Pery prezradia, či trpíte chorobou: Odhaľte tieto signály a zachráňte si život!

Vaše ústa vám prezradia viac o vašom zdravotnom stave.
Zdroj: thikstock.cz
2015-01-27 15:30:00

Všímate si zmeny na svojej tvári, vrátane pier? Tie totiž ukrývajú tajomstvá, či práve vaše telo nebojuje s nejakým ochorením! Pozrite sa, ako vás pery môžu upozorniť na problém.

Krvácajúce ďasná

Najčastejšie signalizujú hormonálnu nerovnováhu. Krvácanie ďasien je zvyčajne príznakom ich zápalu. Ak si však na zubnej kefke nájdete občas krv, nemusíte hneď panikáriť, že máte paradentózu. Môžu v tom byť zapletené hormóny, ktoré hrajú v našom organizme veľmi dôležitú úlohu.

V tehotenstve sú hladiny estrogénu v krvi vyššie, čo sa prejavuje aj krvácaním ďasien. Aj v menopauze sa hladina hormónov často mení a prejaví sa krvácaním ďasien. Citlivejšie ďasná majú ženy aj počas menštruačného cyklu.

Začervenané kútiky úst a opuchnutý jazyk

Najčastejšie signalizujú nedostatok živín, čo sa môže prejaviť aj zmenou farby alebo povrchu jazyka. Býva to napríklad pri nedostatku železa alebo vitamínu B12. Začervenaný citlivý jazyk je často sprevádzaný zápalom ústnych kútikov. Zmeny kvality a množstva zubnej skloviny hovoria o tom, akú mal človek v období rastu zuba výživu. Zmeny na zubnej sklovine nastávajú, ak užívate antibiotiká alebo iné lieky.

Čistý austrálsky čajovníkový olej Tea Tree rýchlo a účinne ošetrí rôzne poranenia, poštípania, popáleniny, otlaky, pľuzgiere, afty, zápalové i hnisajúce procesy, vyrážky, herpetické prejavy, dokonale odstraňuje infekcie, plesne, bradavice vírus. pôvodu a pod.

Popraskané a rozpadajúce sa zuby

Často to býva spôsobené ochorením - refluxná choroba pažeráka. Ide o ochorenie, ktoré sa okrem pálenia záhy a bolesťou na hrudi môže za nejaký čas prejaviť aj zhoršením chrupu. Poškodenie zubov spôsobujú kyseliny, ktoré sa zo žalúdka vracajú smerom k ústnej dutine.

Pri refluxnej chorobe pažeráka dochádza k narušeniu zdravého zuba baktériami, ktoré spôsobujú zubné kazy. Ako vysvetlila zubná lekárka Jeanette Kernová z Monterey v Kalifornii, žalúdočná kyselina znižuje PH v ústach, narúša sklovinu a takto poškodené zuby vyzerajú ako "skaly na pobreží obmývaným vodou".

Zlý dych

V tomto prípade ide o veľmi nepríjemný problém, ktorý môžu cítiť ľudia vo vašej blízkosti. Ak si čistíte svoje zuby aspoň dvakrát denne, dodržujete ústnu hygienu správne a pravidelne chodíte k svojmu zubnému lekárovi, zlý dych môže ukazovať na problémy so žalúdkom.

Najčastejšou príčinou zápachu z úst je nedostatočná hygiena a z nej vyplývajúce ochorenia zubov. Zapáchajúci dych môže byť aj odrazom ochorenia, ako je napríklad diabetes mellitus alebo urémia.

Afty

Afty sú bolestivé vyrážky v ústach a často vznikajú ako dôsledok nedostatku niektorých živín, pri strese alebo môžu znamenať aj neznášanlivosť lepku. Neznášanlivosť lepku spôsobuje ochorenia, ako sú celiakia alebo Duhringovu dermatitídu.

2015-01-27 15:30:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia