Je holenie v skutočnosti nebezpečné? Pravda, či by sme mali skončiť s odstraňovaním ochlpenia!

Madonna porušila konvencie a ukázala svoje neoholené podpazušie.
Zdroj: profimedia.sk
2015-04-29 11:00:00

Najprv Madonna, potom Miley Cyrus. Obe sa rozhodli porušiť konvencie a ukázali verejnosti neoholené podpazušie. Nechutné? Podľa vedcov zdravé! Vraj by sme sa nemali zbavovať ochlpenia na tele. Čo je na tom pravdy, prezradila dermatologička MUDr. Adriana Tomeková.


Chĺpok ako ochranca pokožky

Aby sme si udržali zdravú pokožku, ochlpenie na ktoromkoľvek mieste na tele je dôležité! Profesor bunkovej biológie na univerzite v Bradforde Des Tobin tvrdí, že každá vlasová folikula ma okolo seba množstvo ciev, nervov a tuku a je bohatým zdrojom kmeňových buniek, ktoré pomáhajú pleť liečiť. Jednoducho povedané, ak máte ranku pod pazuchou, zahojí sa vám lepšie na ochlpenom mieste, kde sú vlasové folikuly. Na tomto mieste je tak zvýšené krvné zásobovanie, čo sa na rozdiel od hladkej pokožky nedá povedať.

Aj keď oholením ostávajú folikuly neporušené, profesor radí, aby sme si radšej nechali chĺpky na tele, keďže chránia našu pokožku. Viete si však predstaviť, hlavne v lete, že by ste zahodili žiletky a strojčeky?

Dermatologička MUDr. Adriana Tomeková priznáva, že ochlpenie malo odjakživa ochrannú funkciu.

„Ak hovoríme o ľudskom ochlpení, je pravda, že od samotného začiatku vývoja ľudstva malo svoj veľký význam. Bolo to ale najmä preto, lebo vtedy neexistovalo žiadne oblečenie a jediné, čo človeka chránilo pred vonkajšími vplyvmi (počasím), bolo práve ochlpenie. S postupom času, ako sa ľudstvo vyvíjalo, sa aj ochlpenie na tele redukovalo. Potom prišlo oblečenie a starostlivosť o seba samého. Ľuďom začalo na ich výzore záležať,“ povedala odborníčka.


Ovocie nestačí len umyť vodou: Jedinečný trik, ako z neho odstrániť chemikálie!


Dnes už bez bolesti a bezpečne

V súčasnosti si však ľudia viac potrpia na výzore ako tomu bolo v minulosti. Dnes sa holia či epilujú/depilujú, no pritom sa o svoju pokožku starajú a vyberajú si prostriedky na citlivú pokožku. Po ošetrení sa krémujú a pokožku tak hydratujú.

Doba sa mení, a aj technológia, ktorá k nám prichádza je každým rokom lepšia, šetrnejšia a príjemnejšia, čiže sa už nemusíme obávať bolesti a nepríjemností ako kedysi. Keď sa človek depiloval povedzme 10 rokov dozadu, určite sa stalo, že okrem bolesti sa na koži mohli objaviť aj ranky, ale dnes už sa takéto prípady vyskytujú iba zriedka. Dôležité je, zveriť sa do rúk profesionála,“ vysvetľuje MUDr. Adriana Tomeková.

Čo sa týka hojenia raniek, podľa odborníčky je dôležité do nej nijakým spôsobom nezasahovať a dotýkať sa jej a okolie by sme si nemali ani holiť. Akýkoľvek zásah môže viesť k iritácii pokožky, a tým sa môže predĺžiť aj doba jej hojenia.


Mali by si ženy skutočne holiť tvár? Dermatologička vyšla s pravdou von!


Kvasinkové infekcie kvôli depilácii v oblasti slabín?!

Pre mnohé ženy je predstava skoncovať s holením na intímnych miestach nemysliteľná! Nielenže to z estetického hľadiska nevyzerá dobre, no svoje opodstatnenie má i z hygienického hľadiska. Podľa jedného gynekológa z londýnskej nemocnice môžu byť ženy, ktoré sa depilujú v oblasti slabín náchylnejšie na afty a kvasinkové infekcie.

„Aj keď chĺpky okolo ohanbia majú svoje opodstatnenie, v súčasnosti moderným ženám skôr prekážajú. Je to nielen estetická záležitosť, ale aj hygienická. Výskyt spomínaných kvasinkových infekcií má za následok hlavne naše stravovanie a trávenie. Ak v tele chýbajú vitamíny, alebo jeme príliš veľa cukru, môže sa to potom prejaviť v podobe zapáleného miesta, alebo pustulky. Ide pravdepodobne o fokálnu infekciu, nie o dôsledok holenia,“ upozorňuje dermatologička.

Je teda na každom z vás, čo preferujete. Ak vám chĺpky vadia, pokojne ich odstráňte, či už žiletkou alebo strojčekom. Dôležité však je dôkladne sa postarať o pokožku, ktorá môže byť po holení podráždená. V tomto vám môže byť nápomocný odborník, vďaka ktorému sa bezpečne zbavíte neželaných chĺpkov na tele a pritom neublížite pokožke.

Čítajte tiež:

Časované bomby, o ktorých zrejme netušíte: Toto jedlo nepatrí do mikrovlnky!

Holenie bez vyrážok nie je žiadny sen: Skvelé tipy, ako na hladkú pokožku!

Žiletka na intímne partie: Nesprávne holenie spôsobuje množstvo nepríjemností

2015-04-29 11:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia