Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zmrazenie mäsa dokáže viac ako si myslíte: Môže vás zachrániť!

Zmrazením mäsa sa zbavíte nebezpečných baktérií!
Zmrazením mäsa sa zbavíte nebezpečných baktérií! (Zdroj: profimedia.sk)

Hovorí sa o pravidlách zmrazovania mäsa, no prečo by sme to vlastne mali robiť, o tom už reč nie je. Každý vie, že zmrazením mäso vydrží oveľa dlhšie, a tak budete mať zásobu na nečakanú príležitosť. To však nie je všetko. Zabráni nebezpečným baktériám!

Baktérie útočia

Infikuje približne päťstotisíc Britov za rok a sto z nich zabije! Baktéria kampylobakter spôsobuje ochorenia, ktoré majú neraz fatálne dôsledky. Kampylobakteriózy nie sú výnimkou ani u nás, na Slovensku patria po salmonelózach medzi najčastejšie sa vyskytujúce črevné ochorenia. Predstavujú nebezpečenstvo pre zdravie človeka, pričom ohrozené sú najmä deti do 5 rokov.

Ak máte kampylobakteriózu, trápia vás hnačky, zvracanie, žalúdočná nevoľnosť, ale niekedy ide aj o artritídu, amputáciu končatín až smrť! Chorobou, ktorú spôsobujú tieto baktérie, sa môže nakaziť človek napr. pri konzumácii kontaminovaného hydinového mäsa alebo vody či pri kontakte s infikovanými domácimi zvieratami (psy, mačky).

Ako tomu zabrániť?

Riziko ochorenia môže človek ľahko ovplyvniť dodržiavaním základných hygienických zásad a správnych postupov pri príprave jedál v domácnosti. Bohužiaľ, aj keď priemyselne vyrobené potraviny bývajú väčšinou zdravotne neškodné, práve počas prepravy a predaja môže dôjsť ku kontaminácii. Takže niekedy za to spotrebiteľ nemôže a zodpovedný je prepravca či predajca, ktorý nedodržal hygienu. Pritom až šesť z 10 kurčiat predávaných v supermarketoch obsahujú potenciálne smrteľné baktérie, ktoré infikujú pol milióna ľudí ročne!

Zabije baktérie

Našťastie je tu záchrana! Podľa Public Health England by spotrebitelia mali po zakúpení mäsa zmraziť a potom dôkladne rozmraziť pred varením. Proces mrazenia údajne zabije až 90 percent baktérie typu kampylobakter! Tak sa zabráni otrave potravinami a zdravie nebudete mať ohrozené.

Skupina spotrebiteľov v Anglicku však zdôrazňuje, aby aj maloobchodníci prevzali zodpovednosť za bezpečnosť svojich potravín a dodržiavali správne postupy pri narábaní s mäsom v potravinovom dodávateľskom reťazci. Malo by to byť ich prioritou!

Niektoré národy prijali  prísne opatrenia, aby sa zabránilo chorobám. Príkladom je Island, kde nesmie byť kuracie mäso predávané ako čerstvé alebo chladené – každé z nich by malo byť zmrazené!

Neoplachujte kurča

V lete v tomto roku vyšla správa, ktorá upozorňovala na šírenie baktérie kampylobakter. Varovala spotrebiteľov, aby si neoplachovali kuracinu pred varením alebo grilovaním. Inak sa baktérie dostanú na ruky, kuchynskú linku či oblečenie. Stačí len jedna kvapka z mäsa nakazenej hydiny na vyvolanie ochorenia!

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9