Zázračné cibuľové ponožky: Tajomstvo, ako v skutočnosti fungujú a prečo sú výnimočné!

Cibuľa obsahuje množstvo prospešných látok, ktoré majú priaznivé účinky na ľudský organizmus.
Zdroj: thinkstock.com
2015-04-08 12:30:00

Cibuľa nie je len dobrým pomocníkom v kuchyni. Povery z minulosti hovoria o jej pozitívnych účinkoch pri prevencii voči chorobám. Čínska medicína považuje cibuľu za výborný detoxikačný prostriedok.

Iba legenda?

Pozitívny účinok cibule sa traduje od začiatku 90.tycho rokov, kedy chrípka zabila niekoľko miliónov ľudí. Keď sa lekár spýtal ľudí, ktorí prežili, ako to dokázali, odpoveď bola jednoduchá a pre mnohých prekvapujúca. Do miestností totiž požili niekoľko krúžkov cibule. Tá absorbovala vírus zodpovedný za úmrtie iných a ochránila rodinu pred istou smrťou. Podobné zvyky sa v minulosti praktizovali aj pri rakve mŕtveho alebo pri smrteľnej posteli. Ľudia verili, že sčernenie cibule je znakom pohltenia škodlivín z ovzdušia.

Do krvi cez nervové zakončenia

Je všeobecne známe, že cibuľa zabíja choroboplodné zárodky a baktérie. Čínska medicína a Ajurvéda tvrdí, že nohy sú spojené nervovými zakončeniami s vnútornými orgánmi. Takýchto zakončení máme na tele niekoľko tisíc. Počas dňa však zakončenia na nohách nie sú stimulované. Ak vezmeme do úvahy, že sa jej liečivá sila dokáže dostať cez nervové zakončenia do nášho tela, mali by sme zvážiť, či túto nie príliš voňavú prevenciu nevyskúšať. Stačí si krúžok cibule vložiť do ponožky pred spaním. Počas noci nohy nenamáhame tak ako počas dňa, liečivé látky sa dostanú do krvi rýchlejšie.

Kyselina fosforečná, ktorú cibuľa obsahuje napomáha k prečisťovaniu krvi a vnútorných orgánov. Antioxidant quercetín bojuje proti voľným radikálom a posilňuje imunitu. Cibuľa spolu s cesnakom tvoria silnú dvojicu v prevencii voči rôznym sezónnym chorobám.

Počet experimentov s cibuľovými krúžkami  v ponožke stúpa a každý účastník, ktorého príbehy nájdete na internete sa zhodujú. Funguje to. Jennifer Thompson, majiteľka stránky Healthybliss uvádza, že „cibuľovo – ponožková“ teória takmer vyliečila jej sennú nádchu. Napriek pozitívnym ohlasom však nie je vedecky preukázané, či táto metóda funguje na sto percent. Prevencia voči chorobám je dôležitá. Za vyskúšanie nič nedáte a ak neočakávate zlepšenie z jedného dňa na druhý, môžete byť prekvapení.

Cibuľa pre unavené nohy i prázdny žalúdok

Ak denne sedíte za počítačom alebo naopak trávite na nohách takmer celý pracovný čas, opuchnutým nohám sa nevyhnete. Ak veríte v zázračnú silu „voňavého“ pomocníka, vyskúšajte tento recept. Cibuľu uvarte a popučením z nej spravte pastu. Tú si natrite na opuchnuté nohy.

Cibuľová polievka ako prevencia

Potrebovať budete 3 veľké cibule, 3 strúčiky cesnaku, štvrtinu šálky nasekaného oregána, 4 šálky vody. Nakrájajte cibuľu a cesnak na kocky, priveďte vodu do varu. Vložte nakrájané ingrediencie, počkajte 15 minút. Ak bude cibuľa priesvitná, dosoľte podľa potreby a podávajte.  

Čítajte tiež: Ako schudnúť v páse a narovnať chrbát? Cvik, vďaka ktorému sa budete radovať z výsledkov už po pár dňoch!

2015-04-08 12:30:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: healthyfoodteam.com, healthywildandfree.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia