Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Jedinečná ochrana pred kliešťami: Zabojujte proti nim vlastným repelentom, ktorého sila vás šokuje!

Domáce repelenty sú účinnou prevenciou pred encefalitídou.
Domáce repelenty sú účinnou prevenciou pred encefalitídou. (Zdroj: thinkstock.com)

Počasie nám pomaly dovoľuje tráviť viac času v prírode. S rodinnými radovánkami na lúkach, v lesoch, ale i na sídliskách prichádza hrozba v podobe malých „príživníkov“. Kliešte už útočia!

Kliešťová sezóna je už v plnom prúde. Ako sa vyhnúť nepríjemným parazitom? Jednou z možností sú domáce recepty na repelenty! Ingriedience na ich výrobu máte aj doma. Skladovať ich môžete pokojne v chladničke a využiť ich vždy vtedy, keď sa s rodinkou chystáte do prírody.

Jeden repelent – dve alternatívy

Ak máte v zásobe klinčeky, ste o krok popredu. Na tento repelent budete potrebovať 10g celých klinčekov a 100 ml vodky. Tieto dve ingrediencie nechajte spolunažívať približne dva týždne a aplikujte na pokožku pred odchodom. Druhou alternatívou sú 4 balíčky klinčekov a jednu fľaštičku známeho alkoholického roztoku. Opäť zmiešame a necháme 14 dní odležať. Aplikácia je podobná.

Citrusový pomocník

Máte radi vôňu citrusov? Do troch dielov vriacej vody vložíme nakrájané citrusové plody. Môžeme použiť citróny, limenty či pomaranče. Necháme povariť minútu na prudkom ohni, stlmíme plyn a hodinu povaríme už len na miernom ohni. Po vychladnutí aplikujeme na pokožku pred odchodom do prírody.

Na pomoc prichádza mandľový a ľanový olej

Obľúbené oleje môžeme okrem kuchyne použiť aj na výrobu domácich repelentov, ktoré spoľahlivo odpudzujú kliešte. Do fľašky (môže byť aj s rozprašovačom) nalejeme mandľový olej, pridáme 20 kvapiek ružového olejčeka (dostupný v lekárni, v obchodoch s prírodnou kozmetikou či v niektorých drogériách) a pridáme hrnček vody. Tekutinu natierame na pokožku.

Hlavnú úlohu v tomto repelente zohrajú pivovarské kvasnice a ľanový olej. K týmto dvom pomocníkom pridáme 2-3 strúčiky cesnaku a rozmarín podľa potreby. Uchovávame na chladnom mieste.

Čítajte tiež: 

Kliešťová encefalitída vyčíňa: Pozrite sa, koľko ľudí sa nakazilo vlani!

Idú vás večer "zožrať" komáre? Vyskúšajte prírodné repelenty

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9