Takto rozhodne nie! Čo (ne)robiť, aby leto nebolo pre pokožku trápením?

Alternatívne oleje alebo overená klasika? S pokožkou vystavenou slnku netreba experimentovať.
Zdroj: Thinkstock.com
2015-06-13 17:50:00

Alternatívu hľadáme stále častejšie. Pri liečení chorôb, pri príprave jedla, v domácnosti pri upratovaní... Takmer všade sa snažíme nahradiť chemikálie niečím zdravším, menej škodlivým pre životné prostredie. Nie vždy je to výhra!

Ak ide o pokožku, tú by sme mali si mali chrániť najmä počas leta ešte dôkladnejšie. Sú „alternatívne“ (v zmysle prírodné) opaľovacie oleje pre našu pokožku vhodné?

Olej či krém. Nie je to jedno?

Pred letnou dovolenkou automaticky na zoznam vecí, ktoré berieme zo sebou pripíšeme opaľovací krém. Alebo olej. Jedno aj druhé dokáže ochrániť našu pokožku pred slnkom. Aký je medzi nimi rozdiel?

Opaľovací krém dovolí UV žiareniu preniknúť do vrchnej vrstvy koži, čím získavame opálenie kože.

Opaľovací olej pomáha urýchliť proces opaľovania, obsahujú chemikálie, ktoré zosilňuje UV žiarenie dopadajúce na našu pokožku. Olej však nechráni pokožku, urýchľuje proces opálenia.

SPF 40, SPF 10...kto sa v tom má vyznať? 

Opaľovací krém by sme si mali vyberať podľa nášho fototypu pokožky. Poznáme šesť fototypov, každý je odlišný a opáli sa do hneda alebo sa pokožka spáli/nespáli.

Opaľovací krém si vyberáme aj podľa SPF – ochranného faktoru. Čo znamená číslo SPF, vysvetľuje dermatologička MUDr. Adriána Tomeková.

„Je to číslo, ktoré vyjadruje, koľkokrát dlhšie sa človek môže opaľovať s naneseným krémom bez toho, aby sa pokožka spálila, na rozdiel od slnenia bez použitia ochranného prípravku. Ak máte napríklad prípravok so SPF 10, na slnku môžete byť 10-krát dlhšie ako je prirodzená doba ochrany vašej kože,“ povedala MUDr. Tomeková.  

Do tretice by sme sa mali pri výbere zamerať na to, aké je zloženie daného krému. Dávať pozor by si mali najmä tehotné ženy, ľudia s kožnými, obličkovými, neurologickými a pečeňovými ochoreniami.

„Dôležité je tiež rozlišovať, či opaľovací krém obsahuje chemické filtre, ktoré žiarenie absorbujú, alebo fyzikálne filtre, ktoré blokujú prienik slnečného žiarenia do pokožky. Malé deti a alergici by rozhodne mali uprednostniť prípravky na báze fyzikálnych filtrov,“ varuje odborníčka.


Smrteľná kombinácia: Čo sa deje s telom, keď si pri opaľovaní dáte alkohol!


Oleje ako opaľovacie krémy?

Niektoré oleje, ktoré nie sú primárne určené na opaľovanie, dokážu nahradiť jeho účinky. Sú však všetky také účinné? Predstavíme vám niektoré z nich.

  • Malinový olej

Pri predstave malín určite nejedného z nás napadne leto, záhradka, proste dokonalá predstava leta. SPF sa pohybuje od 28 – 50, záleží od kvality produktu. Obsahuje vitamín E, ktorý chráni pokožku pred starnutím, obsahuje omega 3 mastné kyseliny. Natierať by sme sa mali dvakrát denne podľa potreby.

  • Olej z mrkvových semienok

Jeho SPF sa pohybuje medzi 38 a 40, obsahuje provitamín A, regeneruje pokožku, vyhladzuje vrásky, pomáha pri hojení rán či popálenín. Okrem provitamínu A, obsahuje aj vitamín B a C, betakarotén, vitamíny D,E a K. K dobru mu slúži aj obsah vápnika, draslíka, sodíka horčíka a železo.

O niečo nižší SPF faktor má bambucké maslo, má ochranný faktor 6. Zohráva dôležitú úlohu pri prirodzenej ochrane proti UV žiareniu, pretože obsahuje kyselinu škoricovú. Chráni suchú a popraskanú pokožku, vitamíny v ňom obsiahnuté vyživujú pokožku.

  • Olej z pšeničných klíčkov

Ochranný faktor tohto oleja je 20. Zo všetkých olejov je najbohatší na vitamín E, inak obsahuje iné minerály, pomáha aj pred vznikom strií, zjemňuje pokožku, takže sa odporúča aj pre suché lakte, chodidlá či kolená. Ako silný antioxidant ochraňuje pokožku pred voľnými radikálmi.

Čo na to odborník?

„Využívanie alternatívnych krémov a olejov, by som neodporúčala, pretože nie sú vedecky overené ani potvrdené ich ochranné účinky na človeka. Nevidím problém v tom, ak niekto použije 100% prírodný olej na výživu svojej pleti spolu s krémom pri večernej starostlivosti. Myslím si ale, že ako opaľovací krém je nedostačujúci, najmä preto, že každý výrobca môže spracovávať olej inak a pri nesprávnom spracovaní sa potrebné látky nemusia zachovať,“ vysvetlila primárka.

MUDr. Tomeková zároveň dodala, že alternatívne opaľovacie oleje by sme nemali používať ako ochranu pred slnkom u malých detí a tiež si nemyslí, že dokážu plnohodnotne nahradiť špeciálne krémy na opaľovanie. 

Detská pokožka je najcitlivejšia a pamätá si každé spálenie. Preto pri natieraní vašich ratolestí neexperimentujte a doprajte im toľko ochrany v podobe špeciálneho opaľovacieho krému, koľko si len zaslúži. Pokožku máme len jednu!

Čítajte tiež: Dôvod na paniku? Z tohto bežného jedla môžu váš mozog napadnúť nebezpečné červy!

2015-06-13 17:50:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: health.com, fitea.cz

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia