Obľúbený zázvor nie je pre všetkých: Vyvarujte sa ho skôr, ako vám ublíži!

Zázvor je všeliek, no dávajte si pozor na jeho množstvo!
Zdroj: thinkstock.com
2015-10-07 22:00:00

Siahneme po ňom vždy, keď cítime, že na nás niečo lezie. Je dobrý do čajov, nevyhneme sa mu ani v kuchyni. Mali by sme sa mať na pozore, ako a kedy zázvor používame. Nie vždy musí mať na náš organizmus pozitívny účinok.

Účinný pomocník nie len pri nádche 

„Zázvor alebo Ďumbier lekársky je rastlina pochádzajúca z Ázie, ktorej pestovanie sa V Indii a teplejších oblastiach Číny popisuje už pred 3000 rokmi. Dodnes je v Ázii veľmi obľúbenou koreninou, práve kvôli rozmanitým liečebným účinkom,“ povedala Ing. Katarína Chomová, výživová poradkyňa z kliniky Svet-zdravia.

Zázvor sa najčastejšie spája práve s liečbou respiračných ochorení. Tlmí totiž množenie baktérií a vírusov, takže ak začínate pociťovať jesenné nádchy, pokojne po ňom siahnite. V rámci prevencie pred ochoreniami, ktoré toto ročné obdobie prináša, zvyšuje prísun zázvoru do tela aj imunitu a dokonca napomáha prekrviť niektoré časti tela – ruky, nohy, „zahreje“ aj dušu a celé telo.

Pozor nato, kto ho pije!

Možno to nie je novinka a možno vás táto informácia zaskočí, existujú však skupiny ľudí, ktoré by sa zázvoru mali zďaleka vyhnúť. Pozorne si prečítajte, či nepatríte medzi nich.

„Pre silné účinky sa vôbec neodporúča u detí do 3 rokov, obmedzene by ho mali konzumovať aj ženy počas tehotenstva, a to len v práškovej forme ako čaj,“ povedala Ing. Chomová.

Je však zaujímavé, že tehotným ženám sa zázvor odporúča na začiatku tehotenstva, pri ranných nevoľnostiach, ktoré svojimi účinkami dokáže zmierniť.

Problémy s krvným obehom nevylieči - naopak ich zhorší 

Zázvoru by sa mali vyhnúť ľudia, ktorí majú problémy s krvným obehom, respektíve trpia na hemofíliu. Zázvor totiž zlepšuje a stimiluje krvný obeh, čo znamená, že nadmerné krvácanie niektorým pacientom spraví viac škody ako úžitku.

"Môže ovplyvňovať diabetickú a antikoagulačnú liečbu, jeho užívanie si vyžaduje v týchto prípadoch monitoring lekárom – špecialistom. Toxické účinky zázvoru nie sú známe," upokojuje všetkých milovníkov zázvoru výživová poradkyňa. 

Neporadí si ani so žlčovými kameňmi  

Hoci by sme mali po zázvore siahnuť preto, lebo "dáva na frak" zlému cholesterolu, prípadné problémy so žlčníkom a kameňmi nie sú vôbec príjemné. 

"Neodporúča sa vzhľadom na zvyšovanie tvorby žlče u ľudí s prítomnosťou žlčových kameňov," dodala výživová poradkyňa. 

Má vedľajšie účinky?

V niektorých prípadoch sa môžu objaviť, nie je to však pravidlo. Vedieť by sme o nich ale mali, pretože môžu pomôcť identifikovať prípadné iné ochorenia.

Takže, ak vás trápi po požití zázvoru plynatosť, búšenie srdca, podráždenie žalúdka, podráždenie ústnej dutiny. Kontraindikácie vzhľadom k užívaniu nemusia nastať iba vo vnútri nášho tela, v styku s pokožkou môže spôsobiť vyrážky. 

Neprítomnosť toxických látok hrá do karát všetkým, ktorí zázvor milujú a doprajú si ho každý deň. Všetko s mierou!

"Odporúčané dávky zázvoru sa líšia v závislosti od komplikácii, ktoré má užívanie zázvoru pomôcť eliminovať. Vo všeobecnosti sa neodporúča prekračovať dávku 4g/deň," dodala Ing. Chomová. 

Pomáha zázvor chudnutiu? Áno, ale zázraky nečakajte!

"Zázvor činnosť metabolizmu urýchľuje vďaka obsahu účinných látok - gingerolov, ktoré spôsobujú jeho ostrú až štipľavú chuť. Je teda skutočne vhodný pri redukcii hmotnosti, no nie je žiadnym zázrakom, ktorý by Vám pomohol schudnúť bez námahy," uzavrela Ing. Chomová z kliniky Svet zdravia. 

Čítajte tiež: Čudné návyky pri umývaní zubov: Pozrite sa, ako si ničíte chrup a ani o tom neviete! 

2015-10-07 22:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, webmd.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia