Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Každodenné zlozvyky v kúpeľni a na záchode, ktorými podporujete rast baktérií: Odstráňte ich!

Nepoužívajte tú istú špongiu dlhšie obdobie!
Nepoužívajte tú istú špongiu dlhšie obdobie! (Zdroj: thinkstock.com)

Ráno nezvykneme premýšľať nad tým, čo robíme. Rozospatí smerujeme na toaletu, odtiaľ do kúpeľne umyť si zuby a vykonať rannú hygienu nevediac, akú spúšť vlastne za sebou necháme!

Je pravda, že nech robíme čokoľvek, kúpeľňa bude vždy miestom, kde sa hemžia rôzne baktérie. Otázkou však ostáva, či si náhodou nezhoršujeme ich výskyt svojimi každodennými rituálmi! Mnohé z nich totiž podporujú výskyt baktérií a plesní v kúpeľni i na záchode. Čo robiť, aby ich bolo čo najmenej?

Nedostatočné vetranie

V prvom rade je dôležité, aby sa v kúpeľni vetralo. Ak nemáte v kúpeľni okno, mali by ste mať ventilátor pravidelne zapnutý aj počas sprchovania a 15 minút po tom. Dôležité je, aby v kúpeľni prúdil vzduch, keďže vlhké prostredie praje množeniu plesní a baktérií.

Otvorený záchodový poklop

Hygienický návyk, ktorý je dôležitý, no málokto ho dodržiava! Priznajte sa, zatvárate pri splachovaní poklop? Ak tak nerobíte, môžete si byť istí, že kúpeľňu vystavujete hotovej pohrome. Pri splachovaní sa môžu nečistoty z toalety dostať do vzdialenosti približne dvoch metrov. Tvrdí to odborník Charles Gerba. Podľa neho baktérie vo vzduchu pretrvávajú dlho až pokiaľ sa neusadia ako špinavý film v miestnosti, čo potvrdil jeho výskum. Preto by ste mali pri každej potrebe a následnom splachovaní hneď zavrieť poklop. Dokonca aj podľa učenia Feng shui by sme na to nemali zabudnúť. Ak by sme mali záchodový poklop stále zdvihnutý, údajne by sme tak prišli zbytočne o peniaze. Aspoň je to tak podľa Feng shui.  

Tablety Laktazan s príchuťou mäta zlepšujú trávenie laktózy v prípade osôb, ktoré majú ťažkosti s trávením laktózy (mliečneho cukru).

Zubná kefka v skrinke

Kde schovávate zubnú kefku? Ak ju máte v skrinke, mali by ste ju dať na iné miesto. Keďže sa nachádza v priestore, kde neprúdi vzduch, po každom použití sa v nej udržuje vlhkosť, čím nevysychá a vytvára sa na nej ideálne prostredie pre rast baktérií. Americká asociácia zubárov upozorňuje, aby ste mali zubnú kefku vonku v pohári tak, aby sa nedotýkala s inými zubným kefkami a bola vo zvislej polohe.

Mobil na záchode

Ste neustále pripojení na sociálnu sieť cez mobil, aj keď sedíte na záchode? Všetko, čo si vezmete na záchod je v priebehu chvíľky kontaminované baktériami zo vzduchu alebo pri splachovaní. Zrejme si po návšteve toalety umyjete ruky, no predpokladá sa, že s mobilom tak nerobíte. Predstavte si, že mobil s baktériami si potom priložíte k tvári..

Sušenie uterákov v kúpeľni

Uteráky by sme mali prať už po niekoľkých použitiach, no ruku na srdce, takmer nikto tak nerobí! Namiesto toho vlhký uterák po celej šírke roztiahnete a necháte uschnúť v kúpeľni. Riskujete tým však rast baktérií a plesní, ktoré pri ďalšom utrení nanesiete na telo. Nechajte uschnúť uteráky radšej na vzduchu!

Používanie jednej hubky dlhšie obdobie

Ako dlho používate hubku na umývanie pokožky, kým ju vymeníte za ďalšiu? Základným pravidlom je nepoužívať hubku dlhšie ako tri týždne. Ak vám to nevyhovuje, pravidelne ju aspoň poumývajte čistou vodou a nechajte vyschnúť nie v kúpeľni, ale radšej v miestnosti, kde prúdi vzduch!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9