Skrytá hrozba v kúpeľni? Sprcha ako spúšťač nebezpečného ochorenia!

Crohnova choroba je ochorenie čriev, ktoré môžete podľa nového výskumu dostať aj zo sprchy!
Zdroj: thinkstock.com
2015-02-02 21:09:00

Do sprchy sa doslova "vrháme" po náročnom dni alebo na začiatku dňa, aby sme sa príjemne osviežili. Podľa vedcov z Lancasterskej univerzity však tento očistný rituál, po ktorom sa hneď cítime o poznanie lepšie, môže spôsobiť pohromu!

Mycobacterium paratuberculosis je baktéria, ktorá spôsobuje Johnovu chorobu, čiže paratuberkulózu u kráv, kôz a oviec. Práve táto baktéria je zrejme zodpovedná aj za vznik Crohnovej choroby u ľudí. Obe choroby majú podobné počiatočné príznaky - zápal dýchacích ciest a pľúc a neskôr je postihnutý aj tráviaci trakt. 

Britskí vedci však šokovali verejnosť s tvrdením, že vodná hmla z domácich spŕch môže hrať dôležitú úlohu v rozvoji Crohnovej choroby u človeka. Údajne v každej desiatej kúpeľni číha nebezpečná baktéria, zodpovedná za rozvoj tejto choroby. Tím odborníkov skúmal súvislosti medzi sprchovaním a výskytom baktérií v domácich sprchách z rôznych regiónov vo Veľkej Británii. 

Ako sa môžeme nakaziť?

Ľudia sa môžu v sprche nakaziť jednoduchým spôsobom. Inhalácia je preukázateľne tou cestou, ktorou sa infekcia u dospelých pacientov s Crohnovou chorobou dostala do tela. Mykobaktérie vytvárajú v sprche tzv. biofilm. Ten sa zmyje prúdom vody, čím sa mikroorganizmy dostávajú do vodných kvapiek. Každý tak môže pri sprchovaní jednoducho vdýchnuť baktérie a najmä u citlivých môže infekcia vyvolať rozvoj Crohnovej choroby. 

Bioderma Atoderm Gél je určený na suchú a citlivú pokožku. Dôkladne ju čistí, ukľudňuje a zjemňuje. Chráni pred vysušením pokožky a vďaka zjemňujúcim vlastnostiam nezanecháva pokožku napnutú. Je výborne tolerovaný, má prirodzené pH a jemnú krémovú konzistenciu!

Ďalšia infekcia

Mikroorganizmy sa môžu nachádzať aj vo vodných tokoch, nielen v našich kúpeľniach. Táto nákaza sa šíri jednoducho a rýchlo, preto ohrozuje široké spektrum ľudí a najviac hrozí z vodovodných zariadení. Podobne, prostredníctvom vodovodných zariadení, sa šíri aj infekcia - legionárska choroba. Ide o horúčkovité ochorenie, ktoré postihuje dýchacie cesty. K vzniku oboch ochorení sú náchylnejší predovšetkým ľudia so slabšou imunitou.

Aby sprchovanie bolo bezpečné

Pred tým, než sa začnete sprchovať, pustite na krátku dobu sprchu, čo sa hodí obzvlášť v sprchovacích zariadeniach, ktoré neboli dlhšie používané.

Baktérie, zodpovedné za rozvoj Crohnovej choroby, budú skúmať aj ďalšie štúdie, aby sa táto teória jednoznačne potvrdila. Isté však je, že v našich kúpelňach sa môžu nachádzať nebezpečné mikroogranizmy!

Čo je Crohnova choroba?

Crohnova choroba je chronický zápal tráviacej trubice, najčastejšie tenkého čreva (50%), menej často hrubého čreva (30%) a zriedkavo aj pažeráka alebo ústnej dutiny (5%). Pacienti s týmto ochorením mávajú bolesti brucha, hnačky, mierne teploty, sú unavení a chudnú. Môžu mať aj príznaky ako je vracanie, kŕče, plynatosť, krv v stolici a iné.

2015-02-02 21:09:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red.

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia