Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Jeden z najbežnejších problémov, ktorý vás môže prekvapiť vo vode: Čo robiť, keď dostanete kŕč!

Ak dostanete kŕč vo vode, zachovajte pokoj a nepanikárte!
Ak dostanete kŕč vo vode, zachovajte pokoj a nepanikárte! (Zdroj: thinkstock.com)

Pokojne plávate a užívate si vodu a teplo, keď zrazu... dostanete kŕč! Čo teraz? Prepadáte panike a v hlave vám víri myšlienka, že len ťažko doplávate ku brehu... Veľká bolesť a pohľad na vlastné lýtko v kŕči to všetko len skomplikujú. Čo teraz?

Príde nečakane

Svalové kŕče sú veľmi nepríjemné a môžu vás prekvapiť v tej najnevhodnejšej chvíli. Ich bolesť je náhla a obrovská, že človek ťažko ovládne hlasitý výkrik. Ide o bolestivé stiahnutie svalu, sprevádzané prudkou bolesťou na postihnutom mieste a stvrdnutím svalu, ktoré už snáď každý zažil na vlastnej koži. Postihujú väčšinou lýtkový sval, ale aj stehenný. Niekedy trvá minútu, inokedy dokonca aj dlhšie ako 15 min. Tak ako môže vzniknúť po cvičení, pri dlhšom vytrvalostnom výkone, nie je výnimkou, že sa objaví v noci či vo vode, zatiaľ čo si užívame vlny a šum mora!


Takmer nikto to nerobí, pritom si tým nepríjemne zavaríte: Toto by ste mali zaviesť na kúpalisku!


Čo vtedy robiť?

Zatiaľ čo si môžete pomôcť jemným masírovaním a naťahovaním postihnutého svalu, t.j. dvíhanie palcov nohy smerom k hlave v ľahu, čo robiť, ak ho dostanete pri plávaní? To už je horšia situácia, no napriek tomu existuje riešenie!

V prvom rade je najdôležitejšie neprepadnúť panike aj v prípade, ak pocítite silnú bolesť a zachovajte pokoj. Nemáte problém sa potopiť? Chyťte postihnutú končatinu a natiahnite ju proti kŕču pod hladinou. Približne do desiatich až pätnástich sekúnd by mal kŕč ustúpiť. Buďte uvoľnení, dýchajte a ak potrebujete, pomaly sa vynorte na hladinu. Nezabúdajte, že kŕče spôsobuje aj to, keď nesprávne dýchate. Majte to na pamäti a bojujte proti nim preventívne! Ak sa nechcete potopiť, spravte to isté, len na hladine, kým kŕč nepovolí. Pomaly sa otočte na chrbát a plávajte tak k brehu.

Čítajte tiež: Vyhnite sa skákaniu do vody: V priebehu sekundy sa môže stať niečo, čo vám pokazí celý život!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9