Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Čo sa stane s vaším telom, ak si dáte sprchu v studenej vode? Toto vám vyrazí dych!

Osviežte sa studenou vodou, má veľa zdravotných výhod pre naše telo!
Osviežte sa studenou vodou, má veľa zdravotných výhod pre naše telo! (Zdroj: thinkstock.com)

Posilní imunitu už za 15 sekúnd?! Aj to dokáže studená voda spraviť s ľudským organizmom. Pozrite sa, prečo by ste jej mali dať prednosť pred teplou vodou.

Špecialista na čínsku medicínu, profesor Dr. Sergej Bubnovky z Moskowskej Univerzity odporúča jednoduchú metódu pre posilnenie imunitného systému - máčať si bosé nohy v studenej vode! Studená voda a vôbec studená sprcha majú dlhú tradíciu v mnohých kultúrach, a to z dobrého dôvodu. Studená voda nám totiž poskytuje celý rad zdravotných výhod!

Choroby nebudú mať šancu

Štúdia, ktorá bola vykonaná nemeckými vedcami, prišila k záveru, že ľudia, ktorí dávajú prednosť studenej sprche pred teplou po dobu najmenej dvoch minút, zriedka trpia prechladnutím. V inej štúdii, zrealizovanej v Prahe, sa skúmal účinok máčania sa v studenej vode u mladých športovcov. Voda mala teplotu 14 stupňov Celzia, do ktorej sa ponorili trikrát týždenne po dobu 6 týždňov. Po uplynutí tejto doby bol účastníkom nameraný zvýšený počet dvoch typov bielych krviniek - monocytov a lymfocytov, ktoré sú zodpovedné za zničenie patogénov.

O účinkoch studenej vody veľmi dobre vedia vo Švédsku, kde je bežnou praxou, aby malé deti spali vonku v zime. Sú tak odolnejšie voči chorobám a lepšie spia. Na Sibíri dokonca existuje rituál - lejú celé vedro studenej vody na hlavu, čo robia celoročne u detí od 2-6 rokov.  

Studená sprcha nás ihneď postaví na nohy a dodá nám energiu. Naše srdce tak bije rýchlejšie a zlepší sa tým prietok krvi. Už len umývanie tváre studenou vodou nám pomáha sa prebudiť a byť svieži. Predstavte si, aký má potom vplyv na celé telo!


Čo sa stane s vaším telom, ak budete piť kokosovú vodu 7 dní? Šokujúce výsledky za krátky čas!


Zbohom depresie

Mnohí vedci dokonca tvrdia, že studená sprcha zmierňuje stres a zlepšuje náladu. Prieskum vykonaný na univerzite Virginia Commonwealth University v USA zistil, že studená voda stimuluje produkciu noradrenalínu, teda hormónu, ktorý je podobný adrenalínu. Má dokonca aj antidepresívne vlastnosti! Počas sprchovania sa v studenej vode dochádza k vysokej hustote chladných receptorov v koži. Studená sprcha posiela veľké množstvo elektrických impulzov z periférnych nervových zakončení do mozgu, čo môže vyústiť v antidepresívne účinky.

Čo ešte robí s ľudským telom?

  • Zlepší spánok - Po počiatočnom šoku zo sprchy sa telo upokojí a zrelaxuje.
  • Podporí dýchanie - Keď sa sprchujete studenou vodou, dýchate hlbšie a chlad vás núti na chvíľu sa zastaviť a zadržať dych. Pomáha otvoriť pľúca a priniesť tak viac kyslíka.
  • Krásna pokožka a vlasy - Studená voda uzatvára póry, vďaka čomu je pleť hladšia a zdravšia. Taktiež udržiava vlasy lesklé, keďže uzatvára vlasovú kutikulu.
  • Budete šťastnejší - Ak si zvyknete na studenú vodu, doprajete telu aj duši pravidelnú záplavu endorfínmi, hormónmi šťastia.

Ako na to?

Nielen studená sprcha má zdravotné prínosy! Stačí, aby ste do kontaktu so studenou vodou prišli už len ponorením bosých nôh. Každý večer pred spaním si naplňte vaňu studenou vodou. Dajte bosé nohy do vane a ešte na ne nasmerujte prúd tečúcej studenej vody po dobu 15 sekúnd. Potom si oblečte bavlnené ponožky. Robte tak každý večer a váš imunitný systém bude posilnený! Ak ste prechladnutí, môžete tento spôsob aplikovať na sebe pokojne každé 4 hodiny. Nebojte sa! Váš zdravotný stav sa nezhorší, len pomôže.

Čítajte tiež: Ako to s pitným režim v skutočnosti je? Z týchto mýtov vám padne sánka!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9