Najväčší žrúti životnej energie: Pozor na týchto energetických upírov!

Sta stále unavení? Mali by ste zmeniť životný štýl.
Zdroj: thinkstock.com
2014-11-26 10:30:00

Vysajú z vás aj poslednú štipku energie! Kvôli nim sa cítite stále unavení, nič sa vám nechce a nedokážete ani prstom pohnúť. Čo vás najviac oberá o silu?

Pijete málo alebo naopak príliš veľa

Pocit smädu je už hraničným ukazovateľom nedostatku tekutín v organizme. Napriek tomu väčšina ľudí pije až vtedy, keď sú smädní. Dehydratácia organizmu pritom vedie k trvalej únave. Stačí len ľahká dehydratácia a už pocítite únavu a dokonca aj bolesti hlavy. Vtedy srdce čerpá krv menej efektívne a menej zásobuje organizmus potrebnými látkami.  

Pozor na nadmernú konzumáciu alkoholu! Aj keď po alkohole lepšie zaspíte, zobudíte sa zlomení a ešte viac unavení ako predtým. Navyše, je možné, že v noci sa budete často budiť, za čo môže zvýšená hladina stresového hormónu adrenalínu. Pozor tiež na kávu. Ak si zvyknete pochutnávať na niekoľkých šálok za deň, mali by ste ju prestať piť aspoň 3-4 hodiny pred spaním.

Víkendy plné zábavy

Občas sa odviazať, vypnúť a celú noc si užívať so svojim priateľmi – na tom nie je nič zlé. No ak si užívate takmer každý víkend, piatok sa zabávate na chate a nechýba ani horúčka sobotňajšej noci, celé dni len prespíte. Naruší sa vám biorytmus, z nedele na pondelok ledva zaspíte a v pondelok budete zažívať kruté ráno a to už nie je reč o celom dni či týždni. Radšej sa snažte aj cez víkend skôr vstať a dajte si menšieho šlofíka. Nie však viac ako 20 minút!

Máte málo železa

Za únavou môže byť aj nedostatok železa. Vtedy nie je krv schopná dopraviť organizmu dostatok kyslíka. Železo si doplníte hovädzím mäsom, tofu ši listovou zeleninou a dobre spravíte, ak si naordinujete aj vyšší príjem vitamínu C. Chudokrvnosť však môže byť spôsobená aj s vážnami zdravotnými problémami, čo treba riešiť už len s lekárom.

Doplňte si železo výživovým doplnkom Spirulina Plus mladý jačmeň, ktorý je bohatý na množstvo vitamínov a minerálov.

Kašlete na pohyb

Ste unavení a nechce sa vám ani prstom pohnúť? A to už nie je reč o pohybe? No paradoxne práve vtedy budete unavení ešte viac. Štúdie preukázali, že už pri miernej fyzickej aktivite sa budete cítiť menej vyčerpaní! Cvičenie má množstvo blahodarnych účinkov na organizmus, vrátane toho, že povzbudzuje vytrvalosť a prispieva k efektívnejšej práci kardiovaskulárneho systému. Keď sa budete hýbať, do organizmu sa dostane viac kyslíku a živín. Vy sa tak budete cítiť plní energie!

Zlá strava

Počúvame o tom zo všetkých strán, no je nutné na to upozorniť aj teraz. Zlý jedalniček, množstvo sladkostí a mastných jedál, vynechávanie raňajok a večerné vyjedanie chladničky či fastfood. Nezdravé jedlá vám rýchlo zvýšia hladinu cukru v krvi, no tak ako rýchlo stúpne, tak aj rýchlo klesnea vy ste zrazu unavení a opäť hladní. Oplatí sa dať prednosť zdravej strave. Budete plní energie a vitálni!

2014-11-26 10:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia