Vatové tyčinky nepatria do uší: Preč s nimi, ich využitie nájdete inde!

Vatové tyčinky ako posledná záchrana pri výbere kliešťa? Áno, ale s veľkou opatrnosťou!
Zdroj: Thinkstock.com
2015-07-08 20:40:00

Ak bolo čistenie uší vatovou tyčinkou súčasť vašej každodennej hygieny, ja načase prehodnotiť svoje zvyky! V skutočnosti nemajú čo v ušiach robiť. Pozrite sa, prečo a na čo sa vlastne dajú použiť.

Prečo nie sú vhodné?

Ušný maz, odborne nazývaný cerumen, je vlastne pozostatok z látok vylučovaných z poslednej tretiny zvukovodu, ktoré sa spoja s odumretými bunkami kože. Ušný maz zohráva v našich ušiach dôležitú úlohu. Je mazivom a ochranou zároveň. Čo je ešte prekvapivejšie, je prírodným antibiotikom! Údajne dokáže vyliečiť kútiky na perách.

Problém s ním mávame najmä vtedy, ak je zaobalený do kanála a stvrdne. Spôsobí zátku v uchu, zablokuje zvukovod a máme problém. Odstrániť ho môže iba lekár, v žiadnom prípade tento stav neodstránia ušné sviečky, s ktorými (ak už ich chceme použiť) musíme zaobchádzať veľmi opatrne.

Podobnú „zátku“ môže vyvolať aj používanie vatových tyčiniek, ktoré maz zatláčajú hlbšie a hromadí sa v uchu. Hromadenie postihnutému spôsobuje bolesť, závraty, zvonenie v ušiach, v najhorších prípadoch stratu sluchu.

Vrchol nehygienickosti?

„Mnoho ľudí si myslí, že  ich osobná hygiena nie je práve najlepšia práve preto, že si neodstraňujú ušný maz,“ povedal  Dr. Ronald Fenton, otorinolaryngológ z St. Michael´s Hospital v Toronte.

Vatové tyčinky by sme teda v prípade čistenia uší nemali zahadzovať! Očistiť si môžete okolie pri vstupe do zvukovodu. Vo zvukovode sú nečistoty a maz vypudzované smerom von. Rozhodne si do zvukovodu nestrkajte vatové tyčinky a iné drobné predmety. Tým si len maz posuniete hlbšie...

Na čo poslúži?

Ak ste zásobení vatovými tyčinkami, určite si ich nechajte a nevyhoďte ich len preto, že pre uši sú takmer nepoužiteľné. Poslúžia vám ako posledná záchrana pred kliešťami, ak po ruke nemáte pinzetu.

Najúčinnejší spôsob je práve pinzeta, ktorá odstráni celého kliešťa, takže sa nemusíte obávať, že by ste si mohli privodiť nejakú chorobu. Existujú aj iné, "alternatívnejšie spôsoby",najmä ak sa nachádzate niekde mimo domova a na pinzetu ste zabudli. Dobrým pomocníkom by mohla byť vatová tyčinka.

Jediným pravidlom, ktoré by ste mali pri vyberaní kliešťa pomocou tyčinky dodržiavať je, aby ste s tyčinkou pohybovali pomaly, rovnomerným pohybom a sústredene. Vyhnite sa stláčaniu či drveniu tela kliešťa, mohlo by vás to stáť infekciu!

Pre lepšiu predstavu, pozrite si video, ktoré ukazuje, ako bezpečne vytiahnuť kliešťa z pokožky pomocou vatovej tyčinky:

Čítajte tiež: Šokuje vás, prečo vznikajú choroby: Kvôli tomuto bývame chorí!

2015-07-08 20:40:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: thestar.com, yahoo.com/health, firsttoknow.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia