lúče. Všetko, čo sa dostane do tela, vy v skutočnosti prijímate viac ako človek s inou farbou očí. Tak hrozí oslabenie organizmu.

Majitelia hnedých očí majú tiež dvakrát vyššie riziko šedého zákalu.


Priložte si na krk cibuľu: Neskutočné, čo sa začne vtedy diať!


Šedé, modré a zelené oči

Farebné oči môžu znamenať zvýšené riziko rakoviny. Vzhľadom na to, že svetlejšie oči majú menej pigmentu na ochranu pred škodlivými ultrafialovými lúčmi, je pravda, že majú vyššie riziko doživotného malígneho melanómu uvey, než ich rovesníci s tmavými očami. Ide o vnútroočný nádor, ktorý ohrozuje pacienta zhoršením videnia, stratou oka a pri rozvinutí metastáz dokonca až smrťou!

"Ľudia so svetlou farbou dúhovky by mali dbať na nosenie slnečných okuliarov, ktoré ich ochránia pred UV žiarením," radí Dr. Williams.

Navyše, ľudia so šedými, zelenými alebo modrými očami majú tendenciu mať svetlú pleť, ktorá sa môže ľahko spáliť a je tak vystavená vyššiemu riziku rakoviny kože.  

Majitelia svetlých očí znášajú bolesť oveľa lepšie ako ostatní.  Je dokázané, že modro a zeleno oké ženy znášajú kontrakcie pri pôrode menej bolestne. Avšak po 50-tke hrozí vyššie riziko makulárnej degenerácie, teda hrozba straty zraku.

Nezabúdajte, že na váš zdravotný stav vplývajú aj iné faktory. Záleží aj od životného štýlu, akému holdujete.

Čítajte tiež: Milostné hrátky ako liek? Šokuje vás, na ktoré ochorenie zaberá sex účinne!

2015-10-26 11:50:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia