Nebezpečenstvo alebo pomoc? Po tomto zistení zmenia rodičia postoj k očkovaniu!

Očkovanie údajne nespôsobuje autizmus o detí.
Zdroj: thinkstock.com
2015-04-23 12:30:00

Debaty o škodlivosti očkovania sú u rodičov, ale aj u verejnosti častým dôvodom na rozpor. Tvrdiť s istotou, že očkovanie môže alebo naopak nemôže spôsobiť dieťaťu určitú chorobu nemôžeme. Americkí vedci sa pokúsili dokázať, aké riziko so sebou nesie očkovanie proti osýpkam, mumpsu a ružienke.

Kto to všetko spustil?

Strach, že vakcíny MMR spôsobujú autizmus vyvolal článok z roku 1998, ktorého autorom bol Adrew Wakefield. Tvrdil, že táto vakcína spôsobila autizmus u niekoľkých detí. Jeho tvrdenie sa preukázalo ako nepravdivé a článok bol stiahnutý. Wakefield prišiel o svoju licenciu.  

Táto informácia bola vyvrátená niekoľkokrát, v roku 2002 v New England Journal of Medicine. Na vzorke vyše pol milióna detí sa nepotvrdilo, že existuje spojitosť zvýšenia rizika medzi zaočkovaním a prepuknutím autizmu. Rovnaký fakt uvádzala recenzia štúdie z roku 2012 publikovaná v Cochrane Library, ktorého výskumu sa podrobilo 15 miliónov detí. Obdobné štúdie boli vydané v roku 2014 v periodiku Pediatrics a Vaccine.

MMR a autizmus? Nezmysel!

Najnovšia štúdia sa nepozrela iba na fakt, či vakcína MMR spôsobuje autizmus alebo nie. Zamerala sa najmä na deti, ktorých súrodenci už autizmom trpia. Výskum mal preukázať, či súrodenci autistických detí majú väčšiu pravdepodobnosť, že sa po zaočkovaní táto porucha u nich rozvinie.

Výskumníci spolupracovali s 96-tisícmi deťmi. Výsledok? Spojitosť medzi MMR a autizmom sa nepreukázala. Podľa doktora Anjaliho Jaina však rodičia stále veria tomu, že vakcíny spôsobujú autizmus práve preto, že ich staršie deti touto poruchou už trpia. Štúdia tiež ukázala, že mladší súrodenci autistických detí mali nižšiu zaočkovanosť, čo lekári pripisujú faktu, že rodičia sa očkovaniu bránia a podstúpiť ho s mladšími deťmi nechcú.

Hlavný problém = správanie rodičov

Doktor Frazier, riaditeľ Cleveland Clinic Center for Autism vidí problém v samotných rodičoch. Nezaočkovanie druhého dieťaťa považuje skôr za psychologický problém.

„Mohli by sme pravdepodobne spraviť stovky ďalších štúdií, ale nezmenili by sme správanie sa rodičov,“ povedal Dr. Frazier.


Najčastejší zlozvyk, ktorého sa mnohí dopúšťajú: Tento návyk pri pití vody by ste mali okamžite zmeniť!


Druhým dôvodom, prečo nedať dieťa zaočkovať je strach. Strach z toho, že aj druhému dieťaťu by sa mohlo stať to isté. Frazier tvrdí, že vakcíny autizmus nespôsobujú. Iba okolnosti, ktoré nastanú pri prepuknutí choroby sú zhodné s očkovaním. Rozvinuli sa totiž v tom istom čase.

„Jediné východisko, ktoré môžeme zo štúdie vyviesť je, že neexistuje žiadne spojenie medzi MMR a prepuknutím autizmu u detí so súrodencom s autizmom alebo so súrodencom bez poruchy,“ povedal Bryan King, doktor University of Washington and Seattle Children´s hospital. 

Vakcíny ako bežné lieky

Všeobecná lekárka pre deti a dorast MUDr. Jana Snopková sa ešte v staršom článku Na Vyšetrení, ktorý bol o dôležitých informáciach o očkovaní, vyjadrila k tejto problematike. Vakcíny prirovnala k bežným liekom. Tak, ako ostatné lieky, aj čokovacie látky prejdú dlhodobým skúšaním, kým sa dostanú na trh. Majú príbalový leták, kde sú uvedené možné nežiaduce účinky, čo neznamená, že liek nie je škodlivý, len u niektorých citlivých jedincov môže spôsobiť lokálne alebo celkové reakcie.

"Benefit z očkovania je neporovnateľný s možnými nežiaducimi reakciami, ktoré sú krátkodobé a dočasné. Boli robené dlhoročné štúdie na celom svete a žiadne trvalé následky ako napr. autizmus alebo cukrovka neboli vedecky potvrdené,“ povedala MUDr. Jana Snopková.

Súhlasíte s uvedeným tvrdením alebo poznáte niekoho z okolia, kto má s očkovaním zlé skúsenosti, no verejnosť o tom nevie?

Zaočkovanosť u nás klesá

Zaočkovanosť u detí v rámci povinného očkovania na Slovensku stále klesá! Rodičia majú veľký strach z nežiaducich účinkov očkovania, preto ho odmietajú. Upozorňujú na to aj epidemiológovia, ktorí očakávajú hrozivý scenár, ktorý môže nastať, ak sa situácia u nás nezmení. Môže sa zhoršiť epidemiologická situácia na Slovensku, možno očakávať vzostup chorobnosti a úmrtnosti na infekčné ochorenia, vznik epidémií, ako aj objavenie takých infekčných ochorení, ktoré sa na Slovensku vďaka očkovaniu nevyskytujú už celé desaťročia!

Tak ako aj v iných krajinách, aj na Slovensku je v posledných rokoch vplyvom rôznych antivakcinačných aktivít zaznamenávaný odmietavý postoj k očkovaniu detí. Situácia s odmietaním povinného očkovania je sledovaná v rámci administratívnej kontroly očkovania, vyjadrila sa pre náš portál Mgr. Adriana Mečochová z Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. 

Ku koncu augusta minulého roka bolo v rámci štatistík zaznamenaných 1137 prípadov, kedy by rodič odmietol niektoré zo základných druhov povinného očkovania. Rodičia takmer tisícky detí zase odmietli všetky povinné očkovania. 

Rodičia najčastejšie odmietajú očkovanie proti osýpkam, mumpsu a ružienke, dodala. 

Práve tieto vakcíny spôsobujú podľa poplašných správ nástup autizmu. Na Slovensku však k takému prípadu nedošlo. V rámci každoročnej administratívnej kontroly očkovania detskej populácie prišlo k zaznamenaniu 88 postvakcinačných reakcií, v ôsmich prípadoch bola potrebná hospitalizácia. 

Po očkovaní tak ako po podaní každého iného lieku sa môžu vyskytnúť reakcie. Väčšina reakcií po očkovaní patrí medzi očakávané reakcie. Ide o prirodzené „fyziologické“ reakcie organizmu na vpravenie antigénu (očkovacej látky) do organizmu, ktorý reaguje tvorbou špecifických protilátok.

Z platnej slovenskej legislatívy vyplýva, že lekár musí nahlásiť nežiaduce reakcie v súvislosti s aplikáciou očkovacej látky Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv a prílušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva. 

Čo sa týka nepovinného, odporúčaného očkovania, alebo očkovania na žiadosť rodičov, počet takýchto očkovaní u detí do 15 rokov života klesol v porovnaní s predchádzajúcim obdobím približne o 11 %, uzatvorila. 

 

Čítajte tiež:

Ktoré povinné očkovania čakajú deti tento rok?

Nedarí sa vám schudnúť? Jedna z najväčších bŕzd na ceste za dokonalou postavou, o ktorej mnohí nevedia!

2015-04-23 12:30:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: livescience.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia