Kúpite si surové kura, doma ho vytiahnete z obalu, poumývate, príp. okoreníte a vložíte na pekáč do trúby. Ide o najbežnejší postup pri príprave mäsa. Viete však, čo sa stane vo fáze, keď ho umývate pod tečúcou vodou? Hotová pohroma!
Zvyknete umývať surové kurča pred varením? Chyba! V skutočnosti sa pritom zvyšuje riziko bakteriálnej kontaminácie. Výskumníci z Drexel University, ktorí sa zaoberajú bezpečnosťou potravín, odštartovali kampaň s názvom "Neumývajte svoje kurča", aby informovali ľudí o tomto zlom zaobchádzaní potraviny.
"Roztrúsené" baktérie po kuchyni
Výskum ukázal, že umývanie surového kuracieho či morčacieho mäsa pod tečúcou vodou vo vašom dreze nie je práve najlepší nápad. Ak by boli baktérie viditeľné voľným okom, samo by ste sa presvedčili o tom, čo sa vtedy stane! Pri umývaní sa "roztrúsia" baktérie všade naokolo, na kuchynskú dosku, umývadlo, kuchynské uteráky a jedlo, ktoré máte v blízkosti. Baktérie sú obzvlášť nebezpečné pre starších ľudí, malé deti a tehotné ženy.
Toto vás zrejme odradí od kuracieho mäsa: Trik, aby kura vyzeralo lákavejšie!
Môže spôsobiť vážnu otravu
Už pred rokom britskí odborníci upozorňovali ľudí, aby neumývali kura pred pečením, keďže sa tým prenesie nebezpečná baktéria, ktorá je najčastejšou príčinou otravy ľudí vo Veľkej Británii. Až 280-tisíc Britov ročne sa ňou nakazia z potravín. Ide o kontamináciu campylobacterom nájdeným v hydinovom mäse. Umývaním mäsa sa baktéria dostane aj na človeka. Vyvoláva hnačky, žalúdočné problémy i dokonca môže spôsobiť vážnu otravu.
Pozrite si video, ktoré ukazuje, čo nastane, ak kura umyjete pod tečúcou vodou:
Teplo to vyrieši
Namiesto toho vyberte mäso z obalu a dajte ho priamo do hrnca. Teplo pri varení zabije všetky baktérie, takže sa nemusíte báť prípadnej kontaminácie. Nezabudnite si po manipulácii s mäsom umyť ruky mydlom a teplou vodou!
Čítajte tiež: Mäso bez škodlivých látok a zvyškov hormónov? Takto spoznáte kvalitnú kuracinu!