Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

O tomto ste netušili: Láska a objatie má väčšiu silu, ako si myslíte!

Bojujte proti rakovine objímaním a pohladením, kedy sa zvyšuje produkcia hormónu oxytocínu.
Bojujte proti rakovine objímaním a pohladením, kedy sa zvyšuje produkcia hormónu oxytocínu. (Zdroj: thinkstock.com)

Vianoce sú o tom, že celá rodina bude pokope. Vtedy trávime väčšinu času s najbližšími, ktorí sú nám srdcu blízki. Milé slová i pohladenie. Práve to zažívame väčšinou cez sviatky. Zrejme si to ani neuvedomujete, ale jedno objatie má obrovskú silu!

Hormón lásky, vernosti a dôvery, ktorý je spájaný s pocitmi slasti a rozkoše. Reč je o oxytocíne, ktorý nepôsobí len v oblasti vzťahov. Vedci postupne odkrývajú celý rad ďalších účinkov tohto hormónu. Údajne vplýva na vznik a zánik zhubných nádorov a rakoviny v tele človeka!

K zvýšenej produkcii hormónu oxytocínu dochádza počas príjemného fyzického kontaktu, dotýkania, či pohladenia. Počas vianočných sviatkov, keď je celá rodina pokope, je väčšia pravdepodobnosť zvýšenia hladiny tohto hormónu lásky.

Promiskuitný hormón

Každý hormón, pôsobiaci v ľudskom tele, má v rôznych tkanivách rôzne receptory, čo znamená, že jeden hormón môže vyvolávať rôzne účinky. Vedci zistili, že oxytocín môže v niektorých tkanivách vyvolať rast zhubných nádorov, no v iných zase môže vznik nádorov zastaviť. Po tomto zistení sa odborníci vyjadrili s dávkou čierneho humoru, že samotný oxytocín je promiskuitný.

Aphtgel je ústny gél na afty. Gél vytvorí na postihnutom mieste ochranný film a napomáha brániť bolestivému kontaktu s vonkajšími podnetmi.

Čo dokáže?

Je pozoruhodné, že mnoho druhov nádorov je vybavených receptormi na oxytocín. Sú to napr. karcinómy prsníkov a maternice, prostaty, karcinómy malých buniek v pľúcach, Kaposiho sarkóm alebo niektoré nádory mozgu. Oxytocín má veľkú silu! Zastavuje rast nádorov vaječníkov a zabraňuje rozširovaniu rakovinových buniek do brušnej dutiny a obmedzuje rast nádorov prsníkov. Na druhej strane však  podporuje rast nádorov kostného pôvodu alebo napr. Kaposiho sarkómu. Hormón lásky má jednoznačne protichodné účinky.

Je pravda, že hladina oxytocínu v prostate alebo vo vaječníkoch sa vekom znižuje. Nezabúdajte na praktické využitie oxytocínu v prevencii vzniku rakoviny. Láskanie, hladkanie, nežné dotyky a objímanie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9