Obyčajná sprcha sa vám môže podpísať na zdraví: Pozrite sa, čomu sme vystavení!

Netrávte v sprche zbytočne veľa času, inak si to odnesie vaša pokožka.
Zdroj: thinkstock.com
2015-10-05 20:00:00

Chlór sa väčšinou spomína v súvislosti s pitím vody. Pritom málokto si uvedomuje, že sme vystavení nebezpečenstvu aj pri obyčajnom sprchovaní. Pre niektorých tak môže byť bežná sprcha boj o život.

Prvotnou funkciou chlóru bolo pomôcť. Vodu zbavuje choroboplodných baktérií, ktoré kedysi spôsobovali také choroby ako týfus, žltačku či choleru. Ukázal sa ako výborný pomocník, ktorý znížil výskyt týchto ochorení a ochránil ľudí pred infekčnými hnačkami. Čo je za jeho efektívnosťou? Môžu za to chemické vlastnosti. A tu je ten problém, s ktorým musíme zápasiť.. Kvôli chemikáliám je chlór nebezpečný a môže vyvolať vedľajšie účinky, škodlivé pre ľudský organizmus.

Čo robí s pokožkou?

Škodlivé látky v chlóre sa do tela dostávajú nielen prostredníctvom pitia, ale dokonca aj pri sprchovaní - pokožkou a vdychovaním vodnej pary. Aj keď sa vo vode z vodovodu, ktorú pijeme alebo sa ňou umývame, nenachádza toľko chlóru ako býva napr. v bazénoch, nie je pre nás práve najväčšou výhrou.

"Pre naše telo a našu pokožku je chlór nevhodný, pretože zbavuje telo dôležitých olejov a pokožku i vlasy nadmerne vysušuje. Povrchový olej na pokožke totiž uzamyká vodu v koži, aby zostala hydratovaná a jemná. Ak koža stratí svoj ochranný filter v podobe oleja, vysuší sa, svrbí, môže popraskať a neskôr môže byť omnoho náchylnejšia aj na rôzne alergické reakcie," upozorňuje dermatologička MUDr. Adriana Tomeková.

Pri sprchovaní alebo kúpaní v teplej vode sa póry otvárajú a doslova "nasávajú" množstvo chlóru. Ľudské telo vtedy funguje ako špongia. Prijme a vôbec nasaje také množstvo vody, ako pri pití. Mnoho lekárov dokonca tvrdí, že pri sprchovaní absorbuje telo dokonca viac chlóru, ako pri vypití dennej dávky vody rovnakej kvality. Preto je pokožka po sprchovaní vysušená, mdlá, môže aj svrbieť a chýba jej hydratácia. Výživné telové mlieko po každom sprchovaní by malo byť alfou a omegou pre zdravú a krásnu pokožku.

Ak má človek vyrážky alebo trpí ekzémovým ochorením, ich stav sa výrazne zhorší, ak trávite čas sprchovaním sa v chlórovanej vode.


Odvrátená strana vody: Odteraz sa budete na ňu pozerať inak!


Trpia i naše pľúca

"Chlór je pri sprchovaní nielenže veľmi účinne vstrebávaný pokožkou, ale ho i vdychujeme," povedala odborníčka.

Chlór obsiahnutý vo vode, má tendenciu vytvárať vedľajšie produkty, ktoré dokonca môžu byť škodlivejšie ako samotný chlór. V tele sú rýchlo absorbované a rýchlo sa tiež hromadia, ako ich telo dokáže detoxikovať.  

Chlórovaná voda nie je žiadnou výhrou pre naše pľúca. Chlór sa totiž pri sprchovaní uvoľňuje v pare ako jedovatý plyn - chloroform. K jeho úniku dochádza pri obyčajnom sprchovaní horúcou vodou! Chloroform sa potom naviaže na vzduch v kúpeľni, ktoré obklopuje vaše telo a ktorý dýchame. Tým sa potenciálne vystavujeme rizikám, čo sa týka hlavne tých, ktorí majú už nejaké dýchacie problémy. Navyše, póry na pokožke sa pôsobením zvýšenej teploty roztiahnu a chloroform nielen dýchate, ale veľmi ľahko sa dostáva aj do vášho tela.

Chlórovaná voda však obsahuje aj množstvo ďalších látok ako olovo, meď či dusičnany. Ide o nebezpečné látky hlavne pre ľudí s oslabeným imunitným systémom!

Ako minimalizovať riziká?

Aj preto dnes množstvo ľudí trpí rôznymi alergiami, ktorých vznik úzko súvisí s našim životným prostredím. Je zasiahnutý dýchací systém, ale aj kožný, tráviaci a centrálny nervový systém. V súčasnosti alergií stále pribúda, preto je dôležitá prevencia - okrem správnej životosprávy, aj dobrá voda a vzduch.

Aby ste nepriaznivé účinky chlórovanej vody pocítili na vlastnej koži čo najmenej, mali ste toto robiť:

  • Netrávte zbytočne veľa času v sprche.
  • Po osprchovaní sa hneď natrite hydratačným telovým mliekom alebo balzamom.
  • Otvorte okno v kúpeľni po tom, čo sa osprchujete, aby sa vyvetral vzduch a s ním aj chloroform.
  • Zdravé prostredie v kúpeľni vám zaistí sprchový filter. Práve ten na báze aktívneho uhli odstraňuje z vody plyny, ťažké kovy a hlavne chlór.

Čítajte tiež: Chodievate spávať s mokrými vlasmi? Tento zlozvyk sa vám môže vypomstiť!

2015-10-05 20:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia