Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Predvídajte infarkt mesiac pred tým, než k nemu dôjde: Varovné signály ho prezradia!

Infarkt môže prísť nečakane, buďte opatrní!
Infarkt môže prísť nečakane, buďte opatrní! (Zdroj: thinkstock.com)

Postihne až 12-tisíc Slovákov ročne! Zákerný infarkt si nevyberá, môže postihnúť tak ako starších, tak i mladších ľudí. Podľa portálu Fhfn.org sa dá predvídať už mesiac pred tým, než k nemu dôjde.

Aj keď zdravý životný štýl váš dokáže ochrániť pred srdcovým infarktom, ruku na srdce. Koľkí z vás dávajú prednosť zdravému stravovaniu a dostatočnému pohybu? Na druhej strane, aj keď sa vyhýbate fajčeniu, alkoholu a žijete zdravo, svoju úlohu hrá aj genetika. Nie je preto na škodu poznať varovné príznaky blížiaceho sa srdcového zlyhania ešte pred tým, než k nemu dôjde!

Varovné signály, ktorým treba venovať zvýšenú pozornosť:

Únava

Keď sa zúžia tepny, vaše srdce dostáva oveľa menej krvi, na koľko je zvyknuté. Pracuje tak oveľa ťažšie, kvôli čomu sa budete cítiť ospalo a zmocní sa vás únava. neráta sa, ak budete večer unavení po náročnom dni alebo po nejakej náročnej fyzickej aktivite. Celé dni budete bez energie!

Dýchavičnosť

Ak sa srdcu nedostáva dostatok krvi, trpia aj pľúca a vzniká tým nedostatočné okysličenie krvi. Tieto dva systémy, srdce i pľúca, sú závislé na sebe, takže ak nefunguje jedno, nefunguje ani druhé. Ak máte ťažkosti s dýchaním, najlepšie spravíte, ak sa čo najskôr poradíte so svojim lekárom. Mohlo by to totiž znamenať blížiaci sa infarkt!

Slabosť

Keďže tepny sú čoraz užšie a krvná cirkulácia do telesných orgánov nie je dostatočná, dôsledkom je celkové zoslabnutie tela. Keď svaly nedostanú to, čo potrebujú, môže sa dokonca stať, že sa vám podlomia kolená a vy spadnete. Buďte opatrní! Ak ste vykonávali bežné aktivity bez problémov a teraz nemáte na to silu, jednoducho ich nezvládnete, trpíte slabosťou.


Najľahšia metóda, ako odhaliť mŕtvicu a zachrániť ľudský život: Takto vyzerá človek pred kolapsom?!


Závraty a studený pot

Nedostatočná cirkulácia spôsobuje obmedzený prietok krvi aj do mozgu. A to je život ohrozujúci stav! Spočiatku môže vyvolať závrate a obleje vás studený, lepkavý pot. Neignorujte tieto príznaky.

Tlak na hrudi

Ak ste pocítili niektoré príznaky, ku ktorým sa pridali nepríjemné pocity na hrudi, je zle! Pritom je jedno, či ide o menšiu bolesť alebo tlak. Tlak sa môže neustále zvyšovať, až napokon dôjde k infarktu. Bolesti nemusíte pocítiť len na hrudníku, ale aj na krku či rukách. Vtedy hrozí zlyhanie srdca.

Príznaky podobné chrípke alebo prechladnutiu

Spozorovali ste na sebe príznaky chrípky, ktoré z ničoho nič prišli? Môže byť za tým blížiaci sa infarkt! Mnoho ľudí pocítili na sebe symptómy nádchy len niekoľko dní pred infarktom.

Ako to zvládnuť?

Ak vy alebo niekto iný pociťuje podobné príznaky, navštívte lekára hneď, ako to bude možné. Najlepším spôsobom, ako zabrániť srdcového záchvatu a zachrániť si život, je čo najskôr vyhľadať odbornú pomoc.

Odhalí ho krvný test?

Zatiaľ čo podľa portálu Fhfn.org signalizujú spomenuté príznaky infarkt už mesiac pred tým, kým k nemu dôjde, podľa amerických vedcov by ho mohol odhaliť krvný test. Bunky, nasvedčujúce vzniku srdcovej príhody, ktoré pokrývajú steny postihnutých ciev, môžu vtedy kolovať našim krvným obehom! Vedci z Výskumného vedeckého inštitútu v Kalifornii skúmali vzorku takmer 80 pacientov, ktorí prekonali srdcovú príhodu, 25 zdravých ľudí a 7 pacientov, ktorým bolo diagnostikované vyššie riziko infarktu. Bunky nasvedčujúce vzniku infarkt sa objavili u všetkých pacientoch, ktorí prekonali infarkt v minulosti, ale i u tých, ktorým riziko ešte len hrozilo. V budúcnosti by tak bolo možné podľa vedcov odhaliť infarkt v jeho počiatočnom štádiu!

Čítajte tiež: Zastaví srdcový infarkt do jednej minúty? Vďaka tomuto koreniu lekár nestratil žiadneho pacienta!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9