Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najznámejší liek proti bolesti ako tichý zabijak? Prekvapí vás, ako pôsobí biela tabletka!

Aspirín môže byť pre niekoho nebezpečný!
Aspirín môže byť pre niekoho nebezpečný! (Zdroj: thinkstock.com)

Len prednedávnom bol ospevovaný pre svoje zdravotné účinky na ľudský organizmus, no vyzerá to tak, že jeho užívanie nemusí byť pre niektorých práve najlepšie. Nový výskum zverejnil šokujúcu informáciu, že môže zvýšiť riziko rakoviny, ktorá vo veľkom zabíja Slovákov.


Keď sa vo svete stane nejaké hromadné nešťastie ako pád lietadla, sme zhrození a pýtame sa, či sa dalo tragédii predísť. Zaujíma nás však i tragédia menom rakovina, na ktorú zomiera čoraz viac ľudí? Bohužiaľ, v súčasnosti je Slovensko krajinou s najväčším výskytom rakoviny hrubého čreva v Európskej únii. Ide o zákerné ochorenie, ktoré sa v častých prípadoch končí smrteľne! Práve tento druh rakoviny by u niektorých mohlo spustiť pravidelné užívanie jedného z najznámejších liekov - aspirínu.

Mohlo by vás zaujímať: Test na odhalenie rakoviny hrubého čreva: Ako si ho spraviť a za koľko?

Liek proti bolesti zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva približne u jednej osoby z 25. Predchádzajúci výskum pritom ocenil výhody lieku, ktoré spočívajú v znížení rizika niektorých typov rakoviny. Takisto by nás mal ochrániť pred infarktom a mozgovou mŕtvicou. Ukázalo sa však, že sa to týka len niektorých...

Pravda je v DNA

Vedci zrealizovali veľkú štúdiu, súčasťou ktorej bolo 19-tisíc ľudí európskeho pôvodu. U niektorých z nich lekári diagnostikovali kolorektálny karcinóm, zatiaľ čo iní boli zdraví. Dobrovoľníci odpovedali na otázky týkajúce sa užívania nesteroidných antireumatík (vrátane aspirínu a ibuprofénu), pričom im boli odobraté vzorky DNA. Aj keď jeho pravidelné užívanie skutočne môže znížiť riziko vzniku rakoviny u väčšiny ľudí, závisí to však od genetického zloženia u danej osoby. Preto by mohol liek u niektorých rakovinu skôr spustiť!

Ako sa uvádza na portáli Latimes.com, Dr Andrew Chan a jeho kolegovia z Massachusetts General Hospital v USA analyzovali väzby ľudského genómu, čo sú genetické informácie zapísané v DNA ľudských buniek. Ľudský genóm obsahuje asi 3 miliardy základných párov DNA písmen: A (adenín), T (tymín), G (guanín) a C (cytozín). Pozdĺž genómu  môžu byť miesta, kde niektorí ľudia majú jedno konkrétne písmeno a ostatní majú iné. Výskumníci objavili asi 2,7 milióna týchto miest, ktoré sa nazývajú jednonukleotidové polymorfizmy, alebo v skratke SNP.

Po analyzovaní dát identifikovali tri zaujímavé SNP. Zistili, že u ľudí s bežnými verziami týchto SNP, ktorí užívali lieky proti bolesti, bolo riziko kolorektálneho karcinómu znížené o 34 %. U niektorých však odborníci zaznamenali nevšednú, vzácnu verziu týchto SNP. Keď užívali lieky, riziko rakoviny hrubého čreva sa u nich zvýšilo! Jednoducho povedané, záleží na tom, akú mate DNA.

Čítajte tiež: Ann Cameronová šokovala verejnosť, akým spôsobom sa vyliečila z rakoviny hrubého čreva! Údajne jej k tomu pomohla mrkvová šťava, ktorá doslova zničila nádory v tele.

Mali by sme vedieť viac o svojich génoch!

Americkí vedci povedali, že by táto skutočnosť mohla pomôcť v identifikácii tých, u ktorých je užívanie aspirínu a nesteroidných protizápalových liekov (NSAID) prospešné. Podľa nich by mali ľudia vedieť viac o svojich génoch, o čom by ich mal informovať lekár.

"V blízkej budúcnosti bude možné efektívne vykonávať genetické testovanie u zdravých jedincov. Bude dôležité, aby lekári primárnej starostlivosti porozumeli genetickému riziku, resp. ako ich gény súvisia so vznikom rakoviny, či iných chorôb a informovali o tom svojich pacientov,“ povedal Dr. Dr. Richard Wender z American Cancer Society.

Pomohlo by tiež pomenovanie niekoľkých génov v blízkosti SNP, ktoré hrajú úlohu vo vzniku ďalších druhov rakoviny alebo, ktoré podporujú zápal vedúci k vzniku rakoviny hrubého čreva.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9