Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Utopil sa hodinu po kúpaní: Rodičia pozor, môže sa to stať aj vašim ratolestiam!

Rodičia, dávajte pozor na svoje deti, aby sa im nič nestalo, keď sú pri vode.
Rodičia, dávajte pozor na svoje deti, aby sa im nič nestalo, keď sú pri vode. (Zdroj: thinkstock.com)

Je to možné? Túto otázku si doteraz kladú rodičia malého Johnyho Jacksona, ktorý šantil vo vode. Po chvíli išiel domov, trochu si pospal a keď ho jeho matka išla skontrolovať, zbadala niečo, čo je nočnou morou každého rodiča. Johny bol mŕtvy! Ešte zvláštnejšia je však príčina úmrtia, ktorá hrozí mnohým deťom práve teraz v letných mesiacoch.


Okúpal sa a za hodinu zomrel

Bol horúci letný deň, keď sa Cassandra so svojim synom Johnym vybrala k bazénu u susedov, aby sa chlapec trochu vybláznil a pohral so svojimi kamarátmi vo vode. Matka ho sledovala, ako sa zabáva a o niečo neskôr už boli obaja na ceste domov. Približne po hodine si Johny sťažoval na veľkú únavu a išiel si trochu pospať. Cassandra vedela, že je to kvôli tomu, že celé popoludnie strávil vonku na slnku a bláznil sa vo vode. Po chvíli sa išla na malého Johnyho pozrieť, no naskytol sa jej hrôzostrašný pohľad. Nič nie je pre rodičov horšie, ako keď uvidia svoje malé dieťatko mŕtve!

Johny ležal bez akýchkoľvek známok života vo svojej posteli a na tvári mal substanciu podobnú bielej pene. Záhadná však bola príčina úmrtia. Patológ potvrdil, že chlapec zomrel na zadusenie z utopenia. Ako je to však možné, keď bol nielenže pod neustálym dozorom matky, ale tiež živý a zdravý s ňou odišiel domov? Dá sa utopiť hodinu po okúpaní? Jeho matka to nemohla pochopiť. Jej synček sa predsa ešte hodinu po tom s ňou rozprával!

O čo ide?

Málokto vie o tom, že existuje aj tzv. "suché utopenie", čo je omeškaný typ utopenia. Názov v skutočnosti môže byť trochu mätúci, no nemá nič spoločné so slnkom či teplom. Vtedy sa počas kúpania dostane voda do pľúc. Keďže hlavnou úlohou pľúc je zásobovanie tela kyslíkom, po obmedzení tejto funkcie a skombinovaním s tvorbou ďalšej tekutiny, môže byť výsledok smrteľný! Najčastejšie k tomu dochádza počas spánku. Voda v pľúcach môže vyvolať zvracanie a následne udusenie.


Čo dokáže s nami spraviť jeden banán pred spaním? Po tomto zistení prehodnotíte svoju stravu!


"Ide o utopenie z tekutiny v pľúcach, ku ktorému nedochádza pri ponorení do vody, ale až do 24 hodín po plávaní alebo okúpaní. Inak sa nazýva ako sekundárne utopenie. Utopenie je suché preto, lebo k nemu nastáva paradoxne až po tom, čo je dieťa mimo vody," povedala pediatrička Dr. Danelli Fisherová.

Príznaky

Suché utopenie hrozí deťom najmä teraz v týchto horúcich dňoch! Rodičia by preto mali zvýšiť svoju pozornosť. Každá sekunda môže byť rozhodujúca. Je pravda, že si nemusíte všimnúť, či vaše dieťa neprehltlo či neinhalovalo vodu z bazéna či mora, v každom prípade je dôležité sledovať príznaky. Všímajte si, či náhodou nemení svoje správanie, nemá problémy s dýchaním alebo kašľom alebo, či ho neskolila aj extrémna únava. To sú hlavné príznaky suchého utopenia. V prípade, že spozorujete niektoré z uvedených symptómov, okamžite sa obráťte na lekára. Ak sa dieťa dostane do nemocnice, lekári mu pravdepodobne vypumpujú vodu z pľúc. Neexistuje však žiadny spôsob, ktorý by na 100 % predpovedal dopredu, ktoré dieťa bude mať problém. Isté je, že tie deti, ktoré majú respiračné problémy, ako je napr. astma, sú o niečo viac náchylnejšie na problémy s pľúcami.

Suché utopenie je pre mnohých ešte neznámou diagnózou, pritom výskyt tohto problému je častý! Približne 10 až 15 % všetkých úmrtí pri utopeniach pripadá na suché utopenie. Môže k nemu dôjsť úplne všade - či už v bazénoch, pri mori alebo dokonca aj vo vani doma!

Cassandra upozorňuje na suché utopenie:

Čítajte tiež: Každý ju má doma, pritom nevedomky ohrozuje seba i deti: Táto izbová rastlina zabíja už do jednej minúty!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9