Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Koniec zaužívanému spôsobu prípravy mäsa: Prečo je umývanie kuraťa pred prípravou nebezpečné!

Neumývajte kura pre jeho tepelno úpravou, inak hrozí kontaminácia nebezpečnou baktériou!
Neumývajte kura pre jeho tepelno úpravou, inak hrozí kontaminácia nebezpečnou baktériou! (Zdroj: thinkstock.com)

Kúpite si surové kura, doma ho vytiahnete z obalu, poumývate, príp. okoreníte a vložíte na pekáč do trúby. Ide o najbežnejší postup pri príprave mäsa. Viete však, čo sa stane vo fáze, keď ho umývate pod tečúcou vodou? Hotová pohroma!

Zvyknete umývať surové kurča pred varením? Chyba! V skutočnosti sa pritom zvyšuje riziko bakteriálnej kontaminácie. Výskumníci z Drexel University, ktorí sa zaoberajú bezpečnosťou potravín, odštartovali kampaň s názvom "Neumývajte svoje kurča", aby informovali ľudí o tomto zlom zaobchádzaní potraviny.    

"Roztrúsené" baktérie po kuchyni

Výskum ukázal, že umývanie surového kuracieho či morčacieho mäsa  pod tečúcou vodou vo vašom dreze nie je práve najlepší nápad. Ak by boli baktérie viditeľné voľným okom, samo by ste sa presvedčili o tom, čo sa vtedy stane! Pri umývaní sa "roztrúsia" baktérie všade naokolo, na kuchynskú dosku, umývadlo, kuchynské uteráky a jedlo, ktoré máte v blízkosti. Baktérie sú obzvlášť nebezpečné pre starších ľudí, malé deti a tehotné ženy.


Toto vás zrejme odradí od kuracieho mäsa: Trik, aby kura vyzeralo lákavejšie!


Môže spôsobiť vážnu otravu

Už pred rokom britskí odborníci upozorňovali ľudí, aby neumývali kura pred pečením, keďže sa tým prenesie nebezpečná baktéria, ktorá je najčastejšou príčinou otravy ľudí vo Veľkej Británii. Až 280-tisíc Britov ročne sa ňou nakazia z potravín. Ide o kontamináciu campylobacterom nájdeným v hydinovom mäse. Umývaním mäsa sa baktéria dostane aj na človeka. Vyvoláva hnačky, žalúdočné problémy i dokonca môže spôsobiť vážnu otravu.

Pozrite si video, ktoré ukazuje, čo nastane, ak kura umyjete pod tečúcou vodou:

 

Teplo to vyrieši

Namiesto toho vyberte mäso z obalu a dajte ho priamo do hrnca. Teplo pri varení zabije všetky baktérie, takže sa nemusíte báť prípadnej kontaminácie. Nezabudnite si po manipulácii s mäsom umyť ruky mydlom a teplou vodou!

Čítajte tiež: Mäso bez škodlivých látok a zvyškov hormónov? Takto spoznáte kvalitnú kuracinu!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9