Ako vplývajú extrémne horúčavy na náš organizmus? Sú zákernejšie ako si myslíme!

Horúčavy vyplývajú na našu psychiku.
Zdroj: profimedia.sk
2015-07-18 06:00:00

Teplé letné dni potešia milovníkov horúčav, ktorí si už na svoje toto leto prišli. A zrejme si ešte aj prídu. Iní zase omdlievajú pri predpovedi počasia, ktorá hlási horúčavy na najbližšie dni. Aký efekt má horúčava na náš organizmus?

Každému z nás dobre padne, keď po dlhej zime konečne vyjde slniečko a my máme možnosť prejsť sa a užiť si prvé slnečné lúče. Niekto počas chladných mesiacov volí dovolenku v exotickej krajine len preto, aby si užil teplo počas mrazivého počasia, ktoré vládne doma. Istá americká štúdia prišla na to, že tí, ktorí sa zdržia na slnku aspoň pol hodinu, majú vraj okamžite lepšiu náladu.

Ako vplýva teplo na naše kognitívne schopnosti?

Môžeme však o rovnakom „šťastnom“ výraze hovoriť aj počas permanetných horúčav? NIE! Amar Cheema z University of Virginia spolu s kolegyňou Vanessou M. Patrick z University of Houston sa zamerali na vplyv tepla na naše kognitívne schopnosti.

Dobrovoľníkov rozdelili na dve skupiny, pričom každá sa nachádzala v inej miestnosti s rozdielnou teplotou. Kým jedna pracovala takmer v ideálnych podmienkach pri teplote približne 20 stupňov Celzia, tá druhá to až tak jednoduché nemala. Teplota ich prostredia bola o takmer šesť stupňov vyššia.

Obe skupiny pracovali na rovnakej úlohe. Ľudia v druhej kontrolnej skupine sa pri vyššej teplote rozhodovali ťažšie, robili viac chýb a preklepov, boli menej ochotní spolupracovať – ich rozhodovanie a znížené kognitívne schopnosti totiž ovplyvňovala teplota miestnosti.


Organizmus prežíva horúčavy oveľa horšie ako si myslíte: Šokujúce dianie v tele, ktoré nastane počas tepla!


Nebezpečný dôsledok horúčav

So stúpajúcou teplotou sa náš organizmus vyrovnáva, ako len môže. Najčastejšie je to potením. Keď nám stekajú kropaje po chrbte, naše telo prichádza nielen o energiu, ale aj o vodu. Nastáva dehydratácia, kvôli ktorej sa cítime horšie. V tomto stave sme náchylní podávať zlý výkon a naša nálada napriek krásnemu slnečnému počasiu vôbec nie je radostná.

Najhoršie na tom sme vtedy, ak sa teplota na teplomery vyšplhá nad 33 stupňov Celzia. A to najhoršie myslíme takmer doslovne! Istá štúdia, ktorú vo Veľkej Británii viedol John Simister ukazuje, že existuje priame spojenie medzi teplom a trestnou činnosťou.  Za dôsledok sa berie fakt, že pri vyššej teplote sme náchylní reagovať na podnety agresívnejšie, sme viac podráždení, reagujeme prehnane. Preto práve počas horúčav prichádza ku štrajkom, trestnej činnosti, ale aj k výpovediam.

Čo robiť, aby ste nikomu "neublížili" ? 

  • Nikoho neprekvapíme asi najfrekventovanejším slovným spojením „dodržiavať pitný režim“, ten je dôležitý, či je vonku 15 alebo 35 stupňov Celzia.
  • Siahnuť by sme mali aj po nápojoch s elektrolytmi, teda nápojmi pre športovcov, ktorými si doplníme stratené minerálne látky.
  • Konzumujte stravu vyváženú na príjem kalórií, ktoré sú potrebné pre normálne fungovanie organizmu.
  • Ochrana tela pred slnkom – používajte materiály vhodné pre dýchanie pokožky, nezabúdajte na pokrývku hlavy, vyhnite sa čiernej, ktorá zbytočne prehrieva organizmus. 

Čítajte tiež: Obľúbená obuv na odstrel: Toto vás čaká po celodennom nosení žabiek!

2015-07-18 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: shape.com, sciencedump.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia