Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čo sa stane s naším telom, ak jeme presolené jedlá? Takto vplýva soľ na telesné orgány!

Prepojenie vysokého krvného tlaku a príjmu soli nie je nič nové.
Prepojenie vysokého krvného tlaku a príjmu soli nie je nič nové. (Zdroj: Thinkstock.com)

Soľ v potrave prijímame, či chceme alebo nie. Niekto však vo väčšom množstve a iný si zase dáva pozor na to, čím solí a koľko tejto potraviny použije. Viete, aký efekt má soľ na jednotlivé orgány v našom tele? Ako nášmu organizmu uškodíme, keď zjeme presolené jedlo?


Dôležité minerály pre organizmus

Pre správne fungovanie nášho organizmu sú sodík a draslík veľmi dôležité látky. Obe prvky pomáhajú regulovať krvný tlak, udržujú rovnováhu tekutín v tele a v dôsledku ich prítomnosti v organizme fungujú naše svaly a nervy.  

Naše telo obsahuje v priemere 90 gramov sodíka, priemerný denný príjem je od 2 do 6 gramov počas dňa. Prijať nám stačí aj pol gramu, musíme byť však v dobrej kondícii.

Draslík je tretím najčastejším minerálom. Nachádza sa v bunkách, pričom jeho nedostatok poškodzuje nervovú činnosť, čo odrazí na zdraví nášho srdca. 

Najväčší príjem sodíka je z kuchynskej soli 

Starý známy fakt pozná každý z nás. Je takmer nemožné jesť potraviny úplne bez soli. Existujú však zdravšie alternatívy, od hrubozrnnej morskej soli až po stále obľúbenejšiu himalájsku soľ. Stále však platí staré známe - soľ je nad zlato. 

Priemerná dávka soli by mala byť približne 5 gramov soli, pričom obmedziť by sme ho mali v prípade, že náš krvný tlak je nie je optimálny. Naopak, zvýšiť príjem solí by sme mali počas horúcich letných dní, kedy sa potíme a prirodzene strácame soľ. Nemyslíme ale soľ ako takú, ale celkovú spotrebu soli v každom jedle, ktoré sme počas dňa skonzumovali. 

Aký efekt ma soľ na naše orgány? 

Vysoký príjem soli sa prejaví na našom organizme najčastejšie vysokým krvným tlakom, žalúdočnými problémami alebo chorobami, ktoré postihujú najmä naše obličky. 

  • Obličky

Obličky sú akýmsi filtračným systémom v našom tele. Filtrujú z krvi tekutiny, ktoré sa potom ako moč dostávajú z nášho tela. Moč obsahuje nežiaduce a toxické látky, ktoré sa z tela potrebujú dostať.

Sodík a draslík sú pri procese filtrácie veľmi potrebné. Ak sú oba v rovnováhe, naše obličky fungujú správne a filtračný proces nič nenarúša. Ak príde k prebytku sodíka, z krvného riečištia si obličky berú menej tekutín, čoho výsledkom je vyšší krvný tlak, ktorý môže stáť za problémami, ktoré s obličkami majú mnohí pacienti. Takýto stav môže viesť až k poškodeniu obličiek, ktoré nevedia efektívne filtrovať nežiaduce látky z tela von.  

  • Pokožka

Neverili by ste, ale prebytok soli vplýva aj na pokožku. Vyššie množstvo soli v organizme sa môže prejaviť edémom – teda opuchom. Najčastejšie je to opuch členkov, nôh, ramien či rúk

  • Srdce

Vyšší príjem soli spôsobuje vyšší krvný tlak. Niekedy až život ohrozujúcou skutočnosťou je aj to, že soľ môže postupne upchávať cievy. Tak sa do srdca nemusí dostať potrebné množstvo živín a kyslíka. To vedie či už k upchatiu alebo k prasknutiu ciev, ktoré sa v najhorších prípadoch končia srdcovým záchvatom.

  • Mozog

Istá kanadská štúdia sa počas troch rokov zamerala na prepojenie medzi príjmom soli a úbytkom kognitívnych schopností. Obyvatelia kanadského mesta Quebec a podrobili výskumu, ktoré potvrdili, že spojenie vysokého prijmu sodíka a nižšej fyzickej aktivity spôsobuje pokles kognitívnych schopností. Tento proces však nie je nezvratný, stačí prejsť na zdravší životný štýl a vyčleniť si čas na cvičenie. 

Spôsobuje aj vaskulárnu demenciu. Príčinou tejto choroby je najmä nedostatok kyslíka v mozgu, ktorý sa tam nedostáva práve pre upchávanie ciev. 

Čítajte tiež: Čo sa stane, ak strávime čas v morskom prostredí? Toto nastane už po niekoľkých minútach!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9