Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Sezónnou zeleninou proti rakovine: prekvapí vás, čoho všetkého je schopná!

Tekvica je vraj najzdravšia v surovej forme. Trúfli by ste si?
Tekvica je vraj najzdravšia v surovej forme. Trúfli by ste si? (Zdroj: thinkstock.com)

Hoci vonku to ešte vyzerá, že letné teploty nám chcú dať posledné zbohom, v záhradách nastáva ich čas. Oranžové či zelené, kto ich miluje, na jeseň sa neuveriteľne teší. Reč je o tekvicovej sezóne.

Tekvicová polievka, čipsy, pečená tekvica – sezónu si môžeme vychutnať bez toho, aby sme stále jedli to isté dokola. Obmien na prípravu tejto jesennej pochúťky je niekoľko, zdraviu prospieva takmer každé spracovanie.

Na surovo len pre odvážnych

Jesť surovú tekvicu by asi napadlo len máloktorým odvážlivcov. Pritom tekvica je najzdravšia práve v tejto forme. Aj tekvicový olej, ktorý niekto používa v domácnosti je vyrábaný zo surových tekvicových semien. Varenie tekvice totiž môže odstrániť niektoré dôležité živiny. Na surovo ju vyskúšajte napríklad ako šalát, nastrúhanú k inej zelenine a odstátu v chladničke aspoň 6 hodín. 

Tekvica je zdrojom vitamínov A, E, C a K, prvkov ako meď, draslík, magnézium, sodík, železo či kalcium. Surová chutí neutrálne, čo je vhodné pri príprave – môžete ju pripraviť na slano či na sladko, teda podľa chuti.

  • Kedy povedať tekvici áno? 

Či už ako prevencii v podstate stále, alebo ako lieku aspoň párkrát do mesiaca. Tekvica je vhodná pre tých, ktorí zadržiavajú vodu, teda ľudom s problémom s obličkami, srdcom či vysokým krvným tlakom. Tí, ktorých trápia hemoroidy by tekvicu nemali vynechávať. 

  • V týchto prípadoch si dajte pozor! 

Na takúto konzumáciu si ale dávajte pozor najmä ak trpíte gastritídou, žalúdočnými vredmi či cukrovkou. Všeobecne tekvicové pokrmy obmedzte pri ochoreniach čriev, pretože veľké množstvo vlákniny by mohlo viac uškodiť ako pomôcť.

Veľký pomocník vláknina

Na druhej strane fakt, že tekvica obsahuje väčšie množstvo vlákniny nahráva tým, ktorí potrebujú dostať túto látku do tela a tým spriechodniť črevá. Tri gramy vlákniny nájdete v jednej šálke tekvice a toto množstvo má sotva 50 kalórií. To môže hrať do karát ľudom pokúšajúcim sa zhodiť nejaké to kilo, pretože po zjedení tekvice majú dlhšie pocit nasýtenosti.

Bojovník proti smrteľnej chorobe

Nie je nič lepšie, ako keď dokážete zaradiť do jedálnička pokrmy, ktoré sú prevenciou voči chorobám. Tekvici sa pripisujú vlastnosti, ktoré by vás mali presvedčiť, že sem tam si ju dopriať má skutočne význam.

Spolu so sladkými zemiakmi, mrkvou či orechami je tekvica plná karotenoidov – teda betakaroténu, ktorý podľa National Cancer Institute hrá kľúčovú úlohu pri prevencii rakoviny.

Jadierka so šupkou nie sú tabu!

Možno vás v detstve strašili s tým, že jadierka z tekvice treba bezpodmienečne vylúskať, inak si uškodíte. Pravda je však taká, že práve šupky od jadierok sú bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín, obsahujú málo kalórií, niekoľko gramov bielkovín a takmer 2 gramy vlákniny (na približne 30 gramov jadierok).

Ak si denne doprajete toto množstvo jadierok aj so šupkou, dostanete do seba približne polovicu dennej doporučenej dávky horčíka. Jadierka tekvice sú výborným zdrojom železa.

Ako iste viete, na trhu existujú odrody jadierok, ktoré sa dajú kúpiť bez šupky. Zohráva pri prijme vitamínov či minerálov šupka dôležitú úlohu? Nie je to síce jednoznačné áno, napriek tomu to má svoje výhody. Najmä preto, že samotná šupka je bohatým zdrojom zinku, takže konzumáciou šupiek dostanete do tela viac tohto prvku, ako keby zjete rovnaké množstvo jadierok bez šupiek.

Čítajte tiež: Najlepšie potraviny jesene: Vďaka nim nebudú mať vírusy šancu 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9