Túto chybu už nikdy neurobte: Plastové fľaše by sme mali len raz použiť!

Plastovú fľašu by sme mali použiť na pitie len raz!
Zdroj: thinkstock.com
2015-07-28 20:55:00

Sú ľahké, nerozbitné, pohodlné a praktické. Snáď neexistuje nikto, kto by ich ešte nikdy nepoužil. Povesť plastových fliaš sa však po mnohoročných výskumoch, štúdiách a rôznych experimentoch značne naštrbila. Viete však o tom, že by sme ich mali použiť len raz?!

Podľa čoho si vybrať minerálku?

Plastové fľaše sú posledné roky zatracované kvôli chemikáliám a škodlivým látkam, ktoré sa môžu uvoľniť do vody. Najnebezpečnejšie sú paradoxne teraz cez letné mesiace, kedy sú priam nevyhnutné a predstavujú najjednoduchší spôsob na prepravu vody počas horúceho počasia. Teplo však uľahčuje prestup chemikálie do vody, preto môžu poškodiť vaše zdravie, ak ich necháte dlho v aute na slnku. Pri zahrievaní plastov sa z nich uvoľňujú škodlivé látky v závislosti od toho, z čoho je konkrétna fľaša vyrobená.

Aj keď ide už o všeobecne známe fakty, málokto vie o tom, že PET fľaše majú sedem bezpečnostných kategórií od 1 po 7. Sú označené na obale fľaše v trojuholníku. Odborníci upozorňujú, že je veľmi dôležité si všímať, akej bezpečnostnej kategórie je fľaša, z ktorej sa práve chystáme napiť. Mnoho ľudí si totiž zvykne kúpiť nápoj v plastovej fľaše, ktorú si odložia na inokedy. Jej opätovné použitie však škodí zdraviu. V žiadnom prípade by sme tak nemali robiť!

Raz použiť a zahodiť do koša!

Väčšina jednorázových fliaš na vodu je vyrobená z plastu označeného číslom 1 alebo PET. Ak držíte fľašu s takýmto označením, zahoďte ju a určite z nej už nikdy nepite! Aj keď sa snažíte znížiť spotrebu takýchto fliaš tým, že ich umyjete a opakovane použijete, tento zvyk by ste mali odstrániť. Plast označený číslom 1 v trojuholníku totiž nie je na to určený kvôli možnosti bakteriálneho zanesenia!

Dôkaz má kanadská štúdia, ktorá zistila, že 13 % plastových fliaš s vodou na základnej škole mali na konci školského dňa vyššiu úroveň baktérií, ako je povolená hranica pre pitnú vodu. A to už ani nie je reč o tom, že u 9 % boli odhalené fekálne koliformné baktérie! Problémom týchto fliaš je fakt, že nie sú dostatočne odolné, aby prežili opakované použitie bez straty svojej integrity. Hromadia sa v nich baktérie a je veľmi ťažké ich vyčistiť. Bohužiaľ, nepridáva tomu ani dlhá skladovacia doba na regáloch obchodov alebo na vykúrenom mieste, čo zvyšuje pravdepodobnosť rastu baktérií a koncentrácie antimónu vo vode.

Ďalšie plasty

Plast označený číslom 3, 6, a 7

  • Ani z týchto plastov by sa nemalo piť vzhľadom k potenciálu vyplavovania škodlivých látok z týchto plastov do tekutiny:

            Plast s označením 3 - Môže uvoľňovať ftaláty, ktoré spôsobujú vývojové a

                                               reprodukčné poškodenie.

            Plast s označením 6 - Vylučuje styrén, ktorý spôsobuje poruchy nervového systému a    pečene.

            Plast s označením 7 - Vylučuje Bisfenol A (BPA), ktoré ovplvňuje hormonálnu sústavu.

Plast označený číslom 2, 4, a 5

  • Je najzdravšou voľbou. Zatiaľ nie sú známe informácie o tom, že by niečo uvoľňovali Pohlcujú pachy a nečistoty.

Čítajte tiež: Milióny žien sa naň spoliehajú pri kúpaní: Po tomto zistení ostanú zarazené!

2015-07-28 20:55:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia