Ako správne používať dentálnu niť? Väčšina ľudí to robí celý život zle!

Správna technika používania dentálnej nite je veľmi dôležitá.
Zdroj: thinkstock.com
2015-04-01 12:30:00

Kde sa nedá použiť medzizubná kefka, pomôže dentálna niť! V úzkych medzizubných priestoroch a na čistenie bočných plôch atypicky postavených zubov je ideálna. Zubár Dr. Carlos Meulener z New Jersey však upozorňuje, že mnohí používajú dentálnu niť nesprávne!


Stačí jedna minúta denne

Odborník zdvíha varovný prst! Väčšina z nás vraj žije celé roky v domnienke, že si správne čistia zuby dentálnou niťou. Ruku na srdce, ako ju používate? Spôsob, akým si ňou čistíte zuby je totiž veľmi dôležitý. Len jedna minúta používania dentálnej nite denne je kľúčom k dobrej zubnej hygiene.

Podľa Dr. Carlosa Meulenera by mal každý zubár venovať pozornosť poučeniam svojich pacientov o dôležitosti čistenia zubov dentálnou niťou. U niektorých by sme ju totiž márne hľadali na poličke v kúpeľni. Pritom nám jej pravidelné používanie môže pridať pár rokov života navyše a navyše, zaručí krásny úsmev.

„Umývanie zubov zubnou kefkou je skvelé, no nestačí to. Je potrebné, aby každý používal dentálnu niť na odstránenie baktérií medzi zubami,“ upozorňuje lekár.

Ako na to?

Zadovážte si dentálnu niť voskovanú a obtočte ju z jednej i druhej strany okolo ukazovákov, no nie veľmi pevne. Pri čistení horných zubov podoprite niť palcami a rýchlymi, ale dôkladnými ťahmi hore a dole pozdĺž zubov si vyčistite medzierky medzi zubami. Jeden palec by mal však byť v pokoji, zatiaľ čo druhý by sa mal pohybovať. Pre lepšiu predstavu, pozrite sa na obrázok a video na konci článku.

Pri čistení dolných zubov si niť zase pridržte prostredníkmi. Podobne, keď si čistíte dolné zuby dentálnou niťou, jeden prostredný prst by mal ostať v pokoji, zatiaľ čo druhým pohybujete hore a dole..


Dr. Meulener hovorí, že táto metóda, ktorá trvá len minútu, je najlepším a najúčinnejším spôsobom, ako si dôkladne vyčistiť zuby!


Muž sa o svoj chrup vôbec nestaral a až po 10 rokoch navštívil prvýkrát zubára. Takto vyzerali jeho zuby!


Správna technika čistenia zubov dentálnou niťou je dôležitá:

Správna hygiena vám zachráni život!

Mnohé štúdie ukázali, že dentálne nite zabraňujú nahromadeniu plaku, ktorý sa „lepí“ na zuby a spôsobuje podráždenie a zápal ďasien. Choré ďasná spôsobujú nepríjemný dych a krvácanie ďasien. Ak sa tento problém nelieči, môže viesť až k ustupujúcim ďasnám či strate zubov! Jeden prieskum z roku 2009 zistil, že 47 percent populácie, čo je približne 30 miliónov ľudí, trpí stredne ťažkým až ťažkým ochorením ďasien.

Strata zubov sa spája s vyšším rizikom vzniku ochorenia srdca a cukrovky. Švédski vedci prišli na to, že u ľudí s krvácajúcimi ďasnami, bola väčšia pravdepodobnosť vzniku kardiovaskulárnych problémov, vrátane srdcových chorôb, vysokého krvného tlaku a vysokého cholesterolu. Zlá zubná hygiena a krvácanie ďasien by mohli spôsobiť, že by sa až 700 druhov rôznych baktérií dostalo do krvného obehu, čím by sa zvýšilo riziko srdcového infarktu bez ohľadu na to, či je človek zdravý alebo nie. Iné štúdie zase ukázali súvislosť zlých zubov s Alzheimerovou chorobou, mŕtvicou, cukrovkou, ochorením pľúc a dokonca aj potratom a predčasným pôrodom.

Čítajte tiež: Existuje najlepší spôsob umývania zubov? Vedci sa to snažili vypátrať!

Fotogaléria

2015-04-01 12:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia