Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Sú zubné pasty, ktoré každý deň používame, naozaj nebezpečné? Pravda o farebných pásikoch na tubách!

Zubné pasty môžete s pokojným svedomím používať naďalej, nie sú zdraviu škodlivíé.
Zubné pasty môžete s pokojným svedomím používať naďalej, nie sú zdraviu škodlivíé. (Zdroj: thinkstock.com)

Posledné roky sa šíri medzi ľuďmi správa o škodlivosti niektorých zubných pást. Tú spoznáme podľa farebných pásikov na spodnej strane túb. Naozaj tak zistíme, či sú zubné pasty, ktoré používame doma každý deň, nebezpečné?

Pásiky ako hrozba?!

V záplave informácií na internete sa človek niekedy ťažko vyzná v tom, čo je pravda a čo výmysel. Ľudí však v poslednom čase straší informácia o škodlivosti zubných pást. Stačí sa pozrieť na spodnú stranu túb, kde nájdeme zelené, modré, červené a čierne farebné pásiky. Podľa nich zistíme, či držíme v rukách nebezpečnú zubnú pastu. Zelená farba symbolizuje prirodzený obsah, modrá obsah liekov, červená prirodzený a chemický obsah a čierna je označenie pre zubné pasty len s chemickým zložením a teda je škodlivá. S týmto upozornením najnovšie prišiel portál healthylifetricks.com.

Smerujú teraz vaše kroky do kúpeľne, aby ste zistili, akou zubnou pastou si umývate zuby? Chytá vás panika pri pohľade na čierny pásik? Mohlo by sa zdať, že uvedené označenia dávajú zmysel a môžu byť pravdivé... Je to skutočne tak?


Robia to takmer všetci, pritom nesprávne: Odstráňte jeden z najčastejších zvykov pri umývaní zubov!


Čo sa nachádza v zubnej paste?

Zubná pasta na hygienu ústnej dutiny patrí medzi kozmetické výrobky, ktoré majú zoznam zložiek označený textom "ingredients". Ako sa uvádza na stránke Úradu verejného zdravotníctva SR, tieto zložky sú uvedené v zostupnom poradí podľa hmotnosti zložiek v čase ich pridania do kozmetického výrobku. Zubné pasty obsahujú: sorbitol, abrazíva, glycerin, nerozpustný metafosforečnan, etanol, sodium pyrophosphate, potassium pyrophosphate, PEG, PPG 10, prísada na ochranu zubov , aniónové povrchovoaktívne látky, regulátory viskozity, doplnkové prísady, chuťové alebo aromatické látky, titanium dioxide, kozmetické farbivá, látky s účinkami proti zubnému povlaku, sladidlá, estery kyseliny hydroxybenzoovej, calcium glycerophosphate, fluoridy. Nájdeme v nich teda chemické látky a zmesi, ktoré môžu byť syntetického alebo prírodného charakteru.

Žiadna panika!

Farebné pásiky na tubách v skutočnosti pomáhajú poskytovať informáciu o počte naplnených výrobkov a správnosti postavenia tuby v plniacej linke. Ich farba závisí od farebného vyhotovenia pohľadovej strany obalu. Farba pásika musí byť iná ako farba na prednej strane tuby a výrazne odlišná, ako uvádza ÚVZSR. Jednoducho povedané, pásiky sú orientačnými značkami pri plnení výrobkov. Neoznačujú zloženie výrobkov, nemajú s tým žiaden súvis. Treba sa teda riadiť podľa informácií, ktoré sú uvedené na obale za textom "ingredients".

Nemusíte tak robiť paniku a pokojne môžete aj naďalej používať zubnú pastu s čiernym pásikom. Vaše zdravie nie je ohrozené.

Čítajte tiež: Vyše 15 rokov sa nedotkla zubnej kefky: Zaskočí vás, ako vyzerá jej chrup dnes!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9