Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nepreháňajte to s vianočným upratovaním: Toto s vami spraví dokonalá čistota!

nepreháňajte to s hygienou pred Vianocami.
nepreháňajte to s hygienou pred Vianocami. (Zdroj: thinkstock.com)

Ste „v upratovacom“ ošiali pred Vianocami? Vedeli ste, že horlivá snaha o dokonale čistú domácnosť nakoniec môže dopadnúť úplne inak, ako ste si predstavovali? Ak chcete sviatky prežiť v zdraví, dezinfekčné čistiace prostriedky by mali ísť bokom!

Čím silnejší čistiaci účinok, tým lepšie! Ak sa riadite týmto heslom a chcete, aby pred vianočnými sviatkami bolo v domácnosti všetko tip-top bez akejkoľvek malej špinky, mali by ste vedieť, že tým ohrozujete seba i svoju rodinu. Obchody sú plné rôznych nebezpečných chemických a dezinfekčných čistiacich prostriedkov, ktoré nepriaznivo vplývajú na vaše zdravie! Pritom ich ani nepotrebujete. Vystačíte si aj s oveľa jednoduchšími a bezpečnejšími prípravkami, ktoré udržia vašu domácnosť v čistote.

Prehnaná hygiena = Alergie

Baktérie sú všade okolo nás. Väčšina ľudí im dokáže odolávať, lebo majú imunitný systém v poriadku. Ak je však oslabený, premnoženie patogénnej baktérie alebo vírusu vyvolá chorobu. Ohrozené sú najmä deti, ktoré zvyknú všetko chytať do ruky a „váľať“ sa po zemi. Na každom kroku v domácnosti sa tak stretáva s antibakteriálnymi mydlami a dezinfekčnými prostriedkami, ktorými sú vyčistené podlahy a nábytok. Navyše, dostáva antibiotiká, čím ho rodičia chcú ochrániť pred prirodzenou nečistotou, vírusmi a baktériami: Lenže potom nie  je schopné vytvoriť si prirodzenú ochranu pred chorobami a v neskoršom veku sa stáva náchylné na poruchy zdravia.

Prehnaná hygiena je príčinou mnohých alergií a spôsobuje poruchy imunitného systému! Alergie a poruchy imunitného systému sa za posledných 20 rokov vo vyspelých štátoch vyskytujú častejšie. Je dokonca overené, že dezinfekčné prostriedky, ktoré sa používajú v nemocniciach, často baktérie posilňujú a stimulujú vznik rezistentných kmeňov. Rovnako je to aj v domácnostiach. Pozor na dezinfekčné prostriedky, ktoré môžu poškodiť aj naše zdravie.

Pharmaton Geriavit sa používa pri stavoch vyčerpanosti (napr. spôsobených stresom), únavy, pocitoch slabosti, zníženej koncentrácii, ako aj zníženej mentálnej pozornosti či pri pri nevyváženej alebo nedostatočnej výžive!

Škodlivé chemikálie v domácnosti

Jednou z nebezpečných chemikálií z domácich dezinfekčných prostriedkov je karcinogén - formaldehyd, ktorý sa nachádza najmä v rôznych dezodorantoch na WC. V poslednom čase sa často hovorí aj o triklozáne, ktorý je súčasťou väčšiny antibakteriálnych prípravkov. Ide o chlórovanú fenolovú zlúčeninu, zložku antibakteriálnych mydiel, ústnych vôd, dezodorantov a antiperspirantov, ale v posledných rokoch sa objavuje aj v textile (najmä v ponožkách) a hračkách pre deti. Len v Európe sa ročne spotrebuje asi 350 ton triklozánu!

Laboratórne štúdie z posledných piatich rokov ukazujú šokujúce výsledky! Triklozán zasahuje do hormonálnych regulácií žiab, myší a potkanov. Ide najmä o pohlavné hormóny, ale aj o hormóny štítnej žľazy. Ako sa uvádza v knihe Doba jedová, pre žaby sú tieto hormóny dôležité na premenu žubrienok na dospelé žaby. Keď sa triklozán pridal do vody, v ktorej žili žubrienky obrích žiab, urýchlil sa rast ich zadných nôh a prudko sa zvýšila ich hmotnosť. Nastala výrazná zmena v produkcii hormóny štítnej žľazy tyroxínu. Zmeny v aktivite štítnej žľazy po pôsobení triklozánu sa zaznamenali pri delfínoch aj u ľudí. Niekoľko štúdií upozornilo najmä na  nebezpečenstvo triklozánu pre vyvíjajúce sa embryo a plod. Rozsiahla americká štúdia hodnotila znaky predčasnej puberty u 1151 6- až 8-ročných dievčat z Kalifornie, New Yorku a Cincinnati v rokoch 2004-2007 vo vzťahu k obsahu fenolov, ftalátov a fytoestrogénov v ich moči. Prítomnosť triklozánu bola spojená s poruchami vo vývoji prsníkov a pubického ochlpenia.

To však nie je všetko! Mnohé čistiace prostriedky môžu poleptať kožu, na čo by si mali dávať pozor hlavne deti. Vyhýbať by sa mali hlavne čističom potrubia a odpadov so silne žieravým hydroxidom sodným alebo čističom škvŕn s chlórnanom sodným. Dokonca aj pri bežných dezinfekčných prostriedkoch, ktoré používajú milióny ľudí denne,  hrozí nebezpečenstvo poleptania kože alebo aj celkovej otravy organizmu. Opatrní by ste mali byť aj k prostriedkom do umývačiek riadu a všetkým saponátom. Po ich použití môže dôjsť k rozpadu červených krviniek, poškodeniu slizníc a kože.

Najlepšie riešenie

Ak sa snažíte pred Vianocame poriadne vylešiť kuchyňu, doštičky a kúpeľňu, siahnite radšej po trojpercentnom peroxidu vodíka a octe, pričom každú tekutinu by ste mali skladovať osobitne v nádobke s rozprašovačom. Povrch znečisteného predmetu stačí len dvakrát postriekať a utrieť. Peroxid vodíka je bezpečnejší ako rôzne dezinfekčné a bieliace prípravky s chlórom. Výborná je aj sóda s jablčným octom. Ak ich zmiešate, dostanete bublajúcu zmes, ktorou spoľahlivo vyčistíte odpady v kuchynskej výlevke či v kúpeľni. Po 15 minútach treba výlevky prepláchnuť horúcou vodou.

Ocot zase môžete použiť na vyčistenie všetkých predmetov v domácnosti. Zmes octu, tekutého mydla, levanduľového oleja a vody je výborným prostriedkom na čistenie dvier, okien, kuchyne a kúpeľne. Neškodia zdraviu a sú lacné!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9