Toto nikdy nerobte pre spánkom: Dôvod vašich nepokojných nocí!

Nespavosť je okrem iného aj o našej psychike. Lieky na spanie ju nevyriešia, niektoré večerné rituály jej tiež neprospievajú.
Zdroj: thinkstock.com
2015-10-15 06:00:00

Máte svoje obľúbené rituály pred spaním? Len aby ste sa nimi neokrádali o spánok.. Takmer každý totiž pred ponorením sa do ríši snov robí niečo, čo vás organizmus dá ihneď do pozoru, pritom by mal oddychovať..

Kúpeľ pred spaním je u mnohých súčasťou každodennej hygieny. Nie vždy je však vhodný! Obzvlášť, ak je horúci a ponoríte sa doň pred vstupom do postele. 

Stopka pre horúci kúpeľ

Jedno z negatív, ktoré hrá proti horúcemu kúpeľu pred spaním je fakt, že sa budete viac prehadzovať ako upadať do ríše snov. Kúpeľ totiž zvyšuje našu telesnú teplotu, čo nám bráni zaspať. Na to, aby sme zaspali, potrebujeme stav, kedy naša teplota tela klesne na určitú hodnotu a až potom vieme pokojne relaxovať. Ak teda z kúpeľa mierite rovno do postele, môže sa stať, že nezaspíte.

Kľúčom k dobrému spánku aj s pridaním horúceho kúpeľa je načasovanie. Aby sa po kúpeli naša teplota dostala do normálu, treba si dopriať minimálne dve hodiny. Takže kým pôjdete spať, skúste si ešte dve hodinky posedieť, pozrieť si film, určite však nepracujte.

Na psychike záležíé

So zaujímavým názor prišiel londýnsky lekár Dr. Guy Meadows, fyzilóg zaoberajúci sa spánkovými návykmi v The Sleep School. Tvrdí totiž, že tým, že sa bojíme nespavosti, vlastne stresujeme náš organizmus a to je dôvod, prečo nevieme zaspať. Nie je to teda o tom, čo pred spaním robíme alebo jeme. Je to hlavne o našej psychike.

„Akonáhle začneme byť úzkostliví, čo sa týka nášho spánku, budeme viac v strehu a menej schopní zaspať – tým sa vytvára začarovaný kruh nespavosti, o ktorom mnohí z nás vedia svoje,“ tvrdí Guy Meadows.

Svoje tvrdenie podkladá tým, že ak sa spýtate človeka, ktorý nemá problém so spánkom, čo pre zaspávanie robí, jeho odpoveď je jednoznačná – nič.

„ Ak sa spýtate človeka trpiaceho nespavosťou, odpovedia že „všetko“ a dajú vám dlhočizný zoznam – od niekoľko kilometrového behu cez deň, po vyhýbanie sa kofeínovým nápojom, cez kúpeľ s levanduľovým olejom až po relaxačnú hudbu – a v tom je ten problém,“ vysvetľuje Dr. Meadows.

Ako to vyriešiť?

Podľa odborníka je zaspávanie a všeobecne spánok vec prirodzeného procesu. Naše telo je na spánok nastavené, zaspávanie je prirodzený proces.

„Tento boj raz a navždy vyhráte vtedy, keď jednoducho prestanete s nespavosťou bojovať,“ dodal Dr. Meadows.

Týmto mýtom stále veríme! 

  • Čím skôr pôjdem do postele, tým viac budem spať.

Hoci sa to zdá byť celkom dobrý nápad, efekt je opačný. Narušenie bežných a zaužívaných spánkových návykov je ešte horší. Možno si na začiatku pospíte o pár hodín dlhšie, no na druhý deň sa budete cítiť ospalejšie ako predtým.

  • Zdriemnem si, hoci aj na pár minút

Hoci nepravidelné „zdriemnutie“ môže pri problémoch so zaspávaním zhoršiť spánkové návyky,  zatracovať by sme ho rozhodne nemali. Nesmie však prevyšovať 20 minút.

  • Neviem zaspať, vstanem a ešte niečo spravím

Stresovať organizmus preto, lebo nevieme rýchlo zaspať, je to najhoršie, čo by môžeme spraviť. Preto by sme v noci, ak sa zobudíme alebo nevieme zaspať, rozhodne nemali vyliezať z postele a niečo fyzicky robiť. Odporúča sa pokojne ostať v posteli a relaxovať. Aj tu platí, že čím viac budeme o svojej nespavosti premýšľať, tým horšie sa nám bude zaspávať.

  • Nič nefunguje, dám si radšej tabletky na spanie

Áno, tabletky na spanie sú okamžitou pomocou, v konečnom dôsledku ale nie zaručeným pomocníkom pre lepšie spánkové návyky. V dlhodobejšom používaní sa kvalita spánku zhorší a vy sa tiež budete cítiť horšie.

Čítajte tiež: Veľká konkurencia kávy, ktorá vás prekvapí: Tento nápoj vás viac nakopne!

2015-10-15 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: huffingtonpost.com, mirror.co.uk, red care2.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia