O tomto ste zrejme nevedeli: Nebezpečné znamenie, ktoré mnohí podceňujú a môže signalizovať rakovinu!

Pálenie záhy môže byť signálom rakoviny!
Zdroj: thinkstock.com
2015-01-27 22:00:00

Pálčivá bolesť smerujúca zo žalúdka do pažeráka! Pálenie záhy už takmer každý z nás pocítil na vlastnej koži a veruže to nie je práve najpríjemnejší pocit. Obvykle sme nad tým len mávli rukou, no nemali by sme to podceňovať. Môže byť totiž signálom smrteľnej choroby!

Predzvesť rakoviny

Záha nás zvyčajne páli po konzumácii nezdravého jedla, kedy sa vylučuje kyslý obsah zo žalúdka. Našťastie, po chvíli bolesť ustúpi a hneď sa človek cíti oveľa lepšie. Sťažujete si však stále na pálenie záhy, ktoré nie a nie prestať? Zbystrite pozornosť! Môže ísť totiž o predzvesť rakoviny pažeráka alebo žalúdka! Zdravotná kampaň proti rakovine s názvom Be Clear on Cancer varuje, že by mali ľudia tento, na prvý pohľad banálny zdravotný problém, ihneď riešiť. Obzvlášť vtedy, ak pálenie záhy trvá niekoľko dní až 3 týždne a viac. Vtedy je možné, že vás chce telo upozorniť na rakovinu!

Len vďaka včasnej diagnóze prežijete

Ako sa uvádza na portáli Telegraph.co.uk, nový prieskum, zrealizovaný Public Health England odhalil, že jeden z dvoch ľudí (55 %) by mal navštíviť svojho lekára, ak ho páli záha niekoľko dní až týždňov. Včasná diagnóza rakoviny žalúdka alebo pažeráka je rozhodujúca a dáva pacientovi väčšiu nádej na uzdravenie.

„Určite nebudete strácať čas u svojho lekára! Jedine tak budete mať istotu, že nejde o rakovinu alebo ak áno, budete mať lepšiu šancu na prežitie,“ povedal profesor Michael Griffin.

Približne 67 % ľudí s diagnózou rakovina pažeráka v počiatočnej fáze prežije, pričom nádej klesá u tých, u ktorých bola diagnostikovaná v neskoršom štádiu. Prieskumu sa zúčastnilo 1 046 ľudí, pričom 59 % z nich netuší, že pálenie záhy môže byť príznakom rakoviny a 15 % si je istých, že ide o symptóm.

Kampaň však upozorňuje aj na ťažké prehĺtanie potravy. Prieskum totiž zistil, že 70 % ľudí nevie, že ak má s tým problém a často mu potrava uviazne v krku, môže ísť o príznak rakoviny.

Najnovšie údaje ukazujú, že asi 12 900 Angličanov odchádza od lekára s diagnózou rakoviny pažeráka každý rok, pričom asi 10 200 naň zomiera ročne. Rakovina pažeráka je pritom piatou najčastejšou príčinou úmrtí na rakovinu u mužov a žien. Odhaduje sa, že asi 950 životov vyhasne každý rok práve v Anglicku. Veľká Británia a Holandsko majú najvyšší výskyt rakoviny pažeráka u mužov i žien v Európskej únii. Približne 9 z 10 ľudí vo veku nad 50 rokov je diagnostikovaných s touto chorobou.

Na vlastnej koži

Ničivý dopad rakoviny pažeráka pocítila Grail Rebucková, ktorá stratila manžela pred troma rokmi. Zomrel na túto zákernú chorobu, keď mal len 61 rokov.  

„Chcem zvýšiť povedomie o príznakoch rakoviny a ako veľmi je dôležité ísť k lekárovi. Čím skôr sa zachytí rakovina, tým väčšia je šanca na prežitie,“ povedala Grail Rebucková.

Štvortýždňová kampaň, ktorá upozorňuje na nebezpečnú chorobu momentálne prebieha v celom Anglicku v televízii, rozhlase a tlači.

Tablety Ambrobene vyvolávajú zvýšenú tvorbu hlienu a zároveň ho zrieďujú, podporujú pohyb riasiniek a tým čistia sliznicu dýchacích ciest a zvyšujú jej odolnosť proti infekcii. Užívajú sa pri akútnych a chronických ochoreniach dýchacích ciest spojených s ťažkým vykašliavaním, pri infekčných ochoreniach dýchacích ciest, pri akútnych a chronických zápaloch prínosových dutín.

2015-01-27 22:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: mirror.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia