Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zákerná rakovina útočí: Čo sa skutočne deje v tele pri rakovine?

Rakovinové bunky napádajú telo.
Rakovinové bunky napádajú telo. (Zdroj: profimedia.sk)

Neobjavuje sa náhle. Zvyčajne sa nenápadne rozvíja v tele aj niekoľko rokov. Kvôli rakovine vyhasne ročne niekoľko tisíc ľudských životov. Neexistuje snáď nikto, kto by sa jej nebál. Čo vlastne nastáva v tele pri rakovine?

Ako sa správajú bunky v tele?

Rakovina je choroba, pri ktorej dochádza k nekontrolovanému rastu abnormálnych buniek v tele. Normálny kontrolný mechanizmus tela prestane pracovať tak, ako by mal. Vznikajú poškodené bunky, ktoré neplnia úlohy, ktoré zdravé bunky v nepoškodenom tkanive plniť majú. Pri ochorení dochádza k nárastu týchto buniek, ktoré nie sú schopné sa štrukturálne integrovať v tkanive. Výsledkom sú poškodenia funkčnosti celej postihnutej oblasti.

Pred každým ochorením, vrátane nádorového, nás chráni imunitný systém. Ak holdujete zdravému životnému štýlu a máte nepoškodený genetický materiál, imunitný systém rozpozná zmutované bunky a zlikviduje ich ešte pred vznikom ochorenia. Odstráni poškodené bunky a zapojí reparačné mechanizmy. Ak dôjde k strate regulačných schopností delenia buniek v určitej časti ľudského tela, vtedy už možno hovoriť o vzniku rakoviny. Rakovinové bunky sa nekontrolovateľne delia a napádajú susedné tkanivo. Tým si chcú pre seba zabezpečiť miesto.

Keď sa namnožia bunky v tkanive, možno hovoriť o nádore, ktorý však nemusí hneď automaticky znamenať rakovinu. Namnožené tkanivo môže byť zhubným, ale i nezhubným nádorom, ktoré sa jednoducho lieči jeho odstránením.

Kto by si mal dávať väčší pozor?

Rakovina sa môže vyvíjať v tele človeka bez toho, že by o tom vedel. Preto ho dokáže odhaliť len lekár a pravidelné preventívne prehliadky. Zvýšené riziko je však u tých, ktorí už bojovali s týmto ochorením a taktiež, ktorí holdujú nezdravému životnému štýlu. Stres, nevyvážená strava, nedostatok pohybu či časté prechodenie chorôb - aj vtedy ste viac ohrození ako ostatní.


Zbytočná smrť ženy: Toto vám vyrazí dych, za všetko mohla len jej mladosť!


Ako sa lieči?

Možnosti liečby závisia od typu nádoru, jeho fázy, v prípade, že sa rakovina rozšírila. Cieľom liečby je zabiť čo najviac rakovinových buniek a zároveň minimalizovať poškodenie normálnych buniek v okolí.

Tri hlavné procedúry:

Operácia: Priame odstránenie nádoru.
Chemoterapia: Použitie chemikálii na zabitie rakovinových buniek.
Radiačná terapia:  Použitie röntgenového žiarenia na zabitie rakovinových buniek.

Rovnaký typ rakoviny u jedného jedinca je veľmi odlišná od tej istej rakoviny u inej osoby. V rámci jedného typu rakoviny, ako je rakovina prsníka, výskumníci identifikujú podtypy, z ktorých každý si vyžaduje iný prístup liečby.

Odborníci na rakovinu z centra Cancer Treatment Centers of America v nasledujúcom videu načrtli, ako sa vlastne rakovina vyvíja, jej najobvyklejšie formy, ako sa lieči a ako zvládnuť vedľajšie účinky liečby. Taktiež diskutujú o tom, čo prinesie budúcnosť. Pozrite si päťminútové video, ktoré prináša odpoveď na otázku, čo je to vlastne rakovina:

Čítajte tiež: Buďte pri používaní ústnej vody opatrní: Zlozvyk, ktorí robia mnohí z vás!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9