Nápoj, ktorý zatočí s jesennou chrípkou: Nebudete ho chcieť prestať piť!

Čučoriedky sú nie len obľúbeným letným ovocím, no napomáhajú nás chrániť pred sezónnou nádchou.
Zdroj: thinkstock.com
2015-10-06 16:20:00

Chrípková sezóna je tu. Premenlivé počasie nás núti raz sa poriadne obliecť, inokedy kabát odložiť. Kým siahnete po liekoch na nádchu, vyskúšajte tento nápoj, vraj dokáže zázraky!

Osvedčené "zbrane" nesmú chýbať! 

Prísadou každého čaju či nápoja, ktorý bojuje proti sezónnym nachladnutiam, je nepochybne zázvor. Obsahuje látku gingerol, aktívnu zložku, ktorá je podobná kapsaicínu, ktorú obsahuje chilli. Táto látka môže zmierniť bolesti hlavy, najmä pri migréne.

Svojím obsahom vitamínov je ideálnym a univerzálnym pomocníkom pri chrípke či nádche. Tiež napomáha vykašliavať hlieny, ktoré sa usádzajú na dýchacích cestách počas choroby.


Obľúbený zázvor nie je pre všetkých: Vyvarujte sa ho skôr, ako vám ublíži!


Zázvor by v tomto nápoji nemal chýbať a rovnako je na tom aj med. Ten pôsobí antibakteriálne a je dobrým antioxidantom. Do tejto kategórie sa pridáva aj citrón, ktorý telu priam zázračným spôsobom dodá vitamín C. Ten posilňuje imunitu a tiež chráni pred prípadným rozvojom iných infekcií.

 

Tajomní pomocníci

Skvelými pomocníkmi sú škorica a čučoriedky. Škorica je bežným korením v každej domácnosti a počas jesene sa objavuje čoraz častejšie. Počas sychravých večerov sa používa napríklad do vareného vína. Alebo cez zimu do medovníkov.

Škorica je veľmi dobrým zdrojom magnézia, vlákniny, železa a kalcia. Súčasťou škorice je aj kyselina listová, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Podporuje imunitný systém, má antibiotické účinky, pomáha zbavovať telo hlienov a má antiseptické účinky.

To, čo tento čaj robí po vizuálnej stránke zaujímavým a chuťovo či čuchovo príjemným, sú čučoriedky. Sezóna čučoriedok síce už nie je, no tí, ktorí ich pestovali, majú v mrazničke isto uschované nejaké zásoby. Stále sa dajú kúpiť aj mrazené a pri tom nemusia stratiť nič vitamíny, čím sú pre náš organizmus také výnimočné.

Čučoriedky obsahujú totiž dosť vitamínov a minerálov na to, aby získali "titul" superovocie. Ak si čučoriedky doprajete, dostanete do tela železo, vápnik, fosfor, sodík, chróm, tiež kyselinu listovú. Z vitamínov je to vitamín A, B a C, betakarotén a myrtilín – farbivo a zároveň antioxidant.

Čučoriedky podporujú imunitu, odstraňujú kašeľ, majú antiseptické účinky a zachytávajú voľné radikály – slúžia ako prevencia proti rakovine.

Recept na nápoj

Na tento liečivý nápoj si trúfne takmer každý. Budete potrebovať pol šálky čučoriedok, 3 tenké plátky čerstvého zázvoru, 3 lyžice čerstvej šťavy z citróna, 2 lyžice organického medu, pol lyžičky práškovej škorice a štvrtinu lyžičky mletého klinčeka.

Zázvor olúpene, nastrúhame, spolu so šálkou vody privedieme k varu. Pridáme čučoriedky, povaríme spolu 20 minút. Zmes precedíme do šálky a pridávame vriacu vodu, akoby sme chceli zaliať čaj. Pridáme citrón, med, korenie a pijeme niekoľkokrát denne. Na zdravie!

Čítajte tiež: Dajte stopku medu počas angíny: Kedy by ste ho mali radšej vynechať?

2015-10-06 16:20:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, livingtraditionally.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia