Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odstráňte chyby, ktoré robíte v kuchyni: Kvôli nim sa po miestnosti šíria nebezpečné baktérie!

Dosku a nôž, ktorým ste krájali surové mäso, nikdy nepoužite na iné suroviny!
Dosku a nôž, ktorým ste krájali surové mäso, nikdy nepoužite na iné suroviny! (Zdroj: thinkstock.com)

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zdvíha varovný prst! Upozorňuje, že mnohí nedodržiavajú základy hygieny pri manipulácii a príprave potravín v kuchyni, čoho výsledkom sú nebezpečné baktérie, ktoré spúšťajú choroby. Prostredníctvom zaujímavého videa poukazuje WHO na niektoré chyby a radí, čo by mal každý robiť.

 

Vedeli ste o tom, že viac ako 200 chorôb sa šíri jedlom? Nevhodná teplota potravín pri varení či uskladnenie surových a pripravených potravín v spoločných obaloch! Aj to sú chyby, ktoré robia nevedomky ľudia v kuchyni. Tak sa vystavujú ochoreniam z potravín. Ako sa chrániť pred nebezpečnými baktériami?

Podľa WHO by sa mal každý riadiť nasledovnými kľúčmi:

1. Udržiavajte čistotu

Nezabúdajte na dôkladné umývanie rúk pred akoukoľvek manipuláciou s potravinami a taktiež si nezabudnite umyť plochy, používané na prípravu jedál.

2. Oddeľujte surové a varené potraviny

V žiadnom prípade neskladujte spoločne so surovými potravinami tie, ktoré ste tepelne upravili. Nôž a dosku nepoužívajte po krájaní surového mäsa na krájanie inej potraviny.

3. Potraviny uvarte dôkladne

Dôležité je venovať pozornosť správnemu vareniu, ktoré zabíja nebezpečné mikroorganizmy. Zvláštnu pozornosť venujte mäsu, hydine a morským živočíchom. Skvelým pomocníkom je teplomer na určenie teploty vody, v ktorej varíte potraviny. Teplota 70 ˚C je najideálnejšia nielen pri varení polievky a vývaru, ale aj iných potravín.

4. Skladujte potraviny pri bezpečnej teplote

Množstvo ľudí zvykne po uvarení skladovať potraviny pri izbovej teplote aj niekoľko hodín. Viac ako 2 hodiny by ste ich však nemali nechávať! Čo najskôr po varení by ste ich mali skonzumovať. Alebo rýchlo schladiť v chladničke hlavne tie potraviny, ktoré podliehajú skaze.  

5. Používajte vodu a suroviny, ktoré sú bezpečné a neškodia zdraviu.

V prvom rade by ste mali používať nezávadnú vodu. Tou by ste mali umyť surové ovocie a zeleninu pred ich konzumáciou. Za každých okolností si vyberajte čerstvé a zdravé potraviny!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9