Ako správne chodiť na WC? Odstráňte chyby, o ktorých mlčíte!

Netrávte na WC príliš veľa času, je to nezdravé!
Zdroj: thinkstock.com
2015-01-23 20:18:00

Aj keď ide o tému, ktorú ľudia neradi rozoberajú a pacienti sa hanbia o nej zmieniť svojmu lekárovi, malo by sa o tom hovoriť. Ide predsa o zdravie, preto obavy bokom! Práve kvôli tomu, že mnohí mlčia, nevedia, ako v skutočnosti správne chodiť na toaletu!

Koľkokrát by mal zdravý človek chodiť na veľkú potrebu? Ak si myslíte, že pravidelná stolica rovná sa každý deň, ste na omyle! V skutočnosti sa denná frekvencia stolice týka  menej než polovice ľudí. Vyprázdňovanie sa zvyčajne pohybuje medzi frekvenciou trikrát za deň a trikrát za týždeň. Je jedno, či navštevujete toaletu pre veľkú potrebu štyrikrát týždenne či dvakrát denne – v oboch prípadoch sa nie je čoho báť, ste zdraví. Ako zistila štúdia Oxfordskej univerzity zverejnená v Colon Cleasing & Constipation Resource, 90 % dospelých sa vyprázdňuje trikrát až dvadsaťjedenkrát týždenne.

Pri akejkoľvek inej zmene však treba byť obozretní! Ak je zrazu toaleta vašim spoločníkom niekoľkokrát denne, zatiaľ čo ste doteraz chodili na toaletu raz za dva dni, niečo nie je v poriadku.

Nevysedávajte príliš dlho!

Zatiaľ čo nám rodičia zakazovali čítanie časopisov na záchode, najnovšie vysedávame na toalete s mobilom alebo tabletom. Nemeckí odborníci však zdvíhajú varovný prst a upozorňujú na zvýšené riziko vzniku hemoroidov. Akýkoľvek dlhší pobyt na WC, či už s knihou alebo laptopom, hlavne spojený s tlačením, narušuje cievy v okolí zvierača. Spôsobuje ich kruhové zdurenie, ktoré je mnohokrát veľmi bolestivé. Nebezpečenstvo hrozí hlavne pri zápche a hnačke, kedy sa ritné zvierače otvárajú nepravidelne a nerovnomerne. Na záchod by ste tak mali chodiť len vtedy, kedy je to naozaj potrebné a nemali by ste tam stráviť viac ako 5 minút. Tvrdí to prof. Alexander Herold z mannheimského Centra pre proktológiu.

Espumisan je účinný liek proti nadúvaniu v tráviacom trakte a používa sa aj ako pomôcka pred diagnostickým vyšetrením!

Nezdravé odkladanie

Máte nafúknuté brucho alebo jednoducho potrebujete ísť na veľkú potrebu, ale odkladáte to, lebo nie je čas, hanbíte sa pred okolím alebo sa vám nepáčia podmienky? Vraciate sa z výletov a dlhších pobytov v zahraničí s pár kilami navyše, lebo okrem svojho domáceho prostredia na WC „proste nejdete“, lebo vám to „nejde“? Chyba! Pre organizmus ide o veľmi nezdravú vec. Výsledkom je fakt, že ani neskôr v domácom prostredí vám to nepôjde a vy budete čeliť nepríjemným pocitom nepohodlia, neskôr plnosťou až bolestivosťou brucha či kŕčmi. V tomto prípade sa hovorí o tzv. návykovej zápche, ktorá vzniká predovšetkým potlačovaním prirodzených pocitov. Pôvod tohto problému je psychický, môžeme si za to sami. Týka sa hlavne žien a môže vzniknúť už v detstve, kedy dieťa z nejakého dôvodu odsúva nútenie na stolicu. S vekom sa však problém zhoršuje.

A podľa čoho vlastne spoznáte, že máte zápchu? Ak chodíte na záchod dvakrát do týždňa a menej. Vtedy je pohyb stolice hrubým črevom spomalený a niekedy ho sprevádza porucha defekačného reflexu – návyku na vyprázdnenie.

Pravidelnosť nadovšetko

Využiť by ste však mali každú príležitosť! Je jedno, kde sa nachádzate, ak potrebujete ísť na veľkú potrebu, neodkladajte to a ihneď si to namierte na najbližšiu toaletu! Najideálnejšie je dopriať si pokoj na WC hneď ráno.

Dôležité však je moc netlačiť a nesedieť viac ako päť minút. Keď to nejde, doprajte telu viac vlákniny alebo probiotiká, ktoré zoženiete v lekárni. Doprajte si dostatok ovocia a zeleniny – 25 gramov denne a pitný režim.

2015-01-23 20:18:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, health.com, livestrong.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia