Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mnohí ich milujú, no netušia, čo si z nich môžu odniesť: S týmto nikto nerátal!

Dávajte si pozor na svoje zdravie na festivale!
Dávajte si pozor na svoje zdravie na festivale! (Zdroj: thinkstock.com)

Čas letných festivalov je tu! Vypočuť si kvalitnú hudbu, zabaviť sa s priateľmi, vyblázniť sa do sýtosti, no za cenu prebdelej noci, minimálnej hygieny. Zatiaľ čo pre mnohých je festival dejiskom bezprostrednej zábavy, je aj miestom chorôb...

Pre tých, čo si potrpia na hygienu, nie sú festivaly práve najlepším miestom. Nejeden z nás zažil, ako vyzerajú spoločné sociálne zariadenia, ktoré sú jedinou súčasťou festivalu. Stovky ľudí pokope, horúčavy, jedlo a hygiena dokážu spraviť viac, ako si myslíte. Bohužiaľ, môžete si z neho odniesť aj neželený suvenír..

Čo všetko si môžete z festivalu odniesť?

Najčastejším festivalovým ochorením je norovírusová gastroenteritída. Spôsobuje hnačky či zvracanie, potrápiť vás môže aj bolesť brucha. Príznaky sa objavujú do dvanástich hodín, ale aj po dvoch dňoch, takže je možné že festival prežijete v pohode a „odsedíte“ si to až doma, čo by bol ten lepší prípad..

Ak sa norovírus prejaví na festivale, okrem poľutovania od kamarátov vám pomôže dostatočný pitný režim. Uprednostnite pred sladkými limonádami čistú vodu! Pomôcť by mohli aj športové nápoje a ak sa príznaky nezlepšia, je načase vyhľadať lekára.

Z festivalov si môžete ľahko odniesť aj salmonelózu. Prejavuje sa podobne ako norovírus hnačkami, bolesťami hlavy či brucha a stratou chuti do jedla. Prvotne vás ale potrápi hnačka, podľa nej viete, že niečo nie je v poriadku. Lekár vám môže predpísať medikamenty, no ak je váš stav horší, musíte zamieriť rovno do nemocnice.

Viete čo sa skrýva pod pojmom influenza? Ide o chrípku. Hoci by sa mohlo zdať, že je dominantou zimného obdobia, dostať ju môžete aj počas leta. Prenáša sa vzduchom, takže chytiť ju v dave plnom ľudí nie je nič nereálne. Príznaky sú známe – od zimnice, cez bolesť hrdla až po bolesť hlavy.

Stretnúť sa môžete aj s bacilárnou dyzentériou, čo je síce veľmi výnimočné ochorenie, avšak treba byť pripravený na všetko. Prenáša sa stykom s chorým, ale aj s infikovanými predmetmi či vodou. Hnačkové ochorenie je typické aj teplotou, kŕčmi a vodnatou stolicou.


Nebezpečné tajomstvo v hotelových izbách: S týmto nikto nerátal ani v najhoršom sne!


O tom, že ochorenia nie sú výnimkou na slovenských letných festivaloch svedčí štatistika.

V roku 2014 bol hlásený epidemický výskyt stafylokokovej enterotoxikózy u účastníkov hudobného festivalu v Trenčíne. Ochorelo 20 osôb, ktoré konzumovali bryndzové halušky,“ povedala Martina Merková z Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Ako sa chrániť?

Dôležité je mať po ruke papierové obrúsky (nie uteráky na toaletách). Nikdy si neukladajte tašku na zem, pretože vlhkosť je semeniskom baktérií a nikdy neviete, aké druhy sa na zemi nachádzajú. Po každej návšteve prenosného záchodu si nezabudnite umyť spodok topánok, ak preferujete žabky, nezabudnite si umyť aj nohy. Dôležitá je hygiena rúk, najmä pred jedlom. Jedením sa totiž patogény z rúk môžu dostať do okolia vašich úst a o chorobu máte postarané.

„Zo základných odporúčaní pre stravovanie počas leta možno uviesť: jesť len ovocie a zeleninu po očistení a dôkladnom umytí pitnou vodou, ľad do nápojov používať len ak je istota, že je vyrobený z pitnej vody, nekonzumovať pokrmy mäsové, vaječné nedostatočne tepelne upravené, zvážiť nadmerný príjem pikantných jedál, ktoré tiež môžu spôsobiť tráviace ťažkosti, mäso a ostané živočíšne potraviny uchovávať v chlade (mäso prirodzene obsahuje na povrchu mikroorganizmy, ktoré sa rýchlo pomnožia), pri kulinárskom opracovaní napr. mäsa dodržiavať teplotu najmenej 70 °C vo všetkých častiach, dodržiavať zásady hygieny; osobitnú pozornosť venovať čistote rúk, čistým pracovným plochám a náradiu,“ dodala Merková.

Pomôže taktiež ďalšia rada. Pred tým, než sa po príchode na festival ponoríte do ríše nespútanej zábavy, najprv si vyhľadajte stánok s prvou pomocou a kanistre s pitnou vodou, aby ste ich v prípade núdze nemuseli dlho hľadať. Môže vám to zachrániť život!


Uži si festival naplno a zažehnaj následky hriešnych pokušení. Pribaľ si prvú pomoc na festy! S FEST DOBRÝM BALÍČKOM sa rýchlo zbavíš „opice“, bolehlavu a iných nepríjemných stavov. Prvá lekárnička, ktorá ťa zabaví. Aby si si mohol vychutnať svoju obľúbenú hudbu aj mimo festivalu, zapoj sa  do FEST DOBREJ SÚŤAŽE, pošli fest vtipnú foto a hraj o vymakaný dizajnový reproduktor JBL Pulse a ďalšie skvelé ceny!


Čítajte tiež: Kola na vlasy namiesto šampónu? Neskutočné, ako dopadli ženy v experimente s korunou krásy!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9