Nefungujú obyčajné deodoranty tak, ako by ste chceli? Vyskúšajte tento trik a ostanete bez slov!

Potenie je pre mnohých veľmi nepríjemné, zastavte to pomocou sódy bikarbóny!
Zdroj: thinkstock.com
2015-07-12 21:00:00

Počas horúcich letných dní nás trápi potenie. Neestetické fľaky v podpazuší či na chrbte sú odpoveďou organizmu na ochladzovanie, nám však spôsobujú viac stresu. Ak by ste poznali účinný recept na zbavenie sa nadmerného potenia, vyskúšali by ste ho?

Pritom nepotrebujete veľa! Stačí vaňa plná vody a pol šálky obyčajnej sódy bikarbóny. Pridať môžete obľúbený esenciálny olej na spríjemnenie, alebo morskú či himalájsku soľ na znásobenie účinkov.

Prečo by sme si mali tento rituál obľúbiť?

Okrem toho, že tým eliminujete nepríjemné potenie, tento kúpeľ má aj iné účinky na naše telo:

  • Sóda je vhodným „zmäkčovadlom“, takže po kúpeli ostane vaša pokožka mäkká a jemná, zbavená mastnoty a odumretých častí pokožky.
  • Sóda ma čistiace účinky. Po tejto procedúre budú aj vaše vlasy o niečo krajšie a hebkejšie!
  • Podobný účinok nastane aj na pleti. Aplikujte sódovú vodu na tvár a trošku vymasírujte. Prebytočný maz a čierne bodky budú fuč a vaše póry budú čistejšie.
  • Potenie nie je len problémom podpazušia, v lete sa potia aj nohy. Predchádzať plesňovým ochoreniam môžete aj vďaka tejto vode!.
  • V lete si ženy často holia nohy. Čo však so zarastajúcimi chĺpkami? Proti nim môžete môžeme bojovať kúpeľom so sódou. Zarastanie totiž spôsobujú aj odumreté časti pokožky, ktoré s pomocou sódy dokážete odstrániť. Takže problém zarastajúcich chĺpkov už nebude prekážkou.

Vode so sódou bikarbónou dáva zelenú dermatologička MUDr. Adriana Tomeková. Ak si tento roztok natrieme na časť tela, kde sa najviac potíme, skutočne nám to môže pomôcť.

„Tento roztok za chvíľku zaschne na pokožke a tým pádom na nejaký čas obmedzí potenie a hlavne sa neutralizuje zápach potu, ničí baktérie prítomné na vlhkej a spotenej pokožke. Nemyslím si, že je tento spôsob pre pokožku nebezpečný, ale predpokladám, že z časového hľadiska má krátku účinnosť, “ vyjadrila sa primárka dermatologicko-laserovej kliniky MUDr. Adriana Tomeková.  

Dobrou správou je, že takýto kúpeľ si môžete dopriať aj keď trpíte kožnými chorobami či dokonca psoriázou. Pozor však na jeho príliš časté používanie!

„Pre zdravú pokožku tento kúpeľ z krátkodobého hľadiska nepredstavuje riziko a považovala by som ho za neškodný. Pri dlhodobejšom a častejšom používaní však môže nastať podráždenie kože vo forme vysušenia, alebo začervenania, prípadne aj svrbenie,“ dodala odborníčka.

Príroda vs. klinické ošetrenie

Bojovať proti nadmernému poteniu môžeme zmenou stravy, dodržiavaním pitného režimu a zredukovaním telesného tuku.

 „Ak chcú ľudia pomôcť svojmu telu a obmedziť potenie prirodzenou cestou, dôležitá je najmä zdravá výživa a tekutiny. Čistá voda, bylinkové čaje (napr. šalvia lekárska, ktorá podporuje sťahovanie potných žliaz), ovocie, zelenina, vitamín B, ktorý je dôležitý pre trávenie a nervovú sústavu, alebo magnézium, ktoré nervovú sústavu upokojí,“ povedala MUDr. Tomeková.

Ak nepomáhajú žiadne domáce recepty, ani najdrahšie deodoranty či antiperspiranty, jedným z riešením je zveriť sa do rúk odborníkom. Jedným z najčastejších zákrokov, ktoré aspoň dočasne zamedzí poteniu, je aplikácia botulotoxínu. Je to neurotoxín, ktorý dokáže zablokovať a ochromiť potné žľazy.

„Vpichovať sa môže do podpazušia, dlaní, čela a chodidiel. V podstate preruší spojenie medzi svalmi a nervami. Jedno ošetrenie zmierni potenie a zápach na sedem až dvanásť mesiacov. Je to veľmi individuálne. Najdlhšie vydrží pod pazuchami, najkratšie na dlaniach, vysvetlila pani primárka Tomeková. 

Čítajte tiež: Jedinečný antiperspirant bez chémie, ktorý spoľahlivo prekryje pot: Takto si ho vyrobíte!

2015-07-12 21:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: wikihow.com, sweatology.net

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia