Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ako to s pitným režim v skutočnosti je? Z týchto mýtov vám padne sánka!

Medzi najčastejšie mýty o pitnom režime patrí aj to, že káva dehydruje. Nie je to tak celkom pravda.
Medzi najčastejšie mýty o pitnom režime patrí aj to, že káva dehydruje. Nie je to tak celkom pravda. (Zdroj: thinkstock.com)

Koľko vody vypiť a aké tekutiny? Pitný režim je témou dlhé roky, nikdy "nevyjde z módy". Odhaľte konečne pravdu o pití vody, ktorej ste celý život verili. Je to totiž inak ako si myslíte..

1. mýtus: Mali by sme vypiť osem pohárov vody denne

Už v roku 1945 sa objavila vedecká štúdia v časopise Food and Nutrion Board, ktorá odporúčala  vypiť denne 8 pohárov vody, čo nám má zabezpečiť dostatočný pitný režim. Osem pohárov vody je približne dva a pol litra vody. Odporúčanie nebolo ničím podložené. Napriek tomu ho mnohí doteraz dodržujú v domnienke, že robia veľa pre svoje zdravie. Pritom ide o nezmysel!

Vodu totiž do tela dostávame aj potravou - z ovocia či zeleniny, ale aj z iného jedla, ktoré pripravujeme. Než sa teda dogmaticky držať pravidla osem pohárov vody denne, skúsme prijať vody viac v potrave.

British Nutriton Foundation uverejnila príklad ovocia a zeleniny a k nim pomer vody, ktoré obsahuje. 

  • Jablko (na 100g)  – 84.5 g
  • Brokolica (na 85g) – 77. 4 g
  • Rajčinová polievka (na 220g) – 185, 24 g
  • Mlieko (na pol litra) – 531, 8g

Preto netreba zabúdať, že aj jedlo sa ráta do pitného režimu. V skutočnosti by sme tak mali vypiť menej ako osem pohárov tekutiny...

2. mýtus: Káva nedehydruje!

„Voda je prítomná v ovocí, aj v zelenine. Je v džúse, v pive a dokonca i v čaji a káve,“  povedala doktorka Aaron E. Carrollová.

Ak ste si teraz poťukali po čele, veď káva dehydruje organizmus, mali by ste vedieť, že ide o ďalší mýtus. O vyvrátenie sa pokúsili vedci ešte minulý rok. Vo vydaní magazínu Plos One boli uverejnené výsledky obsiahleho skúmania, ktoré vyšli s jednoznačným výsledkom – ak pijete kávu, ktorá obsahuje priemerné množstvo kofeínu, má podobné hydratačné účinky ako samotná voda.

Nápoje obsahujúce kofeín majú mierny diuretický účinok, takže nás nútia častejšie chodiť na toalety. Keďže tým strácame tekutiny, mali by sme ich hneď aj doplniť. Prirodzený kolobeh vody v našom tele tak prebieha neustále. Nespôsobuje však dehydratáciu a ani samotná káva k nej neprispieva.

3. mýtus: To, že ste smädní neznamená, že ste dehydrovaní

Naše telo totiž vysiela určité signály najmä, keď sme smädní. Byť smädní ale neznamená byť dehydrovaní. Smädní sme oveľa skôr, ako organizmus vyhlási stav núdze vody.

„Smäd začína vtedy, keď koncentrácia látok v krvi vzrastie o menej ako 2%, niektorí vedci ale za začiatok dehydratácie považujú stav, kedy koncentrácia vzrástie o menej ako 5 %,“ povedala Amy Hess – Fischl z University of Chigaco Kolver Diabetes Center.

4. mýtus: Pitný režim pomáha pokožke

To, čo skutočne vplýva na zdravie našej pokožky sú vonkajšie vplyvy. Hydratácia pokožky sa udržiava viac ako dodržiavaním pitného režimu správnym čistením pokožky, životným prostredím, činnosťou mazových žliaz.

„Voda, ktorú pijeme sa len ťažko dostane do horných vrstiev pokožky,“ vyjadrila sa Amy Hess – Fischl.

Čítajte tiež: Pitný režim treba dodržiavať! Ako dosiahnuť, aby bola citrónová voda ešte účinnejšia?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9