Dostanú vás nové spôsoby, ako vybrať z pokožky krvilačného kliešťa! Sú však skutočne bezpečné?

Dbajte na správne vytiahnutie kliešťa z pokožky, inak môžete dostať infekciu.
Zdroj: profimedia.sk
2015-03-30 18:30:00

Malé, nenápadné, no o to nebezpečnejšie! Reč je o malých parazitoch - kliešťoch, ktoré už teraz vyčíňajú v niektorých oblastiach na Slovensku. Ešte nezačal ani apríl a už by sme sa mali mať na pozore! Ak vás napadnú, treba ich okamžite vybrať! Aké sú nové spôsoby odstránenia parazita z pokožky? Sú správne?


Kliešte sú aktívne už pri teplote od ôsmich do desiatich stupňov. Aj keď sa nachádzajú na celom Slovensku, nie všetky sú nosičom vírusu a môžu spôsobiť encefalitídu alebo lymskú boreliózu. V každom prípade, človek nikdy nevie a nemal by riskovať, preto, ak sa malé parazity zahryznú do jeho pokožky, hneď by mal konať!

Netradičné techniky, ako na kliešťa

Ako ho však bezpečne a čo najrýchlejšie odstrániť z pokožky? Ak ste pred pobytom v prírode zabudli na prevenciu, t.j. prípravok, ktorý by vás ochránil alebo ste si užívali čerstvý vzduch s krátkymi rukávmi, veľmi ľahko môžete chytiť kliešťa. 

Niektorí odborníci odporúčajú, pre mnohých nezvyčajný, spôsob, ktorí zrejme ešte mnohí nevyskúšali. Ide o tzv. systém "kreditnej karty", ktorú si možno obstarať napríklad cez internet. Je to špeciálna kartička so zárezom, ktorý bol vytvorený špeciálne na podchytenie kliešťa zachyteného v koži. Pomocou neho parazita podoberiete a vytiahnete bez rizika roztlačenia. Tým, že zárez podsuniete až po hlavičku kliešťa, zabezpečíte jeho bezpečné a rovnomerné odstránenie v celku jemným vypáčením smerom od kože. Miesto, kde bol kliešť prichytený, stačí už len vydezinfikovať bežným dezinfekčným prostriedkom. V niektorých internetových zdrojoch sa dokonca uvádza, že nemusíte mať po ruke tútp špeciálnu kartu, ale že vám postačí aj klasická kreditná karta

To však nie je všetko! Údajne bezpečným spôsobom, ako sa zbaviť prisatého kliešťa, je použiť niť, spraviť slučku okolo hlavičky, čo najbližšie ku koži, ako je to možné a potiahnuť niť pomaly smerom nahor. Pri použití tejto metódy sa kliešť uvoľní sám. 

Skutočne bezpečné spôsoby?

"S uvedenou technikou sme sa ešte nestretli, môžu byť rôzne techniky, ale z odborného pohľadu odporúčame nasledujúcu metódu," povedala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Mgr. Lenka Skalická na systém "kreditnej karty".

Podľa odborníčky je po návrate z prírody prvoradá kontrola zaklieštenia a včasné odstránenie kliešťa. Najdôležitejšou zásadou nepoškodiť, nerozmliaždiť klliešťa a vybrať celé telo aj s hlavičkou, čo v prípade uvedených metód, nie je zaručené. Taktiež sa neodporúča na miesto prisatého kliešťa nanášať žiadne tekuté ani olejové prípravky. Mohlo by to spôsobiť vyprázdnenie obsahu čriev kliešťa do rany, čím by vzniklo riziko prenosu baktérií alebo vírusov do krvi. Najosvedčenejšia je pinzeta.

"Kliešťa odstraňujte pinzetou, ktorú pritlačte čo najbližšie ku koži. Kliešťa vyťahujte pomaly kývavým pohybom bez točenia. Ranu je potom potrebné potrieť dezinfekčnými prostriedkami s obsahom jódu, ak nie sú  dostupné, pomôže aj alkohol. Ak sa nepodarí odstrániť kliešťa celého, je vhodné vyhľadať zdravotnícku pomoc," pokračuje Mgr. Lenka Skalická.

Lekára navštívte saj vtedy, ak máte okolie ranky začervenané, opuchnuté alebo, keď zbadáte, že sa začervenanie okolo ranky rozširuje!

Čítajte tiež: Vyrobte si repelent proti kliešťom: Dostane vás svojimi účinkami!

2015-03-30 18:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia