Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Buďte pri používaní ústnej vody opatrní: Zlozvyk, ktorí robia mnohí z vás!

Ústna voda do hygienických návykov patrí, používali ste ju ale nesprávne.
Ústna voda do hygienických návykov patrí, používali ste ju ale nesprávne. (Zdroj: thinkstock.com)

Žiarivý úsmev ako z reklamy na zubnú pastu – kto by taký nechcel? Tiež ihneď umytí zubov používate ústnu vodu, pretože to tak robí rodinka v reklame? Máme pre vás zlú správu! Toto by ste rozhodne nemali robiť...

Dôvod je veľmi jednoduchý. Prácu, ktorú pre vaše zuby spravila zubná pasta tým úplne odignorujte. Tým, že sa spoliehate na ústnú vodu, zuby si zubnou pastou umyjete nedôkladne. Pritom práve pasta a kefka sú dôležité, čo sa týka dentálnej hygieny. Navyše, ak ústnu vodu budete používať nesprávne, plusy zubnej pasty sa zredukujú.

Niekedy môže prísť k stretu medzi účinnými látkami v paste s účinnými látkami v ústnej vode, čo znamená, že sa rušia benefity jedného aj druhého prostriedku,“ povedal Dr. Phil Stemmer z dentálnej kliniky v Londýne. 

Zubné pasty obsahujú fluorid, ktorý pomáha zubom ostať silnými, takže ponechať si zvyšok pasty v ústach znamená, že fluorid bude i naďalej " posilňovať" zuby. Ak by ste hneď po umytí zubov použili ústnu vodu, mohli by ste zvyšok pasty spolu s ňou vypľuť a prepláchnuť ústa vodou. Tak sa zbavíte ústnej vody, ale i zubnej pasty, ktorej účinky by ostali nevyužité.  

„To je dôvod, prečo by mali ľudia používať ústnu vody najskôr pol hodinu až hodinu po umytí zubov,“ vysvetľuje doktor Phil Stemmer z londýnskeho Fresh Breath Centre.

Lepšie je vyčkať do obeda. Účinok pasty totiž pominie a ak chceme zuby udržať v dobrom stave, mali by sme im dopriať starostlivosť. Ústnú vodu tak môžete použiť pokojne až po obede, aspoň sa tak účinne zbavíte zvyškov jedla medzi zubami.

Ako ju používať?

To, koľko by sa mala „zdržať“ vo vašich ústach je tiež dôležité. Interval, počas ktorého by sme mali vodu v ústach preplachovať je od 30 -60 sekúnd. Pre niekoho je to veľa, počas minúty však dokáže ústna voda spraviť svoju prácu najlepšie. Ústnu vodu potom môžete vypľuť, alebo s tým istým množstvom ešte vykloktať hrdlo. Ústna voda sa tak dostane do hrdla, kde sa nachádzajú baktérie, ktoré môžu spôsobiť zlý dych. Nie je to nič náročné, preto by ste si tento zvyk osvojiť. 

Osvieži dych, ale..

Mnohí považujú ústnu vodu za prostriedok na osvieženie dychu. Podľa niektorých stomatológov dokonca pacienti používajú náhradu za pastu práve ústnu vodu. Ústna voda osvieži dych, no nie je na to primárne určená. To, že máte nepríjemný dych nie je otázkou iba zlej zubnej pasty či ústnej vody, je chyba vášho chrupu. S tým pomôže predovšetkým stomatológ alebo dentálny hygienik.

Ústna voda nikdy nenahradí zubnú pastu

„Plak na zuboch je lepkavý, preto ho vždy odstránite zo zubov použitím kefky alebo zubnou niťou. Ústna voda nikdy nenahradí umytie zubov kefkou,“ povedala Sally Gossová z Harley Street Dental Studio v Londýne.

Zvyšky ústnej vody nevyplachujte 

Diskusie o účinkoch ústnej vody, ale aj samotnej zubnej pasty sa točia okolo jedného zvyku – vypľúvať či nie? Pasta ako aj ústna voda totiž obsahujú pre zuby prospešné látky, ktoré sa môžu vyplachovaním stratiť. Preto sa odporúča vypľuť zvyšky ústnej vody, avšak nevyplachovať si ich obyčajnou vodou. Nechajte ústnú vodu pôsobiť v ústach, nech spraví to, prečo ju naozaj používate.

Ako vybrať správu ústnu vodu?

Na trhu sa nachádza veľa značiek a príchutí, každá ústna voda sľubuje, že sa dokáže postarať o dokonalé prečistenie ústnej dutiny. Treba však myslieť na to, že ide hlavne o reklamu. V prvom rade by sme si mali dať pozor n ato, či ústna voda obsahuje alkohol. Ak ste ho našli v zložení, nemusí to automaticky znamenať, že je účinnejšia ako iné.

Alkohol býva totiž najčastejším problémom. Ak vás ústna voda štípe, je načase ju zmeniť. Nesprávnym používaním si totiž môžete vytvoriť citlivosť ďasien, poškodiť si sliznicu v ústach či iné komplikácie. 

Jeden z najčastejších argumentov, prečo ľudia nepoužívajú ústnu vodu je, že im príde drahá a zbytočná. Je doplnkovým prostriedkom, ako najlepšie udržať chrup v zdraví, nie je však nevyhnutná. A to najmä v prípade, že dodržiavate správe zásady umývania zubov a čistíte si medzizubné priestory dentálnou niťou či pomôckami na to určenými. Správna orálna hygiena si potom ústnu vodu nevyžaduje tak často. 

Čítajte tiež: Najväčší nepriatelia bielych zubov: Zafarbiť ich dokážu aj zdanlivo neškodné potraviny!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9