Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čudné návyky pri umývaní zubov: Pozrite sa, ako si ničíte chrup a ani o tom neviete!

Čistenie zubov má svoje zákonitosti, ktoré by sme vzhľadom k vlastnému zdraviu mali dodržiavať.
Čistenie zubov má svoje zákonitosti, ktoré by sme vzhľadom k vlastnému zdraviu mali dodržiavať. (Zdroj: thinkstock.com)

Umývanie zubov je niečo, čo patrí do denného rituálu každého z nás. Ráno si umyjeme zuby pre lepší pocit zo seba samého (samozrejme aj pre lepšie zdravie našich zubov), večer ich umytím pripravíme na spánok a zbavíme ich nečistôt. Aké chyby robíme najčastejšie?

Zaujímavá štúdia odhalila návyky dospelých

Jedna z posledných štúdií, počas ktorých sa zisťovali hygienické návyky dospelých ľudí v Anglicku priniesla zaujímavé informácie.

Výskumníci podrobili testu takmer desať tisíc ľudí, pričom sa ich pýtali, prečo si svoje zuby večer nečistia. Dôvodov bolo niekoľko. Niektorí uviedli, že si ich nečistia pretože sú príliš unavení, iní boli príliš leniví, tretiu skupinu tvorili zábudlivci. Viac ako 45% opýtaných bez okolkov priznali, že si jednoducho večer zuby nečistia vôbec. 

Šokujúcejšie je: 

  •  1 z 5 opýtaných použil na čistenie svojich zubov iba vodu
  •  14% skúmaných priznalo, že na umývanie používajú iba prst.
  • paradoxné je, že 91 % opýtaných vie, že to nie je zdravé a maximálne nevhodné. Napriek tomu sú tieto návyky minimálne čudné. 
 

Zlozvyky, ktoré sa chrupu časom vypomstia 

Mnohí z nás si nikdy neuvedomili, akú tvrdú kefku potrebujú, respektíve že kefky sa delia podľa tvrdosti, nie len podľa farby. Najlepšie je poradiť sa s odborníkom, ktorý určí, aký typ kefky si vybrať a prečo je lepšie používať mäkšie kefky. Tvrdé štetiny sú podľa odborníkov nie vždy prispôsobené na každodenné použitie.

  • Meriate si čas?

Áno, je predsa nezmysel nastavovať si hodinky na presný čas, koľko by sme mali pri umývaní zubov stráviť. Podľa niektorých odborníkov je ideálny čas strávený pri umývaní dve minúty. Niektorí ľudia trávia hygienou zubov menej času, niektorí naopak „drhnú“ svoje zuby pridlho. To môže viesť k zvýšenej citlivosti ďasien či inými stomatologickými problémami.

  • Začíname stále na tom istom mieste

To, kde svoje čistenie začínate, môže ovplyvniť zdravie vašich úst. Možno si to ani neuvedomujete, no tým, že začnete stále na rovnakom mieste nemusíte pozornosť venovať ostatným „zákutiam“. Preto skúste určitú dobu sledovať, kde začínate čistiť zuby a skúste tieto návyky každý deň meniť.

  • Viete, aká je správna technika čistenia?

Zrejme neprikladáte váhu na to, pod akým sklonom by sme mali držať kefku, či ňou pohybovať dopredu a dozadu alebo zhora či zdola. Pre tých, ktorí kontrolujú svoju techniku umývania zubov, najlepšie je držať kefku pod uhlom 45 stupňov a pohybovať ňou zhora nadol.

  • Lúčenie je ťažké, avšak nevyhnutné

Ruku na srdce, ako často meníte svoju zubnú kefku? Až kým štetinky nie sú úplne zničené? Chyba! A to veľká. Kefku by sme mali vymeniť už pri prvotných náznakoch opotrebenia.  Zlomené či poškodené štetiny totiž nepracujú s nami, ale proti nám. Nečistia zuby rovnomerne, takže ich starostlivosť je nedostatočná. Americká zubná asociácia odporúča meniť kefku každé tri až štyri mesiace. Výnimku tvorí kefka, ktorú ste počas choroby používali. Tá by sa mala vymeniť okamžite.

Na bolesť babskými receptami 

Babských receptov, ako zatočiť s bolesťou zubov, je na svete neúrekom. Niekomu ale zaberá iba niektorý, inému zase žiaden. Treba ale povedať, že bolesť nie je vždy iba prejavom infekcie. Najčastejšie nás zuby bolia v dôsledku zubného kazu, pri poškodení zubu ale aj v čase, keď je zub už dávno vonku. 

Ak vás trápia bolesti a z rôznych dôvodov odkladáte návštevu zubára, pozrite sa, čo by ste mohli vyskúšať. Nikdy však „posedenie“ u stomatológa neodkladajte, stav môžete zhoršiť a prísť tak aj o viac ako len jeden zub.

  • Dobrým prírodným pomocníkom je oregáno. Používajte ho lokálne ale aj vnútorne. Využívajte 100% oregánový olej. Pár kvapiek môžete dať aj pod jazyk. Opakujte počas dňa niekoľkokrát.
  • Pomôcť môže aj teplá slaná voda.
  • Zabrať by mohol aj koreň zázvoru. Ošúpte ho, kúsok umiestnite v hornej časti postihnutého zubu a zahryznite. Hoci to môže bolieť, nepríjemnosti by údajne mali skončiť po niekoľkých minútach.
  • Klinčeky samé o sebe poznáme ako prírodný liek na ťažkosti so zubami. Látky v ňom obsiahnuté totiž ničia baktérie a zmierňujú bolesť.
  • Ak ide o zápal, je vhodné ako vedľajšiu terapiu zvoliť studené obklady, ktoré majú za cieľ bolesť zmierniť, nie ale vyliečiť.

Čítajte tiež:  Sú zubné pasty, ktoré každý deň používame, naozaj nebezpečné? Pravda o farebných pásikoch na tubách!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9