Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Viete, ako často prať uteráky alebo meniť posteľnú bielizeň? Bežné veci, ktoré robíme zle!

Uteráky by sme si mali dať oprať a vymeniť za nové už po pár dňoch používania!
Uteráky by sme si mali dať oprať a vymeniť za nové už po pár dňoch používania! (Zdroj: thinkstock.com)

Ak si do tých istých uterákov už dva týždne utierate ruky a nebodaj aj tvár, ani neviete, čo tým riskujete! Chcete sa vyhnúť nepríjemným reakciám kože alebo zápalom? Pozornosť by ste preto mali venovať aj častej výmene posteľnej bielizne.

Pozrite sa na 4 najčastejšie otázky, ku ktorým síce poznáte odpoveď, no je nesprávna! V skutočnosti ani len netušíte, čomu všetkému vystavujete svoju pokožku...

Ako často by ste mali prať uteráky?

Náš odhad: Raz za 2 týždne.

Správna odpoveď: Už po pár dňoch používania.

Zvyknete dávať uteráky medzi špinavú bielizeň približne raz za 2-3 týždne ich používania? Chyba!

"Čisté uteráky a bielizeň znamenajú čistú pleť. V dlhšie používaných textíliách sa totiž množia mnohé baktérie, ktoré môžu spôsobovať nepríjemné reakcie kože či dokonca zápaly," upozorňuje dermatologička MUDr. Adriana Tomeková z dermatologicko-laserovej kliniky TOMAR.

Podľa odborníčky by sme mali uteráky, ktoré sa denne dostávajú do styku s pokožkou, prať minimálne raz týždenne. Týka sa to hlavne tých, ktorými si po umytí utierame tvár, keďže práve tvár na pleti býva najcitlivejšia.

"To, že uterák je „zrelý“ do práčky, nám napovie aj jeho vôňa a keď už je plný fľakov od zle umytého make-upu, nie je čo riešiť, patrí do špinavej bielizne," povedala MUDr. Tomeková.

Tip od dermatologičky: Používajte viacero uterákov – jeden na telo, jeden na ruky a jeden na tvár!

Ako často by ste mali meniť posteľnú bielizeň?

Náš odhad: Raz za tri týždne.

Správna odpoveď: Raz za týždeň.

"Počas spánku sa potíme a zároveň sa z našej pokožky uvoľňujú odumreté časti. To všetko sa v našej bielizni hromadí a našej pokožke určite nepridáva na kráse a zdraví," varuje dermatologička.

Posteľnú bielizeň by sme mali podľa odborníčky meniť ideálne raz za týždeň. Nie vždy sa to podarí, no tak ako v prípade uterákov, akonáhle vám jej „vôňa“ pri zaspávaní začne vadiť, je čas prezliecť periny. Realitou však je, že aj keď množstvo ľudí vie, kedy je načase prezliecť periny, takmer nikto z nich tak nerobí. Buď na to zabudnú, nechce sa im alebo to jednoducho odignorujú a čas tak utečie, že prejde niekoľko týždňov a naďalej spia v tých istých obliečkach!

Prípravok s kyselinou listovou a inozitolom Inofolic sa môže užívať ako doplnok stravy v prípade zvýšenej potreby inozitolu a kyseliny listovej alebo v prípade ich nedostatku v organizme. Kyselina listová prispieva k správnej funkcii psychiky a pripsieva k zníženiu vyčerpania a únavy!

Ako často si umývať vlasy?

Náš odhad: Podľa toho, aký typ vlasov má človek. Ten, komu sa rýchlo mastia, by si mal vlasy umývať aj každý deň.

Správna odpoveď: Je to individuálne, ale určite nie každý deň.

"Čo sa týka umývania vlasov, je to veľmi individuálne. Záleží na type vlasu aj vlasovej pokožky. Niektorým ľuďom sa vlasová pokožka mastí viac, iným menej a od toho závisí aj vzhľad vlasov. Všeobecne však platí, že by sme si vlasy určite nemali umývať každý deň. Čím častejšie to budeme robiť, tým rýchlejšie sa budú mastiť. Zlatá stredná cesta je umývanie vlasov každý druhý deň (pri type mastných vlasov) až tretí deň (pri  normálnych vlasoch)," povedala MUDr. Tomeková.

Ako často si oprať podprsenku?

Náš odhad: Po troch až štyroch noseniach.

Správna odpoveď: Každé dve až tri nosenia.

"Podprsenka je, síce, spodná bielizeň, no nemeníme a neperieme ju tak často ako nohavičky, teda každý deň. Treba však myslieť na to, že je to kus oblečenia, ktorý je maximálne priliehavý a je v bezprostrednom kontakte s pokožkou. Preto sa v podprsenke zachytávajú odumreté časti pokožky a, samozrejme, aj pot. V prvom rade odporúčam mať doma viacero podprseniek a striedať ich. Po dvoch až troch náročnejších dňoch by som ju už odložila do práčky," povedala MUDr. Tomeková.

Najideálnejšie je, ak by ste nenosili rovnakú podprsenku dva dni po sebe. Radšej ich striedajte. Nezabúdajte, že podprsenky sa vyrábajú z najjemnejších materiálov, vďaka ktorým je bielizeň elastická a príjemná na nosenie. Dajte preto prednosť skôr jemnému ručnému praniu ako praniu v práčke.

Arko Defenses je probiotikum, ktoré obsahuje živé bakteriálne kultúry, betaglukán, kolostrum, zinok, selén, vitamín D3. Vitamín D3, zinok a selén prispievajú k správnemu fungovaniu imunitného systému.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9