Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Čas vianočných trhov je tu: Čo nás tam môže stretnúť?

Aj na vianočných trhoch na vás čakajú ,,nebezpečné
Aj na vianočných trhoch na vás čakajú ,,nebezpečné" kalorické bomby. (Zdroj: thinkstock.com)

Vôňa pražených mandlí, čerstvých šišiek a vareného vína. Väčšina špecialít na vianočnom trhu obsahuje veľké množstvo cukru a tuku. Radšej opatrne s týmito maškrtami!

Vianočné kalórie 

Na vianočnom trhu môžete objaviť a kúpiť napríklad perník. Taký 200 gramový perník zdobený cukrom obsahuje asi 860 kalórií. Dokonca aj malý perník, ktorý má okolo 100 gramov, obsahuje 513 kalórií.

Hrnček vareného vína?

Alkohol je tiež bohatý aj na kalórie a jeden hrnček vareného vína obsahuje okolo 230 kalórií. Takže to s ním radšej nepreháňajte.

A čo tuk?

Návštevníci vianočných trhov by mali venovať pozornosť aj obsahu tuku v rôznych vianočných špecialitách. Klobása obsahuje až štvrtinu tuku zo svojej váhy. Pri čokoláde sa rozhodnite radšej pre takú, ktorá má aspoň 70 % obsahu kakaa.

Orechy môžete

Orechy majú až 70 percent tuku. Sú zdravé, pretože sú bohaté na vitamíny a obsahujú mnoho minerálnych látok a stopových prvkov. Draslík, horčík, železo, zinok - toto všetko sa skrýva v orechoch, ich pravidelnou konzumáciou pomáhate k lepšiemu zdraviu vášho srdca, mozgu a nervov.

Horúce gaštany

Horúce gaštany majú vynikajúcu chuť. Majú však viac kalórii v rovnakom množstve ako mandle.

Zdravé korenie

Typické vianočné voňavé, pikantné korenia, ako napríklad škorica, vanilka, zázvor, aníz, či kardamom zlepšujú náladu, pretože majú pozitívny vplyv na hladinu serotonínu. Vyvolávajú pocity šťastia a sú prospešné pre žalúdok a trávenie.

Pochuťte si na vianočných dobrotách bez výčitiek. Udržte si správnu hladinu cholesterolu v krvi.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9